9.4 C
Alexandroupoli
Thursday, July 3, 2025

ΕΝΑΣ ΑΝΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΤΟΣ ΘΗΣΑΥΡΟΣ ΤΑ ΧΑΡΟΥΠΙΑ 

Μπορεί να ευδοκιμήσει στον Έβρο – Οι οπαδοί των εναλλακτικών γλυκαντικών ουσιών, γνωρίζουν ότι το χαρούπι δεν χρησιμοποιείται μόνο στην κτηνοτροφία – Μία καλλιέργεια “ισάξια” της ελιάς που πρέπει να στηριχθεί 

XAROUPIA

Χαρουπιά για περισσότερο από έναν αιώνα μπορεί να παράγει χαρούπια.

Στην Ελλάδα υπάρχουν πολλά υπεραιωνόβια δέντρα, κυρίως στη Λακωνία, στην Κρήτη, σε νησιά του Αιγαίου και στην Αττική.

- Advertisement -

Έχει την τάση να δίνει παραγωγή χρόνο παρά χρόνο. Ο καθηγητής της Δενδροκομίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών δρ. Κωνσταντίνος Ποντίκης έκανε την τολμηρή πρόταση στις διαλέξεις του στις αρχές της δεκαετίας του 1990 να καλλιεργηθεί περισσότερο η χαρουπιά, αντικαθιστώντας σε πολλές περιπτώσεις, κυρίως σε αρδευόμενενες εκτάσεις, ακόμη και την ελιά.

Τα επιχειρήματά τους βασίζονταν σε δύο άξονες: ο ένας ήταν περιβαλλοντικός και είχε να κάνει με την οικονομία του νερού και ο άλλος οικονομικός, αφού πολλά χρήσιμα προϊόντα και υποπροϊόντα μπορούν να προέλθουνα από το χαρούπι και άλλα μέρη του δέντρου.

Θα σημειώσουμε εδώ ότι εκείνη ακριβώς την εποχή οι ελαιοπαραγωγοί ήταν αυτοί που παρεμπόδισαν την εξάπλωση της καλλιέργειας, γιατί δεν πείστηκαν -όπως και για πολλά άλλα- ή ίσως, πιο σωστά, δεν ήθελαν να ακούσουν ότι θα μπορούσαν ναέ χουν μεγάλο κέρδος από την κατοχική τροφή ή την τροφή των… γουρουνιών περισσότερο ακόμηκ αι από το λάδι σε κάποιες περιπτώσεις.

Στη βιομηχανία τροφίμων ο καρπός της χαρουπιάς έχειπ ολλές χρήσεις: ζωοτροφή, τροφή για τον άνθρωπο, παραγωγή αλκοόλης, άλευρα από το σπόροπ ου χρησιμεύουν για συμπυκνώματα σε κονσέρβες, παγωτά, ζελέ, ποτά.

Επίσης, χρησιμοποιείται ως υποκατάστατο του κακάο, ενώ αποτελεί και συστατικό διαιτητικών τροφών, γεγονός που καθιστάτ το χαρούπι ιδιαιτέρως σημαντικό στις μέρες μας.

Μια πάρα πολύ σημαντική χρήση είναι αυτή στα σιρόπια, όπου το χαρουπόμελο χρησιμοποιείται για συμπύκνωση.

Αναφερόμαστε φυσικά τόσο στη ζαχαροπλαστική όσο και στη φαρμακευτική.

Μια άλλη χρήση είναι αυτή των άγουρων ξυλοκέρατων, στην υφασματοποιία, όπου χρησιμοποιούνται για τις χρωστικές και τις δεψικές τους ουσίες.

Ο φλοιός, τα κλαδιά, οι καρποί και οι σπόροι έχουν φαρμακευτικές ιδιότητες, ενώ το κόμμι που εξάγεται από τις κοτυληδόνες χρησιμοποιείται στη βιομηχανία των φωτογραφικών φιλμ, η οποία όμως φθίνει λόγω της κυριαρχίας της ψηφιακής φωτογραφίας.

Τέλος, θα πρέπει να πούμε ότι η χαρουπιά είναι εξαιρετικό φυτό για κηποτεχνικές εφαρμογές και χρήση στο αστικό πράσινο, αφού είναι ξηρανθεκτικό είδος, αειθαλές, έχει μεγάλη αντοχή στο καυσαέριο και απορροφά σκόνες και θορύβους.

Επίσης, ως χαμηλό περιχείλωμα (μπορντούρα), μπορεί να χρησιμοποιηθεί λόγω της “πλαστικότητάς” του σε παιδότοπους και πάρκα.

Μια εμπορική-οικονομική διάσταση του χαρουπιού είναι η σταθερότητα του βάρους του σπόρου του.

Σπόρος που μετριέται

σε… καράτια

Μια εμπορική-οικονομική διάσταση του χαρουπιού είναι η σταθερότητα του βάρους του σπόρου του.

Καθένας ζυγίζει περίπου 0,20 γραμμάρια. Που σημαίνει ότι πέντε σπόροι ισούνται με ένα γραμμάριο.

Στην Αφρική ο σπόρος χρησιμοποιήθηκε για το ζύγισμα μπαχαρικών, ενώ στην Ινδία για το ζύγισμα των πολύτιμων λίθων και των κοσμημάτων, κυρίως όμως του χρυσού.

Έτσι, από το βάρος του σπόρου προέκυψε το βάρος του ενός καρατίου.

Η λέξη «καράτι» προέρχεται από τη λέξη «κεράτι» (κέρατο, ξυλοκέρατο) και το ρησιμοποίησαν οι Άραβες σαν ζύγι.

Γεωπόνος

Aegean
Thursday, July 3, 2025

Latest News

Δράμα & Αλεξανδρούπολη: Δύο όψεις της δημογραφικής κρίσης στη Βόρεια Ελλάδα

Δραματικά τα στοιχεία για θανάτους και γεννήσεις - Στην εντατική η περιφέρεια, με λίγες εξαιρέσεις - Ανάγκη για σχέδιο...

More Articles Like This