9.4 C
Alexandroupoli
Παρασκευή, 25 Σεπτεμβρίου, 2020

ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΕΤΑΞΗΣ ΣΟΥΦΛΙΟΥ ΕΓΙΝΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΓΝΩΣΤΟ

Με την εκπομπή του Ιεροκλή Μιχαηλίδη «Επτά Μουσεία, Ένα Ταξίδι» του Ιδρύματος της Τράπεζας Πειραιώς, που παρουσιάσθηκε την περασμένη Κυριακή από το MEGA – Αναδρομή στο παρελθόν και στο μέλλον της Μεταξουργίας στον Έβρο 

MOUSEIO-METAXIOU-SOUFLI.1jpg MOUSEIO-METAXIOU-SOUFLI Ο γνωστός ηθοποιός Ιεροκλής Μιχαηλίδης παρουσίασε το απόγευμα της Κυριακής στο Mega, στην εκπομπή που επιμελείται, το ταξίδι του μεταξιού ξεκινάει από την Κίνα και καταλήγει στο Μουσείο Μετάξης του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς στο Σουφλί.

Το μετάξι είναι ένα υλικό που συναρπάζει με την ποιότητα, την ανθεκτικότητα, αλλά και την ιδιαίτερη διαδικασία παραγωγής του. Ο Ιεροκλής Μιχαηλίδης έπιασε το νήμα από την αρχή της σχέσης με τους μεταξοσκώληκες. Εξερεύνησε τους εκκολαπτήρες, τις κρεβάτες και τα κουκουλόσπιτα, συζήτησε με τις γυναίκες που κάποτε αποτέλεσαν την καρδιά της ελληνικής μεταξουργίας και κατέγραψε τη σημασία του μεταξιού τόσο για την τοπική κοινωνία, όσο και για την υπόλοιπη Ελλάδα.

Μέσα από μια αναδρομή στο παρελθόν, στην εκπομπή έγινε μνεία αναλυτικά στις φάσεις της σηροτροφίας και της μεταξουργίας. Μάλιστα, εστίασε ειδικότερα στο πώς το Σουφλί αναδείχτηκε σε σημαντικό κέντρο παραγωγής μεταξιού στα τέλη του 19ου αιώνα και έως τα μέσα του 20ού.

- Advertisement -

Επιπρόσθετα, αναφέρθηκε πως γίνεται στο Μουσείο Μετάξης, η προβιομηχανική διαδικασία της εκτροφής των μεταξοσκωλήκων και την επεξεργασία του μεταξιού.

Συν τοις άλλοις, μέσω της εκπομπής, έγινε γνωστό το αρχιτεκτονικό, κοινωνικό και οικονομικό πλαίσιο της εποχής που ανέδειξε το Σουφλί ως σημαντικό μεταξοπαραγωγικό κέντρο της Ελλάδας.

Αξίζει να σημειωθεί πως στον επάνω όροφο του μουσείου, υπάρχουν λεπτομέρειες από όλες τις φάσεις που περιλαμβάνει ο κύκλος της σηροτροφίας:

• Παραγωγή και εκκόλαψη του σπόρου

• Η μουριά και ο μεταξοσκώληκας

• Στάδια ανάπτυξης του μεταξοσκώληκα

• Ύφανση του πολύτιμου κουκουλιού (κλάδωμα και ξεκλάδωμα)

• Καθαρισμός και διαλογή των κουκουλιών

• Απόπνιξη του μεταξοσκώληκα και ολοκλήρωση του κύκλου ζωής του

Εν συνεχεία, ακολουθούν τα στάδια της μεταξουργίας μέσα από αυθεντικά εκθέματα, που υποστηρίζονται από οπτικοακουστικό υλικό:

• Αναπήνιση ή ξετύλιγμα της κλωστής του κουκουλιού

• Βαφή και ύφανση των μεταξωτών

Πάντως, οι μικροί επισκέπτες στο Μουσείο Μετάξης στο Σουφλί έχουν την ευκαιρία να δουν αναπαραστάσεις όλων των σταδίων επεξεργασίας του μεταξιού.

Το Μουσείο Μετάξης οργανώνει εκπαιδευτικά προγράμματα με παιχνίδια και δραστηριότητες, για σχολεία και ομαδικές επισκέψεις, όπως το πρόγραμμα «Ελάτε να υφάνουμε», όπου τα παιδιά διδάσκονται τον κύκλο της σηροτροφίας, τη διαδικασία της ύφανσης και τη βαφή των μεταξωτών.

Η πόλη του μεταξιού λοιπόν, το Σουφλί, έγινε ακόμη περισσότερο γνωστή στο κοινό, χάρη στην εκπομπή του Ιεροκλή Μιχαηλίδη “Επτά Μουσεία, ένα ταξίδι”, που πραγματοποίησε την Κυριακή ένα όμορφο αφιέρωμα στο Μουσείο Μετάξης Σουφλίου…

Μ. Κ.

ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Latest News

Πέντε (5) εκατ. ευρώ της «ΠΑΜΘ» για το νέο Νοσ/μειο Κομοτηνής

Ο Χρήστος Μέτιος υπέγραψε την ένταξη συγκεκριμένων έργων στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας-Θράκης

Δήλωσε Ανεξάρτητος και έγινε Αντιπεριφερειάρχης

Ο Χρήστος Μέτιος τον τοποθέτησε στον τομέα Κοινωνικών Πολιτικών της Περιφέρειας ΑΜΘ – Για φθηνή συναλλαγή του Τζιχάν Ιμάμογλου κάνει λόγο η...

Συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης στο Διδ/χο

Δράση αλληλεγγύης προς τους πληγέντες από την θεομηνία, κατοίκους της Καρδίτσας Συνεχίζεται από χτες...

Η Ελλάδα να… μην βιάζεται

Οι συνομιλίες με την Τουρκία πρέπει να έχουν θέμα μόνο για την Υφαλοκρηπίδα – Και να ξεκινήσουν, μετά τις Αμερικανικές εκλογές –...

Τι απέγινε ο δράκος της Θράκης;

Παραμένει άγνωστος ο δράστης σειράς εγκλημάτων κατά της ανθρώπινης ζωής, που έδρασε από το 1988 μέχρι το 1990

More Articles Like This