9.4 C
Alexandroupoli
Friday, March 29, 2024

“ΣΤΡΑΓΓΑΛΙΖΟΥΝ” ΤΟΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΤΥΠΟ

Χωρίς να αποτελεί Μνημονιακή υποχρέωση, η Κυβέρνηση καταργεί τον μοναδικό πόρο, σε επίπεδο Νομού, που απόμεινε για τις Επαρχιακές Εφημερίδες – Άστοχη και αψυχολόγητη ενέργεια – Στο τέλος, στη Θράκη θα κυκλοφορούν μόνο τα τουρκόφωνα έντυπα – Αυτό θέλουν;

eparxiakes-efimerides-thrakis

efimerides

Ενώ δεν αποτελεί Μνημονιακή υποχρέωση και δεν δημιουργεί καμμία υποχρέωση στον Προϋπολογισμό (αφού η δαπάνη καταβάλλεται από τον τελευταίο μειοδότη του διαγωνισμού), καταργείται ο μοναδικός πόρος που απόμεινε στις Επαρχιακές Εφημερίδες.

- Advertisement -

Και αυτός είναι σε επίπεδο Νόμου και μόνον, δηλαδή οι δημοσιεύσεις προκηρύξεων δημοπρασιών-προσλήψεων κ.λπ. που δημοσιεύονται στις εφημερίδες της Επαρχίας.

Για το θέμα αυτό, κατετέθη η εξής ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομίας-Ανάπτυξης και Τουρισμού.

***

ΘΕΜΑ: «Η επαπειλούμενη συρρίκνωση και κατάργηση των κρατικών δημοσιεύσεων στραγγαλίζει, οικονομικά, τον περιφερειακό τύπο και πλήττει τη διαφάνεια»

Κύριε Υπουργέ,

Η πρόθεση της κυβέρνησης να καταργήσει το ισχύον θεσμικό πλαίσιο για τη δημοσίευση στον περιφερειακό τύπο των κρατικών προκηρύξεων διαγωνισμών, διακηρύξεων και διοικητικών πράξεων και αποφάσεων, έχει προκαλέσει κλίμα αναστάτωσης.

Επισημαίνω ότι με το άρθρο 152 του Ν.4281/2014, διασφαλίστηκε η διατήρηση των κρατικών δημοσιεύσεων στον περιφερειακό τύπο, όπως προβλεπόταν από το Ν.3548/2007.

Οφείλω, επίσης, να επισημάνω ότι οι σχετικές δημοσιεύσεις πέραν του ότι ενισχύουν τις εφημερίδες της περιφέρειας, συντείνουν στην εμπέδωση των αρχών της διαφάνειας και του δημόσιου ελέγχου.

Είναι, επίσης, σαφές ότι αν οι περιφερειακές εφημερίδες απολέσουν αυτό το έσοδο, θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα λειτουργίας και θα υπάρξει απώλεια εκατοντάδων θέσεων εργασίας, ενώ η συρρίκνωση του περιφερειακού τύπου θα δημιουργήσει συνθήκες και προϋποθέσεις ελέγχου της ενημέρωσης.

Αξίζει να τονιστεί ότι οι κρατικές δημοσιεύσεις στις εφημερίδες της περιφέρειας είναι μια συνήθης πρακτική στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στις ΗΠΑ, στοχεύει στην ενίσχυση και στην ανεξαρτησία του περιφερειακού τύπου αλλά και στη διαφάνεια.

Στη Γαλλία, το δημόσιο διέθεσε 400 εκατομμύρια ευρώ στον περιφερειακό τύπο μέσω κρατικών δημοσιεύσεων.

Το ερώτημα είναι για ποιο λόγο η κυβέρνηση επιδιώκει τη συρρίκνωση από το 2017 και την ουσιαστική κατάργηση, από το 2019, των κρατικών δημοσιεύσεων στον επαρχιακό τύπο.

Κατόπιν των ανωτέρω

Ερωτάται ο Κύριος Υπουργός

1. Ποιες είναι οι προθέσεις της κυβέρνησης για τη διατήρηση των κρατικών δημοσιεύσεων στον περιφερειακό τύπο;

2. Για ποιο λόγο ο κύριος Υπουργός επιδιώκει την αλλαγή του νόμου, όταν ο ίδιος είχε δώσει διαβεβαιώσεις τον περασμένο Οκτώβριο στο Δ.Σ. της Ένωσης Ιδιοκτητών Περιφερειακού Τύπου ότι δεν πρόκειται να καταργηθούν οι δημοσιεύσεις;

3. Αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση ότι η επαπειλούμενη συρρίκνωση ή κατάργηση των κρατικών δημοσιεύσεων στον περιφερειακό τύπο, θα οδηγήσει σε κλείσιμο πολλές εφημερίδες και στην απώλεια θέσεων εργασίας;

