9.4 C
Alexandroupoli
Σάββατο, 28 Μαρτίου, 2020

ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΠΟΛΕΜΙΚΑ ΠΛΟΙΑ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟ ΤΟΥ ΑΘΩ

Η Ρωσική Εκκλησία και πολλά Ρωσικά ΜΜΕ ζητούν η Μόσχα να προστατεύσει το Άγιον Όρος, το οποίο απειλεί η Τουρκιά μετά την NOTAM που εξέδωσε για στρατιωτικές Ασκήσεις 

 TOURKIKOS_STOLOS_(150) putin_agion_orosH Ρωσική Εκκλησία και πολλά ρωσικά ΜΜΕ επικαλούνται το pronews.gr και ζητούν από την Μόσχα “Να προστατέψει το Αγιο Ορος που απειλεί η Τουρκία”!

Με αφορμή την ανάγκη προστασίας της ορθόδοξης κληρονομιάς στο Αγιο Ορος η Μόσχα πλέον ορθώνει στο Αιγαίο “τείχος” προστασίας κατά της Αγκυρας, με την Ρωσική Εκκλησία, αλλά πολλά ρωσικά ΜΜΕ να επικαλούνται τα δημοσιεύματα του pronews.gr για τις τουρκικές ΝΟΤΑΜ και NAVTEX που δεσμεύουν περιοχές ακριβώς μέχρι της ακτές της χερσονήσου του Αθω για αεροναυτικές ασκήσεις και να τονίζουν την ανάγκη επέμβασης της Ρωσίας στο Βόρειο Αιγαίο.

“Το Άγιο Ορος βρίσκεται σε κίνδυνο και οι τουρκικές ΝΟΤΑΜ αποτελούν άμεση απειλή προς το Άγιο Ορος και στα ρωσικά μοναστήρια που βρίσκονται εκεί” αναφέρουν τα ρωσικά ΜΜΕ μεταξύ των οποίων και τα ενημερωτικά Μέσα της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησία με αναφορές στις αποκαλύψεις του pronews.gr

Αλλά το “ζουμί” βρίσκεται αλλού: Στην φράση ότι “Το Άγιο Όρος είναι υπό την υψηλή προστασία όλων των ορθοδόξων χωρών οι οποίες διαθέτουν Μονές και φυσικά της Ρωσίας”!

Ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία αποκαλύπτουν πως η ρωσική Εκκλησία είναι εξοργισμένη με την τουρκική ΝΟΤΑΜ που περιλαμβάνει την θαλάσσια περιοχή του Αγίου όρους για στρατιωτικές ασκήσεις!

Συγκεκριμένα αναφέρουν πως η Τουρκία ανακοίνωσε περιορισμούς στην θαλάσσια περιοχή του Αγίου όρους και σε άλλες περιοχές του Αιγαίου που υπόκεινται στον έλεγχο των περιοχών δικαίωμα που απορρέει από την εδαφική κυριαρχία της Ελλάδας στα νησιά του Αιγαίο, για “στρατιωτικές ασκήσεις”.

Η Άγκυρα με ΝΟΤΑΜ Α5885/15, Α5884/15 και Α5881/15, ανακοινώνει το κλείσιμο τριών περιοχών του βόρειου, νότιου και κεντρικού Αιγαίου για ένα χρόνο λόγω στρατιωτικών ασκήσεων. Στις περιοχές περιλαμβάνεται η χερσόνησος του Άθω, το νησί της Λήμνου, Σκύρος, Πάτμος, Τήνος, Μύκονος, και άλλα νησιά.

Τα ρωσικά ΜΜΕ αναδημοσιεύοντας σχετικά άρθρα του pronews.gr τονίζουν ότι “η Τουρκία περιλαμβάνει περιοχές με πετρελαιοφόρα κοιτάσματα και το νησί Σκύρος που είναι ο κεντρικός πυλώνας της ελληνικής αεράμυνας και φιλοξενεί α/α συστήματα Patriot PAC-3 και πυραύλους MM-40 Exocet”.

Ως απάντηση αναφέρουν τα ρωσικά ΜΜΕ ότι η Ελλάδα απάντησε με τρεις ΝΟΤΑΜ με τις οποίες απορρίπτει τις τρεις τουρκικές ΝΟΤΑΜ.

