Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θρακικών Σωματείων (ΠΟΘΣ) δηλώνει πως δεν θα παραστεί στο Παγκόσμιο Συνέδριο Θρακών στις Φέρες – Πότε όμως η ΠΟΘΣ πήρε θέση για τα μεγάλα προβλήματα που βιώνουμε καθημερινά, εμείς οι ΙΘΑΓΕΝΕΙΣ Θρακιώτες; – Πότε παρενέβη, πότε διαμαρτυρήθηκε και πότε μας συμπαραστάθηκε;
Ένα περίεργο κείμενο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων (ΠΟΘΣ) έφθασε στα χέρια μας, προκαλώντας εύλογα ερωτήματα, δεδομένου ότι είναι ανυπόγραφο και δεν φέρει αριθμό πρωτοκόλλου.
Στο κείμενο αυτό γίνεται ευθεία επίθεση στον Δήμαρχο Αλεξ/πολης, κ. Ευάγγελο Λαμπάκη, ενώ δηλώνεται ότι η ΠΟΘΣ εις ένδειξη διαμαρτυρίας, δεν θα μετάσχει στο Συνέδριο Θρακών που θα πραγματοποιηθεί στις Φέρες από Δεκεμβρίου 2015.
Διαβάστε το κείμενο.
***
Το Παγκόσμιο Συνέδριο Θρακών, ως η ύψιστη θεσμική εκπροσώπηση του Θρακικού Ελληνισμού, ξεκίνησε ως ιδέα και υλοποιήθηκε τελικώς χάρη στην πίστη, τη θέληση και τον οραματισμό ανθρώπων που στελεχώνουν πρωτοβάθμιες και δευτεροβάθμιες εκπροσωπήσεις των
Θρακών.
Και δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά.
Όλες οι αντίστοιχες θεσμικές εκφράσεις των εθνικοτοπικών οργανώσεων του Ελληνισμού (Πόντιοι, Μακεδόνες, Κρητικοί, Ηπειρώτες, Σαρακατσαναίοι κ.λπ.) έχουν ως πηγή και στυλοβάτη τους τις Ομοσπονδίες και τους Συλλόγους τους.
Η Πολιτεία υπεισέρχεται απλώς” ως αρωγός τους, κάτι που αποτελεί άλλωστε αυτονόητη υποχρέωση και καθήκον της.
Η διοργάνωση, η θεματολογία, ή επιλογή των εισηγητών και η εν γένει σημειολογία των Συνεδρίων είναι αρμοδιότητα των οργανωτικών κυτάρρων τους, δηλαδή των εθνικοτοπικών συλλογικοτήτων.
Και, φυσικά, πρώτιστη παράμετρος όλων των Συνεδρίων αποτελεί η ιστορική, λαογραφική και πολιτισμική αναφορά, η διαφύλαξη και καλλιέργεια της τοπικής ιδιοπροσωπίας ενταγμένης στο γενικό πλαίσιο της εθνικής μας ταυτότητας.
Στα Συνέδρια των Θρακών, δυστυχώς, τα πράγματα ξεκίνησαν και εξελίχθηκαν εντελώς διαφορετικά.
Η Πολιτεία αντί για αρωγός ήταν εξ αρχής ο απόλυτος άρχων των Συνεδρίων.
Η διοργάνωσή τους, στο σύνολό της, αφέθηκε όλα αυτά τα χρόνια σε ανθρώπους που χρησιμοποίησαν τον θεσμό αυτό για τις δημόσιες σχέσεις τους, για υλοποίηση των μικροπολιτικών τους σκοπιμοτήτων και για πολιτικό αρριβισμό.
Οι Ομοσπονδίες και οι Σύλλογοι των Θρακών ήταν πάντοτε ο φτωχός συγγενής και έπαιζαν σταθερά έναν ρόλο κομπάρσου, με όλο και μειούμενη χρονικά και οργανωτικά τη συμμετοχή τους.
Φτάσαμε έτσι, νομοτελειακά θα λέγαμε, στη σημερινή κατάσταση της απαξίωσης του θεσμού, που κατάντησε, ιδιαιτέρως τα τελευταία χρόνια και με πρόσχημα την οικονομική κρίση, να έχει πλέον τα χαρακτηριστικά μιας ημερίδας, επικεντρωμένης σε ανούσιες απεραντολογίες για την πολυσυζητημένη «ανάπτυξη» της Θράκης, που έστω και γι’ αυτήν, εκτός από θεωρητικές προσεγγίσεις, ποτέ δεν λειτούργησε κάποια έστω ομάδα εργασίας αρμόδια για την αξιοποίησή τους.
Φέτος, μάλιστα, οι εκπρόσωποι των συλλογικοτήτων των Θρακών βιώσαμε την απόλυτη απαξίωση, κατά τη διάρκεια της παρουσίας μας («συμμετοχή» είχε ονομαστεί!) στις συνεδριάσεις της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου.
