9.4 C
Alexandroupoli
Παρασκευή, 14 Αυγούστου, 2020

Η ΜΕΓΑΛΗ… ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΥΡΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Αλληλεγγύη ή εκμετάλλευση; – Την στιγμή που οι Ευρωπαίοι ηγέτες είναι διχασμένοι, για το πως πρέπει να κατανεμηθούν οι πρόσφυγες στην Γηραιά Ήπειρο, η Γερμανία έχει ήδη ετοιμάσει τα πλάνα της απασχόλησής τους, στα εργοστάσιά της – Για να διατηρηθούν οι συντάξεις, η Γερμανία χρειάζεται κάθε χρόνο, μισό εκατομμύριο νέα εργατικά χέρια από χώρες του εξωτερικού  

 lathrometanastes-sissitio VW-factory1Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, η κατάσταση με τους πρόσφυγες που έρχονται καθημερινά κατά χιλιάδες από τη Συρία στην Ευρώπη είναι συγκεχυμένη.

Το Αιγαίο έχει γίνει υγρός τάφος για εκατοντάδες από αυτούς, στην Τσεχία τους «μαρκάρουν» με ανεξίτηλο μελάνι όπως έκαναν και στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο οι ναζί με τους αιχμαλώτους, στην Ουγγαρία πιστεύουν ότι θα αλλοιώσουν τη χριστιανική ταυτότητα της χώρας, στη Γαλλία θέλουν μερικές εκατοντάδες χιλιάδες από αυτούς…

Mama Merkel

- Advertisement -

Αν τους ρωτήσεις για τον προορισμό τους, οι απαντήσεις των περισσοτέρων είναι: στη Γερμανία.

Όχι ότι πιστεύουν πως εκεί θα πάρουν μια γεύση από τον «παράδεισο», αλλά είναι σίγουροι πως η οικονομική αυτή υπερδύναμη με τις αυτοκινητοβιομηχανίες και τις πολυεθνικές-κολοσσούς μπορεί να τους παρέχει ένα μόνιμο μεροκάματο. Δεν έχουν άδικο.

Επιβεβαιώνοντας τις προσδοκίες τους, η Angela Merkel, στο Σαλόνι Αυτοκινήτου της Φρανκφούρτης, πήρε επίσημη θέση.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας της στα εγκαίνια της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής έκθεσης δήλωσε μεταξύ άλλων:

«Είναι μια παράκληση που απευθύνω σε όλους σας. Αν υπάρχει η πιθανότητα, δώστε σε αυτούς τους ανθρώπους μια ευκαιρία. Θέλουμε να βοηθήσουμε αυτούς που έχουν την ανάγκη μας».

Το εργατικά συνδικάτα βέβαια ακόμα δεν έχουν πάρει επίσημη θέση, αλλά το μόνο σίγουρο είναι ότι υπάρχει έντονος προβληματισμός.

Πόσο θα είναι το «μεροκάματο» αυτών των προσφύγων; Το υπάρχον εργατικό δυναμικό απειλείται από αυτή την κίνηση; Πώς θα κατανέμονται οι θέσεις εργασίας στο εξής;

Η Γερμανία είναι η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία και σήμερα παρουσιάζει ποσοστό ανεργίας 6,4%, το χαμηλότερο από την επανένωσή της.

Οι οικονομικοί κύκλοι της έχουν χαιρετίσει τη μαζική άφιξη προσφύγων στη χώρα και έχουν πολλαπλασιάσει τις καλοπροαίρετες δηλώσεις τους για την ενσωμάτωση του νέου εργατικού δυναμικού στις επιχειρήσεις τους.

Ωστόσο, κάποιες φωνές έχουν ήδη αρχίσει να προειδοποιούν για την αποφυγή ενός υπερβολικού ενθουσιασμού όσον αφορά μια γρήγορη ενσωμάτωση στην αγορά εργασίας, λόγω των εμποδίων που εγείρουν η γλώσσα, αλλά και η έλλειψη στοιχείων σχετικά με το επίπεδο της κατάρτισης των νεοαφιχθέντων προσφύγων.

Η Γερμανία αναμένει φέτος τουλάχιστον 800.000 νέους πρόσφυγες και αναμφίβολα ανάλογο αριθμό το ερχόμενο έτος.

Οι αυτοβιομηχανίες

Οι γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες Volkswagen, Daimler και Porsche βλέπουν μια μεγάλη ευκαιρία στη μαζική εισροή προσφύγων που συνωστίζονται στα σύνορα της χώρας.

