9.4 C
Alexandroupoli
Τρίτη, 28 Σεπτεμβρίου, 2021

ΜΗΝΥΜΑ ΔΗΜΑΡΧΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΘΡΑΚΩΝ

«Δεν μπορούμε να παραμείνουμε αδρανείς και επαίτες, απέναντι στην εκάστοτε Κυβέρνηση – Πρέπει να στοχασθούμε τις αιτίες της κακοδαιμονίας μας»

 synedrio_thrakonΕμείς, οι 13 Δήμαρχοι της Θράκης, θεσμικοί εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης και δυναμικό κομμάτι της τοπικής κοινωνίας που πλήττεται διαχρονικά, ιδιαίτερα στα χρόνια της κρίσης, από την βίαιη φτωχοποίηση και αποδόμηση του κοινωνικού και οικονομικού ιστού της, συγκριτικά με άλλες περιοχές της Ελλάδας, δεν μπορούμε να είμαστε αδρανείς και επαίτες απέναντι στην εκάστοτε κυβέρνηση.

Παίρνουμε την πρωτοβουλία, με σημείο έναρξης το 10ο Παγκόσμιο Συνέδριο Θρακών, να ανασυγκροτήσουμε τις δομές, τους θεσμούς, τα δίκτυα της Θράκης, να αναγεννήσουμε τις θετικές προοπτικές, τις ελπίδες μας, τα οράματα μας, να ανασυντάξουμε δυνάμεις μας, να δώσουμε δημιουργικές διεξόδους στα προβλήματα, να τονώσουμε την αλληλεγγύη, να αγωνιστούμε για την ενότητα να ενδυναμώσουμε τις τοπικές κοινωνίες, να θεσπίσουμε ένα δημόσιο χώρο συνάντησης και διαλόγου για την υιοθέτηση πρωτοβουλιών, δράσεων και έργων, που θα υπηρετούν το συλλογικό συμφέρον.

Στο συνέδριο θα στοχασθούμε τις αιτίες της κακοδαιμονίας που μας οδήγησαν σε μία κατάσταση παρακμής, θα θεμελιώσουμε τις δυνατότητες για μία νέα ισχυρή Θράκη που δε θα κινδυνεύει να αμφισβητηθεί στο σύγχρονο γεωπολιτικό σκηνικό.

- Advertisement -

Γιατί εμείς γνωρίζουμε ότι η ιστορία και η γεωγραφία είναι μαζί μας, είναι προνόμιό μιας, είναι πλεονέκτημά μας.

Βρισκόμαστε στο επίκεντρο των παγκόσμιων εξελίξεων, είτε αυτές αφορούν το πρωτοφανές προσφυγικό-μεταναστευτικό ρεύμα, είτε αφορούν συγκρούσεις και πολέμους, είτε αφορούν ενεργειακά δίκτυα, που μετασχηματίζουν την περιοχή σε σταυροδρόμι οικονομικής ανάπτυξης.

Είμαστε όλοι μας, τόσο οι 13 Δήμαρχοι της περιοχής, όσο και οι πολίτες της Θράκης, υποχρεωμένοι απέναντι στους προγόνους και στους απογόνους μας να ασχοληθούμε συστηματικά με το παρόν και να σχεδιάσουμε με σύνεση το μέλλον.

Σ’ αυτόν τον ευγενικό αγώνα χρειάζονται όλοι. Δεν περισσεύει κανείς. Όσοι ζούμε εντός Θράκης, οι απόδημοι Θράκες, αλλά και όσοι δεν κατάγονται από τον τόπο μας, αλλά τον αγαπούν.

Συμμετέχουμε όλοι χωρίς μεμψιμοιρίες, προσωπικά συμφέροντα και εγωισμούς, ανώφελες και καταστροφικές κομματικές συγκρούσεις. Ήρθε πλέον η ώρα να γίνουμε συλλογικά υποκείμενα της Θράκης για την υπέρβαση της κρίσης, οδοδείκτες του μέλλοντος, πυξίδες της αναπτυξιακής πολίτικης.

Γιατί στη Θράκη χτυπάει εδώ και αιώνες η καρδιά του ελληνισμού. Γιατί η Θράκη είναι η καρδιά της σύγχρονης Ελλάδας και πρέπει να το αντιληφθούν, όσοι για διαφόρους λόγους δεν το έχουν ακόμη ενστερνιστεί.

Η Θράκη κινδυνεύει σ’ ένα περιβάλλον συγκρουσιακό, μεταβαλλόμενο, απρόβλεπτο και πτωχό, σε μια Ελλάδα που παρακμάζει εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και που, δυστυχώς, διαχέει τα προβλήματα της στη Θράκη.

Πρωτογενής τομέας, βιομηχανία, βιοτεχνία, υποδομές, τουρισμός, εμπόριο, βρίσκονται όλα σε κατάσταση λήθαργου, ενώ άλλοι τομείς είναι πλήρως κατεστραμμένοι.

ΑΙΤΙΕΣ του φαινομένου;

Οι κακές πολιτικές δεκαετιών, οργανωμένα κομματικά και οικονομικά συμφέροντα που κατέστρεψαν τις κοινωνικές αξίες και φτωχοποίησαν τον ελληνικό λαό.

Όμως, η Θράκη εισπράττει πολλαπλάσια αυτή την καταστροφή με σχεδόν κατεστραμμένο τον πρωτογενή τομέα, με τα αναχώματα του Έβρου γερασμένα, έτοιμα να ανοίξουν στην πρώτη πίεση, με καταστραμμένο τον μεταποιητικό τομέα και αδρανοποιημένα τα συγκριτικά πλεονεκτήματά της σε ολόκληρη τη περιοχή.

Και, σα να μη φτάνουν όλα αυτά, υπάρχουν, δυστυχώς, ιδεοληψίες ή συμπεριφορές που θέλουν να παίξουν με την ιστορία της Θράκης, κοιτώντας μόνο το παρελθόν, σα να είναι ένα απολίθωμα, χωρίς προοπτική στο παρόν και στο μέλλον.

Πρέπει να γίνουμε ανάχωμα σε όλες αυτές τις αρνητικές συμπεριφορές, δρομολογώντας με θετικά πρόσημο την αναπτυξυξιακή προοπτική της αγαπημένης μας ΘΡΑΚΗΣ.

Ευάγγελος Λαμπάκης
– Πρόεδρος Οργανωτικής Επιτροπής 10ου Παγκοσμίου Συνεδρίου Θρακών – Εκπρόσωπος Δημάρχων της Θράκης – Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης & Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

spot_img

ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

spot_img

Latest News

Πτυσσόμενο… γήπεδο στην «καρδιά» της Αλεξανδρούπολης

Ένα πτυσσόμενο γήπεδο ποδοσφαίρου βρέθηκε το πρωί του Σαββάτου, στον αύλειο χώρο της Ζαρίφειου Ακαδημίας Αλεξανδρούπολης. Παιδιά από τις ακαδημίες του Δήμου Αλεξ/πολης,αλλά και ολοκλήρου του...

More Articles Like This