9.4 C
Alexandroupoli
Πέμπτη, 13 Αυγούστου, 2020

ΝΕΟΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ

Εκτός από τον Αγωγό TAP, επισφραγίζεται σήμερα Πέμπτη η Συμφωνία για τον Αγωγό Αερίου IGB Ελλάδος-Βουλγαρίας – Αμερικανικό Αέριο θα διοχετεύεται στην Ευρώπη – Ενεργοποιείται η μονάδα υγροποιημένου Αερίου της GASTRADE στην Αλεξανδρούπολη

 sigkollisi-se-agogo-aeriouΚομβικής σημασίας ήταν για την χώρα μας η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, στην συνάντηση πού είχε με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, επισφραγίσθηκε η συμφωνία για τους αγωγούς TAP (TransAdriatic Pipeline) και τον IGB (Greece-Bulgaria Interconnector), ενώ συζητήθηκε και ο τρόπος χρήσεως υγροποιημένου φυσικού αερίου από την χώρα μας.

Σε πρόσφατο Ενημερωτικό Δελτίο για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις που δημοσιοποίησε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι «η περαιτέρω απελευθέρωση του ενεργειακού τομέα στην Ελλάδα, σε συνδυασμό με την κεντρική θέση που κατέχει η χώρα ως κόμβος μεταφορά για την Ευρώπη, μπορούν να προσφέρουν πρόσθετες ευκαιρίες στους τομείς της ηλεκτρικής ενέργειας, του φυσικού αερίου, των διυλιστηρίων και σε συναφείς τομείς».

Η Cheniere Energy είναι η πρώτη εταιρεία που πήρε άδεια από την ομοσπονδιακή επιτροπή ενέργειας των ΗΠΑ (FERC) για να εξάγει αμερικανικό υγροποιημένο φυσικό αέριο στην Ευρώπη.

- Advertisement -

Η εταιρεία εκτιμά ότι το 50% της παραγωγής της θα κατευθύνεται στην Ευρώπη τα επόμενα χρόνια, μια και οι εξαιρετικά ανταγωνιστικές τιμές της (λόγω τού πολύ χαμηλού κόστους υγροποιήσεως τού αερίου στις ΗΠΑ) θα επιτρέπουν στους πελάτες της να καλύπτουν τις εγχώριες ανάγκες τους και να μεταπωλούν το αέριο και σε άλλες αγορές.

Έχει επίσης εξαιρετικά ισχυρή δυναμικότητα υγροποιήσεως, που σήμερα υπολογίζεται σε 30 εκατομμύρια τόνους ετησίως, με προοπτική να επεκταθεί σε 60 εκατομμύρια τόνους.

Ηχηρά ονόματα του ευρωπαϊκού ενεργειακού κλάδου (γαλλικές, ισπανικές, βρετανικές, πορτογαλικές εταιρείες) έχουν ήδη δηλώσει το ενδιαφέρον τους.

Πρόσφατα έκλεισαν δύο σημαντικές συμφωνίες -με τον όμιλο BG (που έχει εξαγοράσει το 35% τού κυπριακού Οικοπέδου 12) και με την Engie S.A.- για την πενταετία 2018-2023.

Υπολογίζεται ότι η Cheniere θα προωθεί περισσότερους από 16 εκατ. τόνους φυσικού αερίου ετησίως, καλύπτοντας το 5% των ευρωπαϊκών αναγκών γενικά, ενώ κατά περίπτωση το ποσοστό αυτό αυξάνεται κατακόρυφα (στην Ισπανία, για παράδειγμα, φθάνει το 30%).

Με τζίρο 268 εκατ. δολάρια τ ο2014, ή εταιρεία ελέγχει τέσσερις τερματικούς σταθμούς στον Κόλπο του Μεξικού και έχει σύνολο ενεργητικού 12,57 δισ. δολάρια.

Βάσει του στρατηγικού της σχεδίου μέχρι το 2025 θα ελέγχει το 14% της παγκόσμιας αγοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου και θα είναι μία από τις ηγέτιδες προμηθευτικές εταιρείες του κλάδου.

Παράλληλα, η εταιρεία Gastrade έχει λάβει άδεια εγκαταστάσεως και λειτουργίας πλωτής μονάδας (FSRU) σε απόσταση 20 χιλιομέτρων από την Αλεξανδρούπολη.

Η μονάδα αυτή αποτελείται από δύο βασικά τμήματα: ένα για αποθήκη του υγροποιημένου φυσικού αερίου και ένα δεύτερο που περιλαμβάνει υποθαλάσσιο αγωγό μήκους 24,2 χλμ. και χερσαίο αγωγό μήκους 4,5 χλμ.

Οι κατ’ αρχήν αγοραστές φυσικού αερίου θα είναι η Ελλάδα και η Βουλγαρία, με πρόβλεψη μελλοντικής ανάπτυξης σε όλα τα Βαλκάνια.

Το ύψος της επενδύσεως εκτιμάται στα 300 εκατ. ευρώ και μέρος αυτής θα καλυφθεί από κοινοτικά κονδύλια, μετά την πρόσφατη ένταξη της Gastrade στην επικαιροποιημένη λίστα PCI (έργα κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής – χωρίς, βεβαίως, να εξαιρείται και η  ιδιωτική χρηματοδότηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η υπογραφή της συμφωνίας για τον Αγωγό IGB μεταξύ Ελλάδος και Βουλγαρίας, θα γίνει σήμερα Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2015, στην Αθήνα.

ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Latest News

www.elthraki.gr Δυσαρέσκεια των πολιτών από την Περιφέρεια ΑΜ-Θ

Τι δήλωσαν στην ηλεκτρονική δημοσκόπηση της «ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΘΡΑΚΗΣ», για τα έργα που μέχρι στιγμής έχουν γίνει 

Πεζοπόροι και ποδηλάτες στην Παν/πολη Κομοτηνής

Υπεγράφη η Σύνδεση για δημιουργία Δικτύου μονοπατιών-πεζοπορικών διαδρομών και θέσεων υπαίθριας αναψυχής Υπογράφηκε την...

Τι ήθελε ο Ακάρ στα σύνορα του Έβρου;

Επισκέφθηκε μονάδες στην Αδριανούπολη, με όλη την ηγεσία των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων Στα σύνορα...

Αντικατάσταση οργάνων σε παιδικές χαρές Νέας Χηλής

Και τοποθέτηση δαπέδου ασφαλείας για την προστασία των παιδιών από τον Δήμο Αλεξανδρούπολης Στο...

Ποιάν ΑΟΖ θα… υπερασπισθούμε;

Αυτήν που δεν ανακήρυξαν ποτέ οι Πολιτικοί μας; - Στόχος της Τουρκίας είναι η Ιστορική Ταπείνωση της Ελλάδος, με την κατάληψη του...

More Articles Like This