9.4 C
Alexandroupoli
Παρασκευή, 14 Αυγούστου, 2020

Οι συναλλαγές πετρέλαιου μόνο με ρούβλια

Η Ρωσία τελειώνει τις πληρωμές με δολλάρια – Θα γίνονται μόνο με το Ρωσικό νόμισμα που αναμένεται να ανεβάσει την αξία του πετρελαίου

 rouvlia_rosiko_petrelaioΗ Ρωσία θα ξεκινήσει συναλλαγές του ρωσικού πετρελαίου με νέο δείκτη αναφοράς/τιμολόγησης, το οποίο θα ανεβάσει κατακόρυφα την αξία του και θα τελειώσει την εξάρτηση από την τιμολόγηση του Brent με αποτέλεσμα η συναλλαγή του ρωσικού πετρελαίου να γίνεται πλέον σε ρούβλια!

Μέχρι τώρα ως σημείο αναφοράς/τιμολόγησης (benchmark oil)  για αγοραστές και πωλητές αργού πετρελαίου υπήρχαν τα West Texas Intermediate (WTI), Brent Blend, και Dubai Crude.

To σχέδιο δημιουργίας ενός ρωσικού σημείου-δείκτη αναφοράς/τιμολόγησης υπήρχε εδώ και αρκετά χρόνια.

- Advertisement -

Για να αναγνωριστεί ένας νέος δείκτης τιμών πετρελαίου στη διεθνή αγορά πρέπει να ακολουθεί τις τρεις εξής απαιτήσεις:

Πρέπει να κυκλοφορεί στο εμπόριο σε σαφείς και διαφανείς τιμές, πρέπει να είναι εγγυημένος ο όγκος των εμπορικών συναλλαγών και τέλος  πρέπει να φτάνει τα 10-15 εκατ. τόνους το χρόνο ή 3 εκατ. βαρέλια ημερησίως.

Ο Ρώσος Υπουργός Ενέργειας αναμένει ότι η πρώτη συναλλαγή θα γίνει πριν το τέλος του 2015 ή το αργότερο το πρώτο μισό του 2016.

Το σχέδιο προϋπέθετε την συναλλαγή συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης (futures) Ρωσικού πετρελαίου με εγγυήσεις παραλαβής. Αυτό θα είχε σαν αποτέλεσμα τον σχηματισμό ενός μηχανισμού τιμολόγησης του Ρωσικού πετρελαίου, ο οποίος θα ήταν ανεξάρτητος των υπολοίπων δεικτών αναφοράς πετρελαίου.

Πρώτον, ο νέος μηχανισμός θα είναι καλός για τις ρωσικές εταιρείες πετρελαίου οι οποίες θα εμπορεύονται το πετρέλαιο σε υψηλές τιμές.

“Κύριος στόχος είναι να κάνουμε το ρωσικό πετρέλαιο σημείο αναφοράς και ο δείκτης τιμολόγησης του να κυριαρχήσει. Τώρα, οι τιμές εξαρτώνται από το Brent. Το ρωσικό παραγόμενο πετρέλαιο είναι κλειδί για την προμήθεια της Ευρωπαϊκής αγοράς και της περιοχής της Μεσογείου.

Κύριος στόχος πάνω απ’ όλα αποτελεί η συναλλαγή των ρωσικών εξαγωγών πετρελαίου να γίνονται σε ρούβλια.

Υπενθυμίζουμε ότι ο Ρώσος πρόεδρος, Β.Πούτιν, έδωσε έντολή να σταματήσουν να πληρώνονται οι μεταφορές πετρελαιοειδών στο αμερικανικό νόμισμα, και οι εξαγωγές ρωσικού πετρελαίου να γίνονται με ρούβλια.

Συγκεκριμένα, είχε δώσει εντολή (δείτε σχετικά εδώ) να διακοπεί  η  χρήση ξένου νομίσματος (δολαρίου)  για τις πληρωμές  πετρελαίου στη χώρα, αφού πρώτα είχε χαρακτηρίσει απαράδεκτο το γεγονός οι συντελεστές για την μεταφόρτωση των προϊόντων πετρελαίου και αργού πετρελαίου στα ρωσικά λιμάνια σήμερα ,να εκφράζονται σε δολάρια.

Σε μια συνεδρίαση  της Προεδρικής Επιτροπής για την ανάπτυξη καυσίμων και ενέργειας, ο Β.Πούτιν αναφέρθηκε στην κρισιμότητα αυτού του τομέα για την οικονομία στο σύνολό της.

Ο Β.Πούτιν τόνισε στο  Ρώσο ΥΠΟΙΚ, Anton Siluanov, ότι οι υπολογισμοί σε ξένο νόμισμα είναι παράνομοι.

“Τί συμβαίνει στην πράξη; Οι τιμές μεταφόρτωσης του πετρελαίου και πετρελαιοειδών στα ρωσικά λιμάνια όπως είναι το Νοβοροσίρσκ, Ταμάν, Ουστ-Λούγκα , Κοζμίνο, Πριμόρσκ αλλά και όλα τ’άλλα  τιμολογούνται σε δολάρια ΗΠΑ, καθώς και οι οικονομικές πράξεις στο διαδίκτυο  γίνονται και αυτές σε δολάρια ,σε πραγματικό χρόνο. Αυτό είναι απαράδεκτο και παράνομο, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία. Δεν καταλαβαίνω, που είναι οι ρυθμιστικές αρχές;”

“Πρέπει να δυναμώσουμε το ρόλο του ρουβλίου στους υπολογισμούς που περιλαμβάνουν ρωσικό πετρέλαιο και ενέργεια, μεγαλύτερη χρήση του εθνικού νομίσματος με τις χώρες με τις οποίες έχουμε ενεργές εμπορικές σχέσεις. Είναι κάτι που θα το κάνουμε προσεχτικά, ώστε οι οικονομικοί παράγοντες να μην υποστούν ζημίες, αλλά οφέλη”.

Βασίλης Καπούλας

ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Latest News

www.elthraki.gr Δυσαρέσκεια των πολιτών από την Περιφέρεια ΑΜ-Θ

Τι δήλωσαν στην ηλεκτρονική δημοσκόπηση της «ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΘΡΑΚΗΣ», για τα έργα που μέχρι στιγμής έχουν γίνει 

Πεζοπόροι και ποδηλάτες στην Παν/πολη Κομοτηνής

Υπεγράφη η Σύνδεση για δημιουργία Δικτύου μονοπατιών-πεζοπορικών διαδρομών και θέσεων υπαίθριας αναψυχής Υπογράφηκε την...

Τι ήθελε ο Ακάρ στα σύνορα του Έβρου;

Επισκέφθηκε μονάδες στην Αδριανούπολη, με όλη την ηγεσία των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων Στα σύνορα...

Αντικατάσταση οργάνων σε παιδικές χαρές Νέας Χηλής

Και τοποθέτηση δαπέδου ασφαλείας για την προστασία των παιδιών από τον Δήμο Αλεξανδρούπολης Στο...

Ποιάν ΑΟΖ θα… υπερασπισθούμε;

Αυτήν που δεν ανακήρυξαν ποτέ οι Πολιτικοί μας; - Στόχος της Τουρκίας είναι η Ιστορική Ταπείνωση της Ελλάδος, με την κατάληψη του...

More Articles Like This