9.4 C
Alexandroupoli
Παρασκευή, 25 Σεπτεμβρίου, 2020

Καρποφορούν οι συνεργασίες με την Ρωσία

Οι σχέσεις του Δήμου Αλεξανδρούπολης ανθίζουν και γίνονται όλο και δυνατότερες 

 Simferopoli-pezodromos ellada-rosia3 ellada-rosia SimferoupoliΉταν να μη γίνει η αρχή… Γιατί τον Μάιο του 2011, όταν έγινε η πρώτη αδελφοποίηση του δήμου Αλεξανδρούπολης με αυτόν του Σοσνόβυι Μπορ της Αγίας Πετρούπολης, κάποιοι γέλασαν, ίσως και αμφισβήτησαν την καρποφόρηση συνεργασιών με την Ρωσία που επεδίωκε ο τότε και νυν δήμαρχος, Ευάγγελος Λαμπάκης.

Σχεδόν 5 χρόνια μετά όμως, οι σχέσεις της Αλεξανδρούπολης με την Ρωσία όχι μόνο άνθισαν, αλλά γίνονται ολοένα και δυνατότερες.

Ειδικότερα, μετά το τελευταίο ταξίδι της αποστολής από τον δήμο Αλεξανδρούπολης, το Επιμελητήριο Έβρου και το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, το ελληνορωσικό έτος φαίνεται ότι παίρνει εδώ, στην περιοχή μας, σάρκα και οστά.

- Advertisement -

* Θεμέλιος λίθος

Ο θεμέλιος λίθος που θα μπει στην ρωσικού τύπου εκκλησία που ανεγερθεί στην Αλεξανδρούπολη (μόλις τελειώσουν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες, θα κατασκευαστεί το συντομότερο δυνατόν), θα είναι και η επισφράγιση των βαθιά ριζωμένων σχέσεων που ενώνουν τους Έλληνες με τους Ρώσους.

Ο ναός θα ενισχύσει σαφέστατα και τον θρησκευτικό τουρισμό Ρώσων προς την περιοχή μας, γεγονός που θα αναδείξει ακόμη περισσότερο την Αλεξανδρούπολη στον τουριστικό χάρτη.

* Ακαδημαϊκές σχέσεις

Όμως, και ο ακαδημαϊκός τομέας ενδυναμώνεται, μετά την υπογραφή 2 συμφωνητικών ανάμεσα στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (Παιδαγωγικό Τμήμα και Ιατρική Σχολή) και τα αντίστοιχα τμήματα στο Γκέρτσιν και στην Αγία Πετρούπολη.

Η ανταλλαγή φοιτητών, αλλά και η επιπλέον ακαδημαϊκή κατάρτισή τους, δρομολογούνται για το επόμενο χρονικό διάστημα.

* Συμφερούπολη Κριμαίας

Το πιο όμορφο και διαφορετικό στοιχείο όμως που έκανε ιδιαίτερη εντύπωση στα μέλη της ελληνικής αποστολής στη Συμφερούπολη, την πρωτεύουσα της Κριμαίας (νότια Ουκρανία), ήταν η ύπαρξη μεγάλου αριθμού ελληνικών οικογενειών στην περιοχή.

Αρκετές από αυτές έχουν θρακική καταγωγή, αφού το 1860 περίπου, μετά τον Κριμαϊκό πόλεμο (τσάρος ήταν τότε ο Αλέξανδρος Β’), πολλοί ήταν οι Θρακιώτες που εγκατέλειψαν τα πάτρια εδάφη για να εγκατασταθούν στην Κριμαία.

Ο δήμαρχος Αλεξ/πολης έτυχε θερμής υποδοχής από τους κατοίκους της Συμφερούπολης, που του μίλησαν μάλιστα και στα ελληνικά.

Σημειώνεται πάντως πως συνολικά στην Κριμαία κατοικούν περίπου 10.000 Έλληνες.

* Κινήσεις του Επιμελητηρίου

Στη Συμφερούπολη λοιπόν, υπεγράφη συμφωνία μεταξύ του Επιμελητηρίου Έβρου και της Κρατικής Επιτροπής Επιχειρηματικών Συλλόγων, για περαιτέρω συνεργασία και αξιοποίηση των τοπικών προϊόντων εκατέρωθεν.

Οι εμπορικές σχέσεις λοιπόν ενισχύονται και αυτές και όλοι εδώ στην Αλεξανδρούπολη, έχουν την ελπίδα, πως η ανάπτυξη της περιοχής θα έρθει από την Ρωσία – μετά και την έναρξη απευθείας πτήσεων με Αγία Πετρούπολη από τον προσεχή Ιούνιο.

Ελληνορωσικό έτος λοιπόν το 2016, που εδώ θα τιμηθεί δεόντως τους επόμενους μήνες και με την διενέργεια ελληνορωσικού Δημοσιογραφικού Συνεδρίου – μην το ξεχνάμε…

Μ. Κ.

ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Latest News

Πέντε (5) εκατ. ευρώ της «ΠΑΜΘ» για το νέο Νοσ/μειο Κομοτηνής

Ο Χρήστος Μέτιος υπέγραψε την ένταξη συγκεκριμένων έργων στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας-Θράκης

Δήλωσε Ανεξάρτητος και έγινε Αντιπεριφερειάρχης

Ο Χρήστος Μέτιος τον τοποθέτησε στον τομέα Κοινωνικών Πολιτικών της Περιφέρειας ΑΜΘ – Για φθηνή συναλλαγή του Τζιχάν Ιμάμογλου κάνει λόγο η...

Συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης στο Διδ/χο

Δράση αλληλεγγύης προς τους πληγέντες από την θεομηνία, κατοίκους της Καρδίτσας Συνεχίζεται από χτες...

Η Ελλάδα να… μην βιάζεται

Οι συνομιλίες με την Τουρκία πρέπει να έχουν θέμα μόνο για την Υφαλοκρηπίδα – Και να ξεκινήσουν, μετά τις Αμερικανικές εκλογές –...

Τι απέγινε ο δράκος της Θράκης;

Παραμένει άγνωστος ο δράστης σειράς εγκλημάτων κατά της ανθρώπινης ζωής, που έδρασε από το 1988 μέχρι το 1990

More Articles Like This