9.4 C
Alexandroupoli
Τρίτη, 4 Αυγούστου, 2020

ΝΕΑ ΠΕΡΙΠΟΛΙΚΑ ΣΚΑΦΗ ΤΟΥ ΛΙΜΕΝΙΚΟΥ, ΜΕΝΟΥΝ ΧΩΡΙΣ… ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΑ !!!

Από τα 6 υπερσύγχρονα περιπολικά, παραδόθηκαν τα δύο – Το ένα στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Αλεξανδρούπολης – Εν των μεταξύ, το Ναυπηγείο της Κροατίας, απ’ όπου παραγγέλθηκαν, έβαλε Λουκέτο – Την ώρα που το μεταναστευτικό είναι σε έξαρση στο Αιγαίο, κινδυνεύουμε να μείνουμε από περιπολικά σκάφη 

20110620_Greben0008 pob24

Τη στιγμή που η Ελληνική Πολιτεία, ψάχνει με το σταγονόμετρο, τα διαθέσιμα περιπολικά σκάφη – σε δηλώσεις του υπηρεσιακού Υπουργού Ναυτιλίας, λίγο πριν τις εκλογές της 20ης Σεπτέμβριου 2015, από τα 240 περιπολικά του Λιμενικού το 36% όταν σε ακινησία –  για να συνδράμουν τις Λιμενικές Αρχές του Ανατολικού Αιγαίου στην επιτήρηση των θαλασσίων συνόρων, έγινε γνωστό το «ναυάγιο»  με τα τέσσερα από τα έξι συνολικά υπερσύγχρονα σκάφη που είχαν παραγγελθεί στα Κροατικά ναυπηγεία «MONTMONTAZA–GREBEN  Ltd », στη Vela luka της Κροατίας.

Η συγκεκριμένη αγορά των έξι Παράκτιων Περιπολικών Σκαφών Θαλάσσιας Επιτήρησης συγχρηματοδοτήθηκε κατά 75% από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Εξωτερικών Συνόρων και κατά 25% από εθνικούς πόρους, με συνολικό τελικό ποσό 13.387.998,00 ευρώ.

- Advertisement -

Τα σκάφη είναι τύπου «POB -24G», κατασκευασμένα από ενισχυμένο πολυεστέρα με ίνες γυαλιού, με δυνατότητα να επιχειρούν σε κατάσταση θαλάσσης ‘’Douglas 6’’,  δηλαδή με ανέμους έντασης 7BF.

Φέρουν δύο  κύριες πετρελαιοκίνητες μηχανές τετράχρονες ιπποδύναμης 2 x 1600 hp, νέας αντιρρυπαντικής τεχνολογίας.

Είναι  ολικού μήκους 24,70 μ. και πλάτους 6,00μ.

Έχουν μέγιστη ταχύτητα 30 κόμβους σε ήρεμη θάλασσα με το 100% του φόρτου. Έχουν χώρους ενδιαίτησης για πλήρωμα επτά (07) ατόμων και δυνατότητα μεταφοράς εικοσιπέντε (25) ατόμων.

Το ιστορικό της υπόθεσης έχει ως εξής :

Τον Αύγουστο του 2011, ο αρμόδιος υπουργός Χρήστος Παπουτσής δημοσιεύει τη διακήρυξη ανοικτού διαγωνισμού για την προμήθεια έξι παρακτίων περιπολικών σκαφών  θαλάσσιας επιτήρησης για τις ανάγκης του Λιμενικού, προϋπολογισμού 12 εκατ. ευρώ.

Το Μάρτιο και το Δεκέμβριο του 2012, αντίστοιχα, οι αρμόδιοι υπουργοί Μανώλης Όθωνας και Κωνσταντίνος Μουσουρούλης συνεχίζουν τη διαδικασία του διαγωνισμού.