Σκοπός τους είναι, αναμφίβολα, να βρουν πιο φτηνό εργατικό δυναμικό από το ήδη υπάρχον. Ο GEO της Daimler, Dieter Zetsche, ανέφερε πως η σημερινή κατάσταση τον γυρνά πίσω στις δεκαετίες του ’50 και του ’60 και το μεταπολεμικό «μπουμ», χάρη στους χιλιάδες πρόσφυγες που κατέκλυσαν τότε τη χώρα του.

Το μήνυμά του: Πολλοί απ’ αυτούς, εξορισμένοι από τον πόλεμο, κατατρεγμένοι και φτωχοί, είναι ειδικευμένοι εργάτες και έτοιμοι να «ριχτούν» στη δουλειά, αυτό δηλαδή που χρειάζεται αυτήν τη στιγμή η οικονομία, καθώς ο πληθυσμός μειώνεται και ο αριθμός αυτών που βγαίνουν στη σύνταξη προοδευτικά αυξάνεται.

Με δυο λόγια η κατάσταση μπορεί να επιφέρει άλλο ένα οικονομικό θαύμα.

Ο πρώην CEO της VOLKS WAGEN, Martin Winterkorn, δήλωσε πως η εταιρεία του θα επιχειρήσει να βρει λύση για όλους τους πρόσφυγες, καθώς τα προσόντα τους είναι υπερπλήρη.

Σε όσους οι γνώσεις δεν είναι επαρκείς θα γίνουν σεμινάρια.

Μάλιστα, ξεκίνησαν ήδη συζητήσεις στα εργοστάσια φορτηγών της VW προκειμένου να διεξαχθούν άμεσα στους νέους εργαζόμενους μαθήματα εκμάθησης της γερμανικής γλώσσας και σεμινάρια γύρω από την εργασία τους στις μονάδες παραγωγής.

Βάσει στατιστικών στοιχείων που πρόσφατα είδαν το φως της δημοσιότητας, ακόμα και με την είσοδο των προσφύγων στο έδαφος της ο πληθυσμός της Γερμανίας αναμένεται να μειωθεί στα 68 εκατομμύρια μέχρι το 2060 από 80 εκατ. που είναι τώρα.

Η καγκελάριος Merkel, κάτω από αυτά τα δεδομένα, αναγκάστηκε μάλιστα προ ημερών να ομολογήσει πως για να διατηρήσει η Γερμανία τις συντάξεις της και εν γένει το σύστημα κοινωνικών παροχών πρέπει να προσθέτει κάθε χρόνο μισό εκατομμύριο νέα εργατικά χέρια από χώρες του εξωτερικού.

Ύστερα απ’ όλα αυτά γίνεται κατανοητό πως η αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης δεν κρύβει ανθρωπιστικούς μόνο λόγους, αλλά κυρίως λόγους οικονομικού συμφέροντος.

ΕΙΡΗΝΗ ΜΟΥΣΤΑΚΑΡΙΑ

ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Latest News

www.elthraki.gr Δυσαρέσκεια των πολιτών από την Περιφέρεια ΑΜ-Θ

Τι δήλωσαν στην ηλεκτρονική δημοσκόπηση της «ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΘΡΑΚΗΣ», για τα έργα που μέχρι στιγμής έχουν γίνει 

Πεζοπόροι και ποδηλάτες στην Παν/πολη Κομοτηνής

Υπεγράφη η Σύνδεση για δημιουργία Δικτύου μονοπατιών-πεζοπορικών διαδρομών και θέσεων υπαίθριας αναψυχής Υπογράφηκε την...

Τι ήθελε ο Ακάρ στα σύνορα του Έβρου;

Επισκέφθηκε μονάδες στην Αδριανούπολη, με όλη την ηγεσία των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων Στα σύνορα...

Αντικατάσταση οργάνων σε παιδικές χαρές Νέας Χηλής

Και τοποθέτηση δαπέδου ασφαλείας για την προστασία των παιδιών από τον Δήμο Αλεξανδρούπολης Στο...

Ποιάν ΑΟΖ θα… υπερασπισθούμε;

Αυτήν που δεν ανακήρυξαν ποτέ οι Πολιτικοί μας; - Στόχος της Τουρκίας είναι η Ιστορική Ταπείνωση της Ελλάδος, με την κατάληψη του...

More Articles Like This