9.4 C
Alexandroupoli
Τετάρτη, 8 Ιουλίου, 2020

Η όμορφη Αλεξανδρούπολη μεγαλώνει και απλώνεται

Πόσοι από εμάς γνωρίζουν αληθινά την πρωτεύουσα του νομού Έβρου; – Πόσοι ξέρουν τις ομορφιές που κρύβει σε κάθε γωνιά της; – Αυτή η πόλη μπορεί να γίνει ακόμη καλύτερη!  
PARALIAKH-ODOS-ALEX-POLHS faros-aleksandroupolis1
Όποτε έχει ήλιο (κι ευτυχώς στην Ελλάδα μας, οι περισσότερες ημέρες είναι με ηλιοφάνεια), ο κόσμος ξεχύνεται έξω.

Στην Αλεξανδρούπολη, την πρωτεύουσα του νομού Έβρου, οι πιο πολλοί προτιμούν να πιουν τον καφέ τους σε μια καφετέρια, είτε στην παραλιακή λεωφόρο, είτε στην κεντρική.

Όμως, υπάρχουν και κάποιοι, που προτιμούν να περπατήσουν μέχρι το τέρμα του λιμενοβραχίονα ή στην περιοχή του Αγίου Εύπλου ή ακτή-ακτή να χαρούν την θάλασσα μέχρι το κτίριο των Ναυτοπροσκόπων.

Οι περισσότεροι είναι μόνοι – υπάρχουν όμως και αυτοί που παίρνουν τα παιδιά τους σε αυτόν τον περίπατο για να γνωρίσουν από κοντά τις ομορφιές της Αλεξανδρούπολης. Και αυτό είναι πολύ ευχάριστο γεγονός.

- Advertisement -

Και είναι τόσες πολλές οι ομορφιές, που ακόμη και εμείς που γεννηθήκαμε και μεγαλώσαμε εδώ, δεν τις ξέρουμε. Συνεχώς ανακαλύπτουμε πράγματα γι’ αυτήν την μοναδική παραθαλάσσια τοποθεσία, που πραγματικά είναι ευλογημένη από τον Θεό.

Ωστόσο, πόσοι ξέρουμε πραγματικά κάποια στοιχεία, όπως π.χ. πότε κατασκευάστηκε ο Φάρος της Αλεξ/πολης ή πόσα μέτρα ύψος έχει; Τι ξέρουμε για το Εκκλησιαστικό Μουσείο ή για τις παλιές αποθήκες του λιμανιού;

Όλα τα κτίρια έχουν τη δικιά τους ιστορία και κάποια από αυτά σήμερα έχουν παραδοθεί στη λήθη, αφού δεν είναι λίγοι οι νέοι Αλεξανδρουπολίτες ή οι επισκέπτες που δε γνωρίζουν τι πρέσβευαν αυτά.

Γι’ αυτόν τον λόγο, εκείνο που προτρέπουμε εμείς είναι όσο μπορεί ο καθένας να «ξεκουνηθεί» λιγάκι από τον καναπέ του και να γνωρίσει απ’ άκρη σ’ άκρη την πόλη που κατοικεί.

Με αυτήν την αφορμή άλλωστε είχε πραγματοποιηθεί τον περασμένο Νοέμβριο και ένας ιστορικός περίπατος, μια περιπλάνηση στο χώρο και στο χρόνο, σε γειτονιές, κτίρια και μνημεία που σημάδεψαν τη γέννηση της Αλεξανδρούπολης και καθόρισαν τη μετέπειτα πορεία της, από το Εθνολογικό Μουσείο Θράκης και το Τμήμα Στίβου του Εθνικού Αλεξ/πολης.

Διότι το μόνο σίγουρο είναι ότι αυτή η Αλεξανδρούπολη αναπτύσσεται και αλλάζει συνεχώς. Όπως τα προάστιά της που μεγαλώνουν και επεκτείνονται.

Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι στην τελευταία απογραφή το 2011, η Αλεξανδρούπολη είχε κοντά στους 58.000 κατοίκους (73.000 κατοίκους στον Καλλικρατικό Δήμο συνολικά).

Ας μάθουμε λοιπόν από κοντά την κάθε λεπτομέρεια της πόλης μας, για να μπορούμε να την προβάλλουμε όσο μπορούμε σε φίλους και γνωστούς από άλλα μέρη.

Γιατί αν δε γνωρίζεις τον τόπο σου, μετά πώς θα έχεις δικαίωμα να έχεις ιδέες ανάπτυξης και να διεκδικήσεις τρόπους βελτίωσης αυτού;

ΜΑΡΙΝΑ ΚΟΝΔΥΛΗ

ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Latest News

Ο κορονοϊός έπληξε και… τις επιχειρήσεις του Έβρου

Με αρνητικό πρόσημο έκλεισε το Α’ εξάμηνο – Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΓΕΜΗ, έχουμε φέτος 73...

Προκηρύσσονται οι διαγωνισμοί

Για την κατασκευή Δικτύων Φυσικού Αερίου, στις πόλεις της Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης Ολοκληρώθηκαν...

Για την αξιοποίηση των τουριστικών ακινήτων Ροδόπης

Συνάντηση Ευριπίδη Στυλιανίδη με τον Πρόεδρο της ΕΤΑΔ, κ. Αντώνη Μπέζα – Το «ΞΕΝΙΑ» Κομοτηνής να βγει σε διαγωνισμό

ΛΟΓΙΚΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΩΡΑ

Το προεκλογικό πρόγραμμα της Κυβέρνησης έχει ανατραπεί λόγω της πανδημίας του κορονοϊού – Ευκαιρία για μεταρρυθμίσεις – Μείωση των βουλευτών σε 250...

Επιδότηση δρομολογίων όχι μόνο για τον χειμώνα

Να στηριχθεί η ακτοπλοϊκή σύνδεση Αλεξ/πολης-Σαμοθράκης και για τους καλοκαιρινούς μήνες Η ανάγκη να...

More Articles Like This