9.4 C
Alexandroupoli
Παρασκευή, 23 Οκτωβρίου, 2020

Να χαρακτηρισθεί Μνημείο ο πέτρινος πύργος του ρολογιού του Διδυμοτείχου 

Ο Πύργος του Ρολογιού, στις υπώρειες της κεντρικής εισόδου του Βυζαντινού κάστρου της πόλης, περιμένει τον τίτλο από το Υπουργείο Πολιτισμού, όπως τα Ρολόγια της Ξάνθης και της Κομοτηνής – Χρειάζεται ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου 

 roloi-didimoteixou3 roloi-didimoteixou2 Ο πέτρινος πύργος του Ρολογιού της Βυζαντινής Καστροπολιτείας του Διδυμοτείχου αποτελεί ιδιοκτησία του Ελληνικού Δημοσίου (Δήμος Διδυμοτείχου), πρόκειται δε για μια ενδιαφέρουσα αρχιτεκτονική και μορφολογική κατασκευή ως και για μια σημαίνουσα αναφορά της νεότερης ιστορίας της πόλης, τόσο για τους κατοίκους της όσο και του ευρύτερου Βορείου Έβρου.

Η περιοχή όπου είναι χτισμένος ο πύργος του Ρολογιού, όντας στις υπώρειες της κεντρικής εισόδου του Βυζαντινού Κάστρου της πόλης, αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του αστικού ιστού αυτής, με συνέπεια αυτός να καταλαμβάνει εξέχουσα θέση της ιστορικής μνήμης των κατοίκων της.

Πρόσθετα το πέτρινο Ρολόγι διατηρεί σε μεγάλο βαθμό την αυθεντικότητά του και λόγω της θέσης και της ιστορίας του λειτουργεί ως ένα ξεχωριστό «Τοπόσημο», συνυφασμένο με τη νεότερη οικοδομική εξέλιξη της πόλης του Διδυμοτείχου.

- Advertisement -

Σε κάθε περίπτωση αυτός ο πύργος του Ρολογιού είναι άμεσα συνδεδεμένος με τις νεότερες ιστορικές, οικονομικές και κοινωνικές μεταβολές της περιοχής και ως εκ τούτου η υποχρέωση ανάπλασης και ανάδειξής του ως ιδιαίτερο «Μνημείο» των νεότερων αιώνων, θα συμβάλει αποφασιστικά στον εμπλουτισμό του πολιτιστικού αποθέματος του Διδυμοτείχου.

Στην επιχειρηματολογία της ανάπτυξης του δικαιώματος, καθοριστικό δεδομένο αποτελούν οι ανάλογοι χαρακτηρισμοί ως «Μνημεία», που έχουν ήδη εγκριθεί  για τους πύργους των Ρολογιών των πόλεων Ξάνθης και Κομοτηνής πριν δυο χρόνια περίπου, με συνέπεια ο ίδιος χαρακτηρισμός ως «Μνημείο» και για τον πύργο του Ρολογιού του Διδυμοτείχου, να είναι αναγκαστικά εκτελεστός από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεοτέρων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού.

Έτσι ο χαρακτηρισμός του Ρολογιού ως «Μνημείο», που εστιάζεται στο γεγονός ότι είναι ένα χαρακτηριστικό δημόσιο κτίσμα ενημέρωσης του πολίτη, στις παρυφές του ιστορικού κέντρου της πόλης, καθίσταται εκ των πραγμάτων δικαιωματικά επιτεύξιμος.

Όμως με την ευκαιρία αυτή της αναφοράς, πρέπει να επισημανθεί ότι συν τοις άλλοις και ο περιβάλλων χώρος του Ρολογιού χρειάζεται αναλόγως να αναπλασθεί αισθητικά (παρτέρια, καθιστικά, προβολείς κ.α.) συμβάλλοντας έτσι καθοριστικά τόσο στην ανάδειξη του Ρολογιού, αυτού του πραγματικά ιδιαίτερου σύμβολου της πόλης, όσο και στην άρση μιας αρνητικής εικόνας εγκατάλειψης, που για τόσα χρόνια χαρακτηρίζει τον χώρο του.

Ύστερα από τα παραπάνω με μέριμνα και ενέργειες των αρμοδίων Αρχών, μέσω της προβλεπόμενης διαδικασίας προς το Υπουργείο Πολιτισμού, δικαιωματικά ας χαρακτηρισθεί και ο πέτρινος πύργος του Ρολογιού του Διδυμοτείχου ως «Μνημείο» και ας αναδειχθεί επιτέλους ως ένα ξεχωριστό «Τοπόσημο» της Καστροπολιτείας του Διδυμοτείχου.

ΔιδυμοΚαστροΠολίτης

ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Latest News

Οκτώ νέα κρούσματα σε Έβρο και Ροδόπη

Από 4 σε κάθε νομό – Νέες εισαγωγές ασθενών με κορονοϊό στο Παν/κο Νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης –...

Ποιος θα μας προστατέψει από τα κουνούπια;

Το κακό παράγινε – Ακόμα και μέσα στον Οκτώβριο, μας τρώνε τα κουνούπια – Καμιά δικαιολογία για τον Αντιπεριφερειάρχη Έβρου

«Την Πατρίδα ουκ ελάττω παραδώσω…»

Ο όρκος των Αρχαίων Αθηναίων Εφήβων «Οὐ καταισχυνῶ τά ὅπλα τά ἱερά, οὐδ’ ἐγκαταλείψω...

Η Βουλγαρία απειλεί με πόλεμο τα Σκόπια

«Θα στείλουμε το μηχανοκίνητο σύνταγμα και θα γκρεμίσουμε τα Μακεδονικά ψευτοαγάλματα» - Παραποιείται η Βουλγαρική ιστορία

Ο φτωχός το θύμα

Σ' όλον τον κόσμο δυστυχώς  ο φτωχός είναι το θύμα  γιατί...

More Articles Like This