Ανήσυχοι οι γονείς – Παρ’ όλα αυτά, το Υπουργείο Παιδείας προχωρά στη δημιουργία νέου «οδικού» χάρτη
Αν και μπήκε το νέο έτος, κάποια σχολεία στο νομό Έβρου εξακολουθούν να μην έχουν εκπαιδευτικούς, με αποτέλεσμα οι μαθητές να χάνουν διδακτικές ώρες.
Αυτά δήλωσε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ, ο πρόεδρος Εκπαιδευτικών βορείου Έβρου, Νίκος Νικολαϊδης, ο οποίος έκανε λόγο για μετακινήσεις εκπαιδευτικών σε σχολικές μονάδες του εξωτερικού, που είχαν όμως ως συνέπεια τη δημιουργία κενών.
Τα κενά αυτά σε σχολεία του Έβρου, χρονικά δημιουργήθηκαν λίγο πριν τα Χριστούγεννα. Σύμφωνα με τον κ. Νικολαϊδη, πρόκειται για τουλάχιστον 2 σχολεία (π.χ. το 2ο Δημοτικό Σχολείο Ορεστιάδας), που αυτή τη στιγμή, δεν έχουν δάσκαλο να διδάξει στα παιδάκια.
Το πρόβλημα αυτό μεταφέρθηκε στην Διεύθυνση Α’ βάθμιας Εκπαίδευσης Έβρου, αλλά και στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης ΑΜ-Θ, οι οποίες, ως όφειλαν, έκαναν την αίτηση προς το Υπουργείο Παιδείας για την κάλυψη των κενών αυτών.
Ο κ. Νικολαΐδης ωστόσο δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στα πολλά κενά που φυσιολογικά δημιουργούνται κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς από απρόβλεπτους λόγους, όπως είναι οι αναρρωτικές άδειες ή οι άδειες κύησης.
Οι άδειες αυτές λογικό κι επόμενο είναι να μην μπορούν να προβλεφθούν και να αντιμετωπιστούν άμεσα. Όμως, ο κ. Νικολαϊδης εύλογα διερωτά πώς ένα υπουργείο προχωρά σε αποσπάσεις εκπαιδευτικών στο εξωτερικό, χωρίς πρώτα να είναι έτοιμο να κάνει τις αναπληρώσεις.
Οι ανησυχία των γονέων είναι μεγάλη με όλα τα παραπάνω που συμβαίνουν, αφού δεν υπάρχει ορίζοντας τέλους της κατάστασης αυτής, για να δείξουν υπομονή και κατανόηση. Γι’ αυτό άλλωστε προχώρησαν και σε ανακοινώσεις δημοσιοποίησης του προβλήματος.
Πρόσληψη 20.000 εκπαιδευτικών προανήγγειλε ο Φίλης
Χτες, όμως, ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, ανακοίνωσε στο “ΕΘΝΟΣ” την πρόσληψη 20.000 εκπαιδευτικών έως το 2018, που προωθεί το υπουργείο Παιδείας.
Η αποχώρηση 30.000 δασκάλων και καθηγητών τα τελευταία χρόνια, χωρίς να αντικατασταθούν, έχει αυξήσει κατά πολύ τον μέσο όριο ηλικίας των διδασκόντων, τόνισε ο υπουργός Παιδείας.
Την πραγματικότητα, που επικρατεί στην ελληνική δημόσια εκπαίδευση, κατέγραψε και στην έκθεση του ΟΟΣΑ για το 2015. Με τον Οργανισμό αυτό, όπως σημείωσε ο κ. Φίλης, «θα έχουμε διαβουλεύσεις προκειμένου από το σχολείο της κρίσης να περάσουμε στο σχολείο της ανάπτυξης και της συμμετοχής».
Στο πλαίσιο αυτό, το υπουργείο προχωρά στη δημιουργία ενός «οδικού χάρτη» για να αντιμετωπιστούν τα κενά και το πρόβλημα του γερασμένου εκπαιδευτικού προσωπικού.
ΜΑΡΙΝΑ ΚΟΝΔΥΛΗ