9.4 C
Alexandroupoli
Σάββατο, 4 Απριλίου, 2020

Η “ΔΕΒΖΟΣ” ΜΠΗΚΕ ΣΕ ΤΡΟΧΙΑ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗΣ

Μια ιστορία επενδυτικού σχεδίου που θα έδινε αναπτυξιακή πνοή στον Έβρο, ήταν η Διασυνοριακή Ελεύθερη Βιομηχανική Ζώνη Οικονομικών Συναλλαγών που ιδρύθηκε το 2000, με έδρα το Ορμένιο – Σήμερα η ΔΕΒΖΟΣ, που δε λειτούργησε ποτέ, βρίσκεται υπό εκκαθάριση – Όπως όλα δείχνουν, οι διαδικασίες θα είναι μακροχρόνιες 

eksakoustos-2

 devzosΑπό ανάπτυξη σε λόγια, σε αυτήν την χώρα, χορτάσαμε. Όλο σχεδιάζαν οι πολιτικοί μας και όλο κάπου στην πορεία, στράβωνε το πράγμα. Μια τέτοια ιστορία ήταν και η Διασυνοριακή Ελεύθερη Βιομηχανική Ζώνη Οικονομικών Συναλλαγών.

Η ΔΕΒΖΟΣ συστάθηκε στις 24/10/2000 και η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης συμμετείχε με ποσοστό 30%.

Κύρια δραστηριότητα της ΔΕΒΖΟΣ ήταν η παροχή υπηρεσιών οργανωμένης βιομηχανικής περιοχής σε καθεστώς ελεύθερης οικονομικής ζώνης, κάτι που ποτέ δεν έγινε.

Τελευταίος ισολογισμός που καταρτίστηκε για την εταιρεία ήταν το 2011.

Με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης της ΔΕΒΖΟΣ, ο διαχειριστικός έλεγχος έχει ανατεθεί σε ορκωτό λογιστή από τη Θεσσαλονίκη και βέβαια υπάρχει και απόφαση στις 12/6/2014 στο Ειρηνοδικείο Αλεξανδρούπολης, μετά από ενέργειες του αντιπεριφερειάρχη Έβρου Δημήτρη Πέτροβιτς, η οποία ορίζει πλέον εκκαθαριστή, που είναι υπεύθυνος για την εκκαθάριση.

Όπως γνωρίζουμε οι εκκαθαρίσεις συνήθως κρατάνε πολλά χρόνια.

Και βέβαια ο εκκαθαριστής έχει οριστεί πριν αναλάβει η σημερινή Περιφερειακή αρχή.

Τα όποια χρήματα ανακοινώνονταν από το 2000 και μετά για τη ΔΕΒΖΟΣ, από τις Κυβερνήσεις, όπως η τελευταία χρηματοδότηση που είχε ανακοινώσει ο Γιώργος Σουφλιάς, επί υπουργίας του, ουσιαστικά αφού δεν υπήρχε αντικείμενο, δεν δίνονταν.

Οι εκτάσεις, που είχαν δεσμευθεί ήταν πάνω από 200 στρέμματα για τη δημιουργία της ΔΕΒΖΟΣ, είναι μέχρι και σήμερα δεσμευμένες.

Η εκκαθάριση θα πάρει χρόνια, και ο ένας χρόνος που έχει περάσει μέχρι σήμερα, από την εντολή εκκαθάρισης είναι πολύ μικρός για να δώσει αποτελέσματα, σύμφωνα με τα όσα είπε ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης, Κωνσταντίνος Εξακουστός.

Η σημερινή περιφερειακή αρχή βρήκε αυτή την κατάσταση εκκαθάρισης και έχει στενή συνεργασία με τον εκκαθαριστή και δίνει όσα στοιχεία έχει και της ζητούνται για να προχωρήσει το έργο του.

* ΥΠΟ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ 

45 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ

Πριν από τρεις μήνες, με απόφαση του περιφερειάρχη Γιώργου Παυλίδη, συστάθηκε μια επιτροπή για να ενημερώσει το Περιφερειακό Συμβούλιο και αμέσως μετά να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες, για την εκκαθάριση 45 εταιριών, στις οποίες έχει συμμετοχή η Περιφέρεια.

Κάποιες από αυτές είναι ανενεργές, κάποιες έχουν ακόμα μικρή δραστηριότητα και διαθέτουν ακόμα και κάποιο χρηματικό κεφάλαιο.

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης, Κωνσταντίνος Εξακουστός, όταν γίνει η εκκαθάρισή τους η περιφέρεια ΑΜ-Θ θα μπορέσει να χρησιμοποιήσει αυτά τα χρήματα για άλλους σκοπούς.

Με τον τρόπο αυτό θα γίνει ένα συμμάζεμα και ένα ξεκαθάρισμα για να γνωρίζει η περιφέρεια τι επιχειρήσεις διαθέτει και τι προγράμματα υλοποιούν.

Μεταξύ αυτών των εταιριών, είναι η Αναπτυξιακή Εταιρεία η οποία διαχειρίζεται ακόμα τυπικά δύο προγράμματα, αυτό του αγωγού Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη, αλλά και των εργαζομένων στην αλλαντοβιομηχανία ΘΡΑΚΗ.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι στις επιχειρήσεις αυτές, δεν υπάρχουν εργαζόμενοι.

Λεμονιά Σακαλάκη

Latest News

Οι ρυθμίσεις που ζητούν τα Καταστήματα Καφέ-Εστίασης της Αλεξ/πολης

Καλούνται οι Βουλευτές του Νομού Έβρου να συστρατευθούν και να βοηθήσουν Ένας χρόνος έχει περάσει από τις προεκλογικές εξαγγελίες...

4o Πακέτο μέτρων για την οικονομία

Ποιες είναι οι παρεμβάσεις της Κυβερνήσεως στην Αγορά, λόγω κορωνοϊού - Οι συμπληρωματικές δαπάνες στον Κρατικό Προϋπολογισμό ανέρχονται για Μάρτιο και Απρίλιο,...

Επιτακτική η ανάγκη ανακαίνισης του Σιδ/κου Σταθμού Πυθίου

Ο Ιστορικός Σταθμός του ΟΣΕ πρέπει να ανακαινισθεί και να επαναλειτουργήσει - Πολλαπλά τα οφέλη για τον ακριτικό Νομό μας

Πως εξαπλώθηκε η Ισπανική Γρίπη στην Αλεξ/πολη

Η πανδημία του 1918 βρήκε το τότε  Dedeagats υπό Βουλγαρική Κατοχή - Στην πόλη μας υπάρχει ακόμη το Βρετανικό Στρατιωτικό Κοιμητήριο (τα...

More Articles Like This