Τον Απρίλιο του 2014,  ο αρμόδιος υπουργός Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης υπογράφει τη σχετική σύμβαση που πρόεκυψε μετά από το διεθνή δημόσιο διαγωνισμό με τον όρο να παραδοθούν τα τέσσερα πρώτα σκάφη σε 11 μήνες και τα άλλα δυο σε 16.

Το Φεβρουάριο του 2015, ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας κ. Θοδωρής Δρίτσας  στον Πειραιά, παραλαμβάνει το πρώτο από τα έξι σκάφη και το εντάσσει στον επιχειρησιακό σχεδιασμό του Λιμενικού και συγκεκριμένα στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Αλεξανδρούπολης.

Μετά από γραφειοκρατικές διαδικασίες, το περιπολικό καταπλέει στην Αλεξανδρούπολη, το Μάιο του 2015.

Τον Αύγουστο του 2015,  ο ίδιος υπουργός παραλαμβάνει και το δεύτερο σκάφος και κάπου εδώ αρχίζουν τα δύσκολα με την μη εκπλήρωση των συμβατικών υποχρεώσεων της Κροατικής εταιρείας.

Το Ελληνικό Δημόσιο, αφού έδωσε προκαταβολή το 50% του τιμήματος, μήνες μετά τη λήξη της σύμβασης, έχει παραλάβει μόλις δυο (2) σκάφη. Οι οικονομικές δυσχέρειες της Κροατικής επιχείρησης, ουσιαστικά ακυρώνουν την παράδοση των άλλων τεσσάρων σκαφών αλλά συγχρόνως κάνουν και ορατό τον κίνδυνο τα δυο ήδη διατεθέντα στις Λιμενικές Αρχές σκάφη (το ένα στην Αλεξανδρούπολη) να ‘μείνουν’’ από service και ανταλλακτικά.

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις, και αφού διανύουμε το δεύτερο 15νθημερο του Οκτώβριοι 2015, το υπουργείο Ναυτιλίας με το Αρχηγείο του Λιμενικού αναφέρουν ότι θα διεκδικήσουν δια της νομίμου οδού τμήμα των χρημάτων που προβλέπεται να επιστραφούν από την προκαταβολή ενώ το υπόλοιπο 50% που είχε δεσμευτεί για τη συγκεκριμένη προμήθεια μένει ανεκμετάλλευτο καθώς είχε διατεθεί για τον συγκεκριμένο λόγο.

Η ουσία όμως είναι ότι, το Λιμενικό Σώμα, σε μια κρίσιμη περίοδο με το μεταναστευτικό σε έξαρση στο Ανατολικό Αιγαίο, να έχει «μείνει» από περιπολικά σκάφη.

ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ

Υποναύαρχος Λ.Σ. ε.α.

ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Latest News

www.elthraki.gr Δυσαρέσκεια των πολιτών από την Περιφέρεια ΑΜ-Θ

Τι δήλωσαν στην ηλεκτρονική δημοσκόπηση της «ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΘΡΑΚΗΣ», για τα έργα που μέχρι στιγμής έχουν γίνει 

Πεζοπόροι και ποδηλάτες στην Παν/πολη Κομοτηνής

Υπεγράφη η Σύνδεση για δημιουργία Δικτύου μονοπατιών-πεζοπορικών διαδρομών και θέσεων υπαίθριας αναψυχής Υπογράφηκε την...

Τι ήθελε ο Ακάρ στα σύνορα του Έβρου;

Επισκέφθηκε μονάδες στην Αδριανούπολη, με όλη την ηγεσία των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων Στα σύνορα...

Αντικατάσταση οργάνων σε παιδικές χαρές Νέας Χηλής

Και τοποθέτηση δαπέδου ασφαλείας για την προστασία των παιδιών από τον Δήμο Αλεξανδρούπολης Στο...

Ποιάν ΑΟΖ θα… υπερασπισθούμε;

Αυτήν που δεν ανακήρυξαν ποτέ οι Πολιτικοί μας; - Στόχος της Τουρκίας είναι η Ιστορική Ταπείνωση της Ελλάδος, με την κατάληψη του...

More Articles Like This