9.4 C
Alexandroupoli
Πέμπτη, 4 Ιουνίου, 2020

ΚΑΜΜΙΑ ΕΠΑΝΑΠΡΟΩΘΗΣΗ ΜΕ ΤΑ ΠΛΟΙΑ ΤΟΥ ΝΑΤΟ

Τα “γκρίζα” σημεία από τις απαιτήσεις της Τουρκίας παραμένουν – “Κουρεύεται” ο Εθνικός εναέριος χώρος της Χώρας – Δεχθήκαμε να μην καταθέτει το ΝΑΤΟ σχέδια πτήσεις – Η Άγκυρα δεν δέχεται την FRONTEX στα τουρκικά χωρικά ύδατα – Και η Ελλάδα διαλύεται… 

natoika-ploia2

nato-ploio-elikoptero2

Μπορεί το επιχειρησιακό σχέδιο εμπλοκής του ΝΑΤΟ στις περιπολίες στο Αιγαίο να ανακοινώθηκε, αν και η SNMG 2 αναμένεται να αναπτυχθεί πλήρως σε βάθος ενός μήνα, αλλά τα “γκρίζα” σημεία μετά τις απαιτήσεις της Τουρκίας παραμένουν, είναι μεγάλα και απειλούν ευθέως τα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα. 

Ο εθνικός εναέριος χώρος των 10 ν.μ. “κουρεύεται” και οι επαναπροωθήσεις λαθρομεταναστών και προσφύγων απλά δεν θα υπάρχουν.

- Advertisement -

Ας ξεκινήσουμε από τις επαναπροωθήσεις που ήταν επί της ουσίας και ο σκοπός της ανάπτυξης της Συμμαχικής δύναμης στο Αιγαίο.

Διότι αν εντοπίζονται δεκάδες πλοία, βάρκες και σκάφη να οδηγούνται από τους Τούρκους διακινητές από τα παράλια στα ελληνικά νησιά και δεν υπάρχει δυνατότητα να αναχαιτιστούν τότε γιατί μιλάμε;

Από το επιχειρησιακό σχέδιο λοιπόν που ανακοίνωσε ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Γένς Στόλτενμπεργκ και ανέλυσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος τα πλοία της Συμμαχικής δύναμης θα πλέουν ανάμεσα στα ελληνικά νησιά και στα τουρκικά παράλια και δεν θα κάνουν επαναπροωθήσεις παρά μόνο όταν γίνεται προσπάθεια διάσωσης λαθρομεταναστών και προσφύγων.

Δηλαδή, αν βρεθούν στη θάλασσα και κινδυνεύουν να πνιγούν τότε μπορεί να επέμβει πλοίο του ΝΑΤΟ, να τους διασώσει και θα εξεταστεί αν θα τους παραδώσει στην Τουρκία ή θα τους οδηγήσει στην Ελλάδα. 

Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις τα πλοία της Συμμαχικής δύναμης θα συνεργάζονται με το Λιμενικό, την τουρκική Ακτοφυλακή και την Frontex.

H Frontex ωστόσο δεν έχει καμία δικαιοδοσία στα τουρκικά χωρικά ύδατα και η Άγκυρα απαγορεύει την οποιαδήποτε ενέργεια του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού. 

Συνεπώς, όταν το ΝΑΤΟ εντοπίζει μια λέμβο με λαθρομετανάστες ή πρόσφυγες θα καλεί τη Frontex να την οδηγήσει που; Στα ελληνικά νησιά βεβαίως. 

Όσο για την τουρκική Ακτοφυλακή, τι λέμε; Με την κάλυψη αυτής και της ΜΙΤ δρουν οι δουλέμποροι.

Στην καλύτερη των περιπτώσεων οι μεταναστευτικές ροές από την παρουσία του ΝΑΤΟ να περιοριστούν κατά 40%, αφού μιλάμε μία δύναμη μερικών πολεμικών πλοίων που θα δρουν σε ολόκληρο το Αιγαίο και θα πρέπει να αποτρέψουν σκάφη να περάσουν σε μία απόσταση 2 ή 3 και κάτι παραπάνω μιλίων.

