9.4 C
Alexandroupoli
Τρίτη, 26 Μαΐου, 2020

Με επαίνους για τον Μητροπολίτη Αλεξ/πολης 

Η Έκθεση του Στέϊτ Ντιπάρτμεντ για τις θρησκευτικές ελευθερίες στην Ελλάδα – “Γίνονται θετικά βήματα”

 ANTHIMOS-ALEXANDROUPOLHSΘετικά βήματα ως προς την διαφύλαξη των θρησκευτικών ελευθεριών στην Ελλάδα διαπιστώνει η ετήσια σχετική έκθεση του State Departnment για το 2014 που αφορά όλες τις χώρες του κόσμου και δημοσιοποιήθηκε το βράδυ της Πέμπτης.

Συγκεκριμένα, για την Ελλάδα η ψήφιση νόμων που επιτρέπουν την κατασκευή ισλαμικού τεμένους, αλλά και χώρου αποτέφρωσης νεκρών συγκαταλέγονται, σύμφωνα με την έκθεση, στα βήματα προόδου που παρατηρήθηκαν το 2014 στο ζήτημα των θρησκευτικών ελευθεριών. Παράλληλα, γίνεται σαφής αναφορά στη στάση της Ορθόδοξης Εκκλησίας απέναντι στις υπόλοιπες θρησκείες, η οποία εμφανίζει συμπεριφορές ανοχής (π.χ. ορθόδοξοι ιερείς βρέθηκαν σε χώρους λατρείας άλλων θρησκειών), χωρίς ωστόσο να λείπουν και οι αντιδράσεις.

Από την άλλη, η έκθεση κάνει αναφορά στο νόμο για την αναγνώριση της νομικής προσωπικότητας άλλων χριστιανικών δογμάτων.

- Advertisement -

Ενδεικτικά, η αναγνώριση της νομικής προσωπικότητας της Καθολικής Εκκλησίας εκκρεμούσε από το 1946, ενώ προχώρησαν οι αναγνωρίσεις χριστιανικών Εκκλησιών της Μέσης Ανατολής (κόπτες, ασσύριοι, αρμένιοι) σε μια εποχή που οι χριστιανοί υφίστανται αυτά που υφίστανται στη Μέση Ανατολή.

Όπως γράφει η “Καθημερινή” η κυβέρνηση προωθεί το διαθρησκευτικό διάλογο και την θρησκευτική ανοχή στην εκπαίδευση» τονίζει η έκθεση των ΗΠΑ σε άλλο σημείο της. Να σημειωθεί ότι η δουλειά υπέρ της θρησκευτικής ελευθερίας, του διαθρησκευτικού διαλόγου και του αμοιβαίου σεβασμού δεν έγινε επειδή η χώρα υποχρεούται από κάποια μνημονιακή δέσμευση, ενώ η Ορθόδοξη Εκκλησία υποστήριξε όλες αυτές τις μεταρρυθμίσεις.

Η πολιτική υπέρ της θρησκευτικής ελευθερίας ασκήθηκε μέσω του αρμόδιου ελληνικού υπουργείου Παιδείας και θρησκευμάτων και με τη στενή συνεργασία όλων των θρησκευτικών κοινοτήτων γιατί η αντίληψη είναι ότι το Κράτος οφείλει σύμφωνα με το σύνταγμα να προστατεύει και να εγγυάται τη θρησκευτική ελευθερία όλων ανεξαιρέτως.

Στην έκθεση του State Departnment γίνεται, επίσης, αναφορά στο νόμο που ψηφίστηκε το Σεπτέμβριο του 2014, που κάνει πιο αυστηρό το πλαίσιο των ποινών αναφορικά με τη ρητορική μίσους που εκφράζεται κατά θρησκειών.

Τέλος, στην έκθεση επισημαίνεται η στάση του μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως ο οποίος καταδίκασε τα γεγονότα στις 16 Απριλίου 2014, όταν άγνωστοι πέταξαν κεφάλι χοίρου σε θρησκευτικό χώρο λατρείας μουσουλμάνων.

Για το θέμα ο μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως έχει δεχθεί οξύτατες επιθέσεις από ακραίους κύκλους εντός και εκτός Ελλάδος.

Από την άλλη πάντως, οι συντάκτες της έκθεσης δεν παραλείπουν να επισημάνουν ότι στην πλειονότητα των περιστατικών βίας ή βανδαλισμού κατά χώρων λατρείας, ή μνημείων ή πνευματικών κέντρων άλλων θρησκειών πέραν της χριστιανικής (κυρίως εβραϊκών και μουσουλμανικών), οι αρχές δεν προχώρησαν σε συλλήψεις υπόπτων.

ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Latest News

Όχι άλλες υποχωρήσεις

Εκτός των άλλων, απαξιωνόμαστε και στα μάτια των Συμμάχων μας

Συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο Ορεστιάδας

Λόγω κορονοϊού η έγκριση των θεμάτων θα γίνει διά περιφοράς, μεταξύ των δημοτικών συμβούλων

Τι τραβάει ο φτωχός

Παντρεύτηκα ταλαίπωρος και πήρα ένα γαϊδούρι  ενόμιζα ο φουκαράς  ότι ήτανε κελεπούρι.

Τα… «παπάκια» του στρατού σε απόσυρση

Ήρθε η ώρα του τέλους για ερπυστριοφόρα οχήματα μεταφοράς προσωπικού (ΤΟΜΠ) Ήρθε η ώρα...

More Articles Like This