Επιπλέον τα ρωσικά ΜΜΕ, επικαλούμενα το pronews.gr, υπενθυμίζουν ότι “Οταν τα ρωσικά μοναστήρια στο Άγιο όρος είχαν εκτεθεί σε πίεση και διακρίσεις η Ρωσική Αυτοκρατορία είχε αποφασίσει αν στείλει ρωσικά στρατεύματα στο τέλος του 1916 για να προστατευτούν οι ρωσικές Μονές”, αφήνοντας με αυτό τον τρόπο να εννοηθεί ότι θα σταλούν ρωσικές αεροναυτκές δυνάμεις για προστασία των ρωσικών μοναστηριιών, αν κριθεί ότι κινδυνεύουν από την τουρκική επιθετικότητα!

Και τονίζεται ότι “Η Ρωσία υπερασπίζεται την ανάγκη να διατηρηθεί η χερσόνησος αυτή ως αυτόνομη μοναστική κοινότητα υπό την προστασία όλων των ορθοδόξων κρατών, που διαθέτουν τα μοναστήρια τους στο Άγιον Όρος (Ρωσία, Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία και Σερβία)”.

Πρόκειται πραγματικά για μια εξέλιξη σαφώς αναπάντεχη, αφού ουδέποτε μέχρι σήμερα η Μόσχα δεν είχε επέμβει στο Αιγαίο, ούτε είχε αντιδράσει απέναντι στην τουρκική επθετικότητα, κρατώντας μια μάλλον ουδέτερη στάση, πέρα από τις άδειες που εξασφάλιζε για τα τρία αγκυροβολια από την Αθήνα.

Φαίνεται όμως ότι πολλά άλλαξαν μετά την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού υποστρατηγικής κρούσης Su-24SM στην Συρία στις 24 Νοεμβρίου 2015.

Και η “ανάγκη προστασίας των ρωσικών μοναστηριών” στο Αγιο Όρος δίνει μια εύηχη αφορμή για “να σπάσει τον τσαμπουκά” της Αγκυρας ακριβώς στην έξοδο των Στενών και πάνω από τα πετρελαιοφόρα κοιτάσματα του Β.Αιγαίου.

Πληροφορίες του pronews.gr αναφέρουν ότι ο πρόεδρος της Ρωσίας Β.Πούτιν αποφάσισε να επισκεφθεί μέσα στο 2016 το Αγιο Ορος για να στείλει ένα επιπλέον μήνυμα στην Αγκυρα…

Μόνο έκπληξη δεν θα είναι το μόνιμο “παρκάρισμα” ενός ή δύο κύριων μονάδων επιφανείας έξω από την την χερσόνησο του Αθω. Άλλωστε το ρωσικό αγκυροβόλιο νότια της Λήμνου απέχει λιγότερο από τέσσερις ώρες χρόνο απόστασης με ταχύτητα οικονομικής πλεύσης…

Βασίλης Καπούλας

Latest News

Οργανώνεται το Κέντρο Υγείας της Σαμοθράκης

Λαμβάνονται τα απαραίτητα προστατευτικά μέτρα - Δημιουργήθηκε σημείο διαλογής ασθενών, σε Στρατιωτική Σκηνή, για την αντιμετώπιση κρουσμάτων...

ΔΗΜΟΠΡΑΤΕΙΤΑΙ Η ΠΑΡΑΛΙΑΚΗ ΣΥΝΔΕΣΗ ΡΟΔΟΠΗΣ ΜΕ ΕΒΡΟ

Το οδικό έργο από την Μαρώνεια θα κοστίσει 12,4 εκατ. ευρώ - Στις 6 Μαΐου 2020, ο Διαγωνισμός - Από που θα...

Ζητείται η στήριξη όλων των επιχειρήσεων του Έβρου

Και των εργαζομένων που απασχολούνται σ’ αυτές - Επιστολή του Προέδρου Επιμελητηρίου Έβρου, στον Υπουργό Ανάπτυξης κ....

«Όταν βάζεις την Ελληνική Σημαία στα Πομακοχώρια»

Η εξομολόγηση μιας Πομάκας που εναντιώνεται στο Τουρκικό Προξενείο «Με κοροϊδεύετε ότι κάνω ορθογραφικά...

Ο πρώτος νεκρός Εβρίτης

Έχασε τη μάχη ο 61χρονος Φεριώτης που νοσηλευόταν στο Νοσ/μείο Αλεξανδρούπολης - Στα 12 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα 

More Articles Like This