Οι Ερωτώντες Βουλευτές

Α/Α ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

1. Κόνσολας Μάνος Βουλευτής Δωδεκανήσου

2. Στύλιος Γιώργος Βουλευτής Άρτας

3. Βεσυρόπουλος Απόστολος Βουλευτής Ημαθίας

4. Γκιουλέκας Κωνσταντίνος Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης

5. Αντωνίου Μαρία Βουλευτής Καστοριάς

6. Χαρακόπουλος Μάξιμος Βουλευτής Λάρισας

***

Κατάθεση αναφοράς

Για το ίδιο θέμα ο Βουλευτής Έβρου κ. Αναστάσιος Δημοσχάκης κατέθεσε την παρακάτω Αναφορά στην Βουλή.

***

Αναφορά συνέταξε ο Βουλευτής Έβρου και Επίτιμος Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Αν. Δημοσχάκης προς το Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων και με αποδέκτες τους Υπουργούς Οικονομικών και Οικονομίας, Ανάπτυξης & Τουρισμού, στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής δράσης του, για την κατάθεση επιστολής του Προέδρου του ιστορικού ομώνυμου Δημοσιογραφικού Οργανισμού του Έβρου, κ. Σταύρου Κονδύλη, με την οποία απευθύνεται στους τέσσερις Βουλευτές του Νομού Έβρου και τους ζητάει να ενημερώσουν την Κυβέρνηση και το Κοινοβούλιο σχετικά με το ζήτημα που έχει ανακύψει με την σχεδιαζόμενη σταδιακή κατάργηση της Δημοσίευσης Προκηρύξεων και λοιπών άλλων δημοσιεύσεων στον Επαρχιακό Τύπο.

Συγκεκριμένα, ο κ. Κονδύλης εφιστά την προσοχή στην προοπτική να εξανεμιστεί η βιωσιμότητα του Επαρχιακού Τύπου με τον σχεδιασμό αυτό και ειδικότερα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου να μείνουν στην Θράκη μόνο εφημερίδες ξένων συμφερόντων, ενώ προτείνει να αντισταθμιστεί η δαπάνη με την κατάργηση της δημοσίευσης προκηρύξεων και λοιπών άλλων δημοσιεύσεων τοπικού ενδιαφέροντος σε πανελλαδικής κυκλοφορίας εφημερίδες.

Πρόκειται για θέμα το οποίο λανθασμένα έχει αποδοθεί στην προηγούμενη Κυβέρνηση, η οποία προστάτεψε τον Επαρχιακό Τύπο με το άρθρο 152 του Νόμου 4281/2014, ενώ 10 Βουλευτές της Ν.Δ. έχουν καταθέσει ανάλογη ερώτηση (3697) από 3/3/2016 και μόλις την περασμένη Τετάρτη 23/3/2016 πραγματοποιήθηκε συνάντηση εκπροσώπων του Επαρχιακού Τύπου με κλιμάκιο στελεχών της Ν.Δ. στα κεντρικά γραφεία του κόμματος.  του ΕΣΠΑ και του Αναπτυξιακού Νόμου.

***

Σημείωση Ε.Θ.:

Το Αθηναϊκό Κράτος αντιμετωπίζει με εχθρότητα όλα τα Επαρχιακά Μ.Μ.Ε., που τα βλέπει σαν ανταγωνιστές στην ηγεμονία του και θέλει απλά να τα κλείσει.

Εάν η παράλογη απόφαση του Υπουργού Οικονομίας κ. Γ. Σταθάκη περάσει, στο τέλος θα βάλουν λουκέτο οι τοπικές εφημερίδες και θα κυκλοφορούν στην Θράκη μόνο τα τουρκόφωνα έντυπα.

Σημειώνουμε ότι το κόστος των ανωτέρω δημοσιεύσεων μπορεί να μειωθεί δραματικά, εάν πάψει το “νταβατζιλίκι” της παράλληλης καταχώρησης στις Αθηναϊκές Εφημερίδες, που μαζεύουν διακηρύξεις απ’ όλη την Ελλάδα.

Γιατί άραγε η διακήρυξη για συντήρηση του Ασανσέρ πρέπει να δημοσιεύεται και στην Αθήνα;

Καταλαβαίνει άραγε ο κ. Γ. Σταθάκης τι πάει να κάνει;

Ακόμα ένας κλάδος να καταστραφεί για να αυξηθούν οι άνεργοι;

Σ.Κ.

spot_img
Friday, March 29, 2024

Latest News

Η «ΤΕΚΑΛ» ανάδοχος στα έργα των 23,6 εκατ. ευρώ στο Λιμάνι Αλεξανδρούπολης

Ξεκινούν τα έργα αναβάθμισης του Λιμανιού μας - Ποιες παρεμβάσεις θα γίνουν  Με απόφαση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής...

More Articles Like This