Ό,τι συνέβη με την πρόωρη άνοδο και πτώση του Γ. Παπανδρέου και του Α. Σαμαρά, επαναλαμβάνεται τώρα με τον Α. Τσίπρα – Η πρόωρη άνοδος στην εξουσία, οδηγεί και στην πρόωρη πτώση
Ο Γ. Παπανδρέου έπεσε πρόωρα στο μέσο της πρωθυπουργίας του θητείας επειδή ο ίδιος είχε ρίξει την Κυβέρνηση Καραμανλή στο μέσο της δικής της (δεύτερης) θητείας το 2009.
Αν είχε την υπομονή να περιμένει έως το πέρας της τετραετίας και οι εκλογές διενεργούντο το 2011, πιθανότατα να είχε αποφευχθεί η προσφυγή στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η υπογραφή του Μνημονίου, που ήταν ο προπομπός της δικής του προώρου πτώσεως.
Αν ο Γ. Παπανδρέου είχε εκλεγεί τότε, θα είχε αναλάβει την διακυβέρνηση υπό ομαλές συνθήκες ώστε να μπορέσει να εξαντλήσει την προβλεπόμενη από το Σύνταγμα τετραετία.
Ο Α. Σαμαράς έπεσε και αυτός στο μέσον της δικής του πρωθυπουργικής θητείας διότι βιάσθηκε να ρίξει την Κυβέρνηση Παπαδήμου.
Παρ’ ότι είχε εξ αρχής συμφωνηθεί ότι θα διενεργούντο εκλογές την άνοιξη του 2012, αν η Κυβέρνηση Παπαδήμου είχε αφεθεί να εξαντλήσει την τετραετία της Βουλής που εξέπνεε τον Νοέμβριο του 2013, η κατάσταση της χώρας θα μπορούσε να έχει βελτιωθεί σημαντικά.
Και αν εξελέγετο τότε ο κ. Σαμαράς, τα πράγματα θα ήταν πολύ πιο εύκολα για τον ίδιο από ό,τι ήταν τον Ιούνιο του 2012, όταν αναγκάσθηκε μετά από δεύτερες εκλογές να σχηματίσει Κυβέρνηση εκτάκτου ανάγκης με το ΠΑΣΟΚ και την ΔΗΜΑΡ.
Ο Α. Τσίπρας ακολούθησε την ίδια συνταγή. Αντί να περιμένει την εκπνοή της θητείας της Κυβερνήσεως Σαμαρά, έκανε τα πάντα για να την ρίξει πρόωρα.
Και με την στάση του υπονόμευσε την δική του πρωθυπουργική θητεία.
Αν άφηνε τα πράγματα να εξελιχθούν ομαλά, οι εκλογές θα έπρεπε να διενεργηθούν σε τέσσερις μήνες, τον Ιούνιο τού 2016.
Άραγε δεν θα ήταν απείρως καλύτερο για τον τόπο αλλά και για τον ίδιο τον κ. Τσίπρα να αφήσει την Κυβέρνηση Σαμαρά να ολοκληρώσει την διαπραγμάτευση με τους δανειστές ώστε η χώρα να εξέλθει από το μνημόνιο;
Άντ’ αυτού, την έριξε πρόωρα και οδήγησε την χώρα στο νέο αδιέξοδο που βρίσκεται τώρα.
Αυτός είναι ο κύριος λόγος για τον όποιο θα πέσει πρόωρα και ο Α. Τσίπρας. Διότι δεν περίμενε.
Βιάσθηκε να ανέλθει στην εξουσία και τώρα πληρώνει το τίμημα. Δεν άφησε τα πράγματα να εξελιχθούν ομαλά.
Και το κυριότερο, δεν επέτρεψε στην Κυβέρνηση Σαμαρά να ολοκληρώσει τοέργο που είχε αρχίσει.
Την ανάγκασε να το διακόψει στην μέση. Το τίμημα για όλα αυτά είναι βαρύτατο πρωτίστως για τον ελληνικό λαό, αλλά και για την Κυβέρνηση.
Ό,τι συνέβη με την πρόωρη άνοδο και πτώση του Γ. Παπανδρέου και του Α. Σαμαρά, επαναλαμβάνεται τώρα με τνο Α. Τσίπρα.
Η πρόωρη άνοδος στην εξουσία οδηγεί στην πρόωρη πτώση.
Η παραβίασις του εκλογικού κύκλου της τετραετίας διαταράσσει την πολιτική και οικονομική ομαλότητα.
Και αυτός που τιμωρείται πρώτος είναι ο παραβιάσας τον εκλογικό κύκλο.
Όταν ο Γ. Παπανδρέου έκανε τα πάντα για να ρίξει πρόωρα την Κυβέρνηση Καραμανλή, έσκαβε ο ίδιος τον πολιτικό λάκκο του.
Ανήλθε μεν στνη εξουσία αλλά δημιούργησε τέτοιο αδιέξοδο ώστε δεν άντεξε και έπεσε πρόωρα.
Την συνταγή του ακολουθησε κατά γράμμα έξι χρόνια αργότερα ο Α. Τσίπρας. Και έσα σε ένα χρόνο είναι έτοιμος να πέσει και αυτός, λόγω των αδιεξόδων που δημιούργησε.
Το μεγάλο ερώτημα μεγάλο ερώτημα είναι ποια θα είναι η συνέχεια…
Ζ.