Αυτουργός σε αυτό, ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, κ. Ευ. Λαμπάκης, ο οποίος έφτασε στο σημείο να μας κατηγορήσει ότι «δεν είμαστε Θρακιώτες», ότι «δεν αγαπάμε τη Θράκη», ότι «υπονομεύουμε την ηρεμία των κατοίκων της Θράκης», διατυπώνοντας μάλιστα και το λαμπάκειο δόγμα ότι «οι πολιτιστικοί φορείς δεν μπορεί να είναι πάνω από τους Δημάρχους»!
Και όλα αυτά, επειδή επιμείναμε στο αυτονόητο. Ότι, δηλαδή, δεν είναι δυνατόν να απουσιάζει από ένα Συνέδριο του Θρακικού Ελληνισμού η παράμετρος της Ιστορίας, με σαφή αναφορά στην Γενοκτονία και τον ξεριζωμό των Θρακών, αλλά ούτε φυσικά να κλείνει τα μάτια σε όσα συμβαίνουν σήμερα στην ιδιαίτερη πατρίδα μας, εξαιτίας της δράσης του τουρκικού προξενείου.
Προτείναμε, λοιπόν, να ενταχθούν στο πρόγραμμα του Συνεδρίου σχετικές εισηγήσεις, από ειδήμονες των θεμάτων, για να εισπράξουμε τους παραπάνω απαράδεκτους χαρακτηρισμούς και συμπεριφορές.
Στον κ. Λαμπάκη, αλλά και σε όποιον μελλοντικό ζηλωτή του, έχουμε να πούμε μόνο το εξής:
Σε μία Πολιτεία, φυσικά και οι αιρετοί άρχοντές της είναι θεσμικά οι αρμόδιοι να λαμβάνουν υπεύθυνες αποφάσεις για το καλό της κοινωνίας και της πατρίδας.
Στην ανιδιοτελή, όμως, κοινωνική, πολιτισμική και εθνική δράση των συλλογικοτήτων των πολιτών που τους εκλέγουν στις θέσεις αυτές, είναι υποχρεωμένοι να συμπαρίστανται ηθικά και υλικά, με όλες τους τις δυνάμεις και με όλα τους τα μέσα. Να συμπαρίστανται! Όχι να καπηλεύονται και να καπελώνουν!
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θρακικών Σωματείων αποφάσισε, σε ένδειξη διαμαρτυρίας, να μη συμμετάσχει στο Συνέδριο των Θρακών, όποτε και αν αυτό πραγματοποιηθεί, εφόσον εξακολουθούν αυτές οι συμπεριφορές και πρακτικές.
Την απόφασή της αυτή, εφόσον” εγκριθεί από το Γνωμοδοτικό μας Συμβούλιο, θα κοινοποιήσει και στις λοιπές Ομοσπονδίες του Θρακικού Ελληνισμού (ΠΟΣΑΡ, ΠΑΟΝΕ, ΕΠΟΦΕ), παροτρύνοντάς τες να πράξουν ανάλογα.
Δεν θα συναινέσουμε στο αυταρχισμό και την καπηλεία του οράματος των Θρακών.
***
Σημείωση Ε.Θ.:
Δεν γνωρίζουμε τι συζητήθηκε μεταξύ της Διοίκησης της ΠΟΘΣ και του Δημάρχου Αλεξανδρούπολης.
Θέλουμε όμως να σημειώσουμε τα εξής, όπως τα ζούμε εμείς οι ΙΘΑΓΕΝΕΙΣ ΘΡΑΚΙΩΤΕΣ που ζούμε μόνιμα σ’ αυτόν τον τόπο και βιώνουμε τα καθημερινά μικρά προβλήματά του.
Πότε η ΠΟΘΣ πήρε θέση για τις πλημμύρες του Έβρου;
Πότε πήρε θέση για το θέμα τους φράχτη του Έβρου;
Πότε παρενέβη στο θέμα των επιζωοτιών, που αφάνισαν το ζωικό κεφάλαιο του ακριτικού Νομού μας;
Πότε διαμαρτυρήθηκε για το κλείσιμο του Εργοστασίου Ζάχαρης στην Ορεστιάδα και την πλήρη αποβιομηχάνιση του Έβρου;
Ο κατάλογος είναι μακρύς και δεν είναι του παρόντος.
Η ουσία είναι ότι αυτό το Συνέδριο Θρακών, γίνεται για εμάς τους ΙΘΑΓΕΝΕΙΣ.
Για να ακουστούν τα προβλήματά μας, και οι δύσκολες συνθήκες που βιώνουμε εδώ στα σύνορα.
Χαιρετίσματα από μακριά δεν έχουν νόημα.
Ούτε βέβαια γινάτια και πείσματα για έναν θεσμό, που ναι μεν πρέπει να βελτιωθεί, αλλά όχι να τορπιλισθεί.
Γράφουμε αυτές τις γραμμές, όχι ως υπερασπιστές του κ. Λαμπάκη (δεν έχει άλλωστε ανάγκη υπεράσπισης), αλλά για να βάλουμε τα πράγματα στην θέση τους.
Στο Συνέδριο πρέπει να παρευρεθεί και η ΠΟΘΣ. Είναι ευπρόσδεκτη.
Σ.Κ.