9.4 C
Alexandroupoli
Thursday, April 18, 2024

Προστασία καταθέσεων μέχρι τις 100.000 ευρώ

Για δύο καταθέτες σε κοινό λογαριασμό, ισχύει όριο προστασίας 100.000 ευρώ για τον καθένα

 METRHTHS-XRHMATON1 TAMEIO-TRAPEZA3Το σχέδιο νόμου για την εγγύηση των καταθέσεων μέχρι 100.000 ευρώ κατέθεσε στην Βουλή η Κυβέρνηση ενσωματώνοντας στο ελληνικό δίκαιο την σχετική ευρωπαϊκή οδηγία.

Το νομοσχέδιο ορίζει το ΤΕΚΕ (Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων) ως τον αποκλειστικό φορέα του ελληνικού συστήματος εγγύησης καταθέσεων (ΣΕΚ) αλλά και ως το αρμόδιο Ταμείο Εξυγίανσης πιστωτικών ιδρυμάτων.

Παράλληλα προβλέπει πως το όριο προστασίας καταθέσεων των 100.000 ευρώ ισχύει για το σύνολο των καταθέσεων, κάθε καταθέτη, στο ίδιο πιστωτικό ίδρυμα ανεξαρτήτως αριθμού καταθέσεων, νομίσματος και τόπου κατάθεσης εντός της ΕΕ.

- Advertisement -

Για δύο καταθέτες σε κοινό λογαριασμό ισχύει όριο προστασίας 100.000 για τον καθένα, ήτοι 200.000 για τους δύο.

Καταθέσεις, οι οποίες προέρχονται αποδεδειγμένα από δραστηριότητες που εξυπηρετούν κοινωνικούς σκοπούς, τυγχάνουν εξαιρετικώς αυξημένης προστασίας έως του προσθέτου ορίου των 300.000 ευρώ για περιορισμένο χρονικό διάστημα.

Ωστόσο οι διατάξεις του σχεδίου νόμου προβλέπουν την εξαίρεση από προστασία και εγγύηση του ΤΕΚΕ σειράς καταθέσεων που περιγράφονται ως εξής:

Οι καταθέσεις του ΤΕΚΕ, οι καταθέσεις των ταμείων κοινωνικής ασφάλισης και των ταμείων επαγγελματικής ασφάλισης, οι καταθέσεις των δημοσίων αρχών, οι καταθέσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων για ίδιο λογαριασμό, τα ίδια κεφάλαια των πιστωτικών ιδρυμάτων, οι καταθέσεις από συναλλαγές για τις οποίες έχει εκδοθεί τελεσίδικη ποινική καταδικαστική απόφαση για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, και οι καταθέσεις των επιχειρήσεων επενδύσεων για ίδιο λογαριασμό, οι καταθέσεις των οργανισμών συλλογικών επενδύσεων.

spot_img
spot_img
Thursday, April 18, 2024

Latest News

Στις 22 Απριλίου η Ολυμπιακή Φλόγα διανυκτερεύει στην Αλεξανδρούπολη

Στις 16 Απριλίου 2024 το Ολυμπιακό Φως γεννήθηκε ξανά στην Αρχαία Ολυμπία, και ξεκίνησε το ταξίδι της Ολυμπιακής Φλόγας...

More Articles Like This