9.4 C
Alexandroupoli
Thursday, March 28, 2024

ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΜΑΣ

Τεράστιος αριθμός πολιτών καταβάλλει ελάχιστο ή καθόλου φόρο εισοδήματος – Η φοροδιαφυγή ζει και βασιλεύει – Kαι ο ΣΥΡΙΖΑ τιμωρεί τους “πλούσιους”, ενώ αυξάνει τον παρασιτισμό των δήθεν ευπαθών ομάδων 

 XERI-METRAEI-100-EUROS XERI-METRAEI-100-EUROS1Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία πού έδωσε προ μηνός στην δημοσιότητα το Υπουργείο Οικονομικών, κατά το έτος 2015 οι φορολογούμενοι δήλωσαν στην εφορία εισοδήματα συνολικού ύψους 56,7 δισ. ευρώ.

Και αν σε αυτά συνυπολογισθούν τα εισοδήματα από όλες τις πηγές ανέρχονται τελικά σε 73,9 δισ. ευρώ.

Το ποσό αυτό συνιστά τεράστιο σκάνδαλο: Διότι όπως προκύπτει από τα γενικά οικονομικά μεγέθη, το εθνικό εισόδημα είναι υπερδιπλάσιο.

- Advertisement -

Υπερβαίνει τα 150 δισεκατομμύρια. Όπερ σημαίνει ότι στην εφορία δηλώνεται μόλις το μισό από το συνολικό εισόδημα πού πραγματοποιείται στην χώρα.

Το σκάνδαλο αυτό δεν βαρύνει την σημερινή Κυβέρνηση. Είναι διαχρονικό. Είμαστε η μόνη ευρωπαϊκή χώρα όπου η φοροδιαφυγή έχει τέτοιες διαστάσεις. Δεν υπάρχει άλλο κράτος-μέλος της ΕΕ όπου να μην δηλώνεται στην εφορία το μισό εθνικό εισόδημα και το δημόσιο να εισπράττει από την φορολογία εισοδήματος λιγότερο από το μισό των φόρων που θα έπρεπε κανονικά να εισπράττει.

Διότι η αλήθεια αυτή είναι. Βάσει του πραγματικού εισοδήματος και των ισχυόντων συντελεστών και κλιμακίων φόρου, έπρεπε να εισπράττονται τουλάχιστον 15 δισ. ευρώ ετησίως. Και εισπράττονται μόλις 7,5 δισ. ευρώ.

Αυτό πού βαρύνει την Κυβέρνηση Σύριζα είναι ό ανορθόδοξος τρόπος με τον οποίο θέλει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα.

Αντί να ρίξει όλο το βάρος στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, η οποία οργιάζει όχι μόνον στα υψηλά, άλλα και στα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, θέλει να αυξήσει τους ήδη υπερβολικούς συντελεστές φορολογίας για τα μεσαία και υψηλά εισοδήματα.

Και σε αυτό έγκειται η διαφωνία με την τρόικα (νυν κουαρτέτο), η οποία εκφράζει εν προκειμένω τον ορθολογισμό.

Με δεδομένο ότι ένας τεράστιος αριθμός πολιτών καταβάλλει ελάχιστο ή καθόλου φόρο εισοδήματος, η τρόικα επιμένει να μειωθεί δραστικά ή και να καταργηθεί τελείως το αφορολόγητο όριο.

Διότι σε μία χώρα όπου έχει λάβει τέτοια έκταση η φοροδιαφυγή, η αύξηση των συντελεστών φόρου θα την εντείνει αντί να την περιορίσει.

Όμως η Κυβέρνηση του Σύριζα επιμένει στην πολιτική που υπαγορεύει ο λαϊκισμός.

Θέλει να φθάσουν οι συντελεστές της φορολογίας εισοδήματος σε δημευτικά ύψη.

Να ισχύσει ανώτατος συντελεστής της φορολογίας κλίμακος 55% και έκτακτη εισφορά έως 10%, δηλαδή τελικός συντελεστής φορολογίας 65%.

Και αν ο συντελεστής αυτός ίσχυε για εισοδήματα άνω των 200 ή των 500 χιλιάδων (που είναι βεβαίως ελάχιστα), θα μπορούσε κανείς να πει ότι αυτό έχει κάποια σοσιαλιστική λογική.

Εδώ όμως προτείνεται ο δημευτικός αυτός συντελεστής να ισχύει για εισόδημα άνω των 60 χιλιάδων ευρώ ετησίως.

Όλα αυτά τα μεθοδεύει ο Σύριζα ως αντιστάθμισμα στα σκληρά μέτρα που είναι υποχρεωμένος να λάβει.

Για να χρυσώσει το χάπι π.χ. της μειώσεως των συντάξεων, προωθεί την απίστευτη αυτή αύξηση στην φορολογία, ώστε να λέει σε όσους θα θιγούν από τα άλλα μέτρα ότι τιμωρεί τους πλουσίους.

Αλλά στην πραγματικότητα, αυτό που θα πετύχει είναι την πλήρη ισοπέδωση προς τα κάτω.

Διότι με τόσο δημευτική φορολογία, θα μειωθεί δραστικά η συνολική παραγωγή εισοδήματος και πλούτου και η οικονομία θα μαραζώσει. Αυτή είναι η αλήθεια για την φορολογία.

Ζ.

spot_img
Thursday, March 28, 2024

Latest News

Σε κόκκινο συναγερμό οι Αρχές Ασφαλείας στα σύνορα

Έκτακτα μέτρα για αποτροπή διέλευσης Τζιχαντιστών στην Ελλάδα - Συλλήψεις υπόπτων στην Τουρκία Σε συναγερμό βρίσκονται οι αρχές Ασφαλείας στον...

More Articles Like This