Με το που απομακρύνεται το πλοίο της SNMG 2 για να προλάβει δύο λέμβους με λαθρομετανάστες οι Τούρκοι ξαμολάνε 50-60 βάρκες στο πιο κάτω σημείο.

Ο κ. Καμμένος είπε ότι ζητάμε να μπορεί η Frontex να παρεμβαίνει στα τουρκικά χωρικά ύδατα αλλά είναι προφανές πώς αυτό δεν το δέχεται επ’ ουδενί η Άγκυρα. Και χωρίς να συμβεί κάτι τέτοιο επαναπροωθήσεις απλά, τέλος.

Πάμε τώρα και στα θέματα αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Η SNMG 2 θα έχει πεδίο δράσης ολόκληρο το Αιγαίο και δεν θα περιοριστεί μόνο μεταξύ ελληνικών νησιών και τουρκικών παραλίων, όπου υπάρχει το καθεστώς της μέσης γραμμής λόγω της μικρής απόστασης.

Τι θα συμβεί όμως όταν απαιτηθεί να απονηωθούν ελικόπτερα από ΝΑΤΟϊκά πλοία για έρευνα και διάσωση εντός του FIR Αθηνών και εντός του εναέριου χώρου μεταξύ 6 και 10 ναυτικών μιλίων; Θα κατατεθούν σχέδια πτήσης; Ο κ. Καμμένος είπε πώς θα υπάρξει σεβασμός στα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα αλλά είναι γνωστό πώς το ΝΑΤΟ αναγνωρίζει 6 ν.μ. σε θάλασσα και αέρα.

Αν δε επιχειρηθεί να ζητηθεί να κατατεθούν σχέδια πτήσης για αποστολές εντός 6 και 10 ν.μ. τότε η Άγκυρα θα αντιδράσει και το ΝΑΤΟ στη λογική “τα δίνω όλα στην Τουρκία” όπως συμβαίνει έως τώρα, θα κάνει δεκτή μία ακόμη αξίωση της προσθέτοντας αρκετό “γκρίζο” χρώμα στο Αιγαίο.

Όπως ειπώθηκε στην αρχή η ΝΑΤΟϊκή δύναμη θα αναπτυχθεί πλήρως σε περίπου ένα μήνα. Μέχρι τότε θα συνεχίσουν να έρχονται καραβιές λαθρομεταναστών και προσφύγων κατακλύζοντας την Ελλάδα απ’ άκρη σ’ άκρη. Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση αποφάσισε να φτιάξει δύο μουσουλμανικές πόλεις στη Μακεδονία, camp όπως τα ονόμασε ο κ. Καμμένος τα οποία όμως είναι… ανοιχτά.

pronews.gr 

ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Latest News

Ένσταση «ΑΜΑΖΟΝΩΝ» Μαΐστρου

Για την απ’ ευθείας άνοδο της ΓΑΙΑΣ Δράμας Ο...

Κρούσμα κορωνοϊού στον Έβρο

Θετικός στον COVID-19 εμφανίσθηκε συνοριοφύλακας – Ιχνηλατούνται οι επαφές του – Τεστ σε συναδέλφους του

Εισαγωγή στις σχολές Αξ/κων – Αστυφυλάκων

Προκηρύχθηκε ο Διαγωνισμός – Θα εισαχθούν 800 άτομα στις Σχολές Αστυφυλάκων και 70 στην Σχολή Αξιωματικών – Αιτήσεις μέχρι 12 Ιουνίου

ΕΤΟΙΜΕΣ ΟΙ Ε.Δ. ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΟΥΝ

Θα κάνουν το λάθος οι Τούρκοι; - Είναι δεδομένο πως η Τουρκία έχει αποφασίσει να τραβήξει το σχοινί και το θέμα είναι...

Εμμανουήλ Μινωτάκης:Ο ΤΑΓΜΑΤΑΡΧΗΣ ΠΟΥ… «ΧΑΡΙΣΕ» ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟ ΔΕΛΤΑ ΤΟΥ ΕΒΡΟΥ

Η άγνωστη ιστορία του νεαρού στρατιωτικού, εκπροσώπου της Ελλάδας στην Επιτροπή Διαχάραξης Ελληνοτουρκικών Συνόρων. Πώς αποκάλυψε την πλαστογραφία των Τούρκων. Οι παράλληλες...

More Articles Like This