Εγκρίθηκε η κατά παρέκκλιση προμήθεια εμβολίων για να αρχίσει το φετινό πρόγραμμα, μέσα στον Μάϊο – Φέτος θα εμβολιασθούν ξανά και τα ζώα που εμβολιάσθηκαν το 2015 – Βαρύ το πλήγμα σε Ανατ. Μακεδονία-Θράκη
Όχι μόνο τα βοοειδή που εμβολιάσθηκαν πέρυσι, αλλά και επιπλέον ζώα, θα εμβολιασθούν στο φετινό πρόγραμμα κατά της οζώδους δερματίτιδας, το οποίο θέλει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου να ξεκινήσει εντός του Μαΐου.
Αυτό ανέφερε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, μετά το τέλος της συνάντησης εργασίας που είχε με αντιπροσωπεία στελεχών της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) υπό τον Εκτελεστικό Διευθυντή Bernhard Url , παρουσία του Γενικού Γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων Χαράλαμπου Κασίμη, του πρόεδρου του ΕΦΕΤ Ιωάννη Τσιάλτα και αρμόδιων υπηρεσιακών παραγόντων, σχετικά με το βακτήριο της Xylella fastidiosa στις καλλιέργειες και την οζώδη δερματίτιδα των βοοειδών.
Ο υπουργός τόνισε το γεγονός ότι «η οζώδης δερματίτιδα που έπληξε τα βοοειδή στη χώρα μας, κυρίως στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, βρίσκεται ουσιαστικά υπό έλεγχο, ωστόσο ήταν ένα βαρύ πλήγμα για όλους, αλλά και για τα οικονομικά του δημοσίου σε μια τέτοια δύσκολη συγκυρία.
Το κόστος για την αποζημίωση των κτηνοτρόφων και γενικότερα για την αντιμέτωπη της Οζώδους Δερματίτιδας έχει ήδη ξεπεράσει τα 5 εκατ. ευρώ».
Σε δήλωσή του μετά το πέρας της συνάντησης, ο κ. Αποστόλου, αφού ευχαρίστησε τους εκπροσώπους της EFSA για τη συνεργασία και την υποστήριξη, ανέφερε τα εξής σχετικά με την οζώδη δερματίτιδα των βοοειδών.
Η Οζώδης Δερματίτιδα που έπληξε τα βοοειδή στη χώρα μας, κυρίως στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, βρίσκεται ουσιαστικά υπό έλεγχο.
Το 2015 έγιναν μαζικοί εμβολιασμοί σε περίπου 150 χιλιάδες βοοειδή.
Κατά την τρέχουσα χρονιά θα εμβολιασθούν πάλι όλα τα ζώα που εμβολιάσθηκαν το 2015, αλλά και επιπλέον ζώα.
Για να εξοικονομήσουμε χρόνο ζητήσαμε από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων – και εγκρίθηκε το αίτημά μας – την κατά παρέκκλιση προμήθεια των απαιτούμενων δόσεων εμβολίων, ώστε εντός του Μαΐου να αρχίσει το πρόγραμμα εμβολιασμών του 2016.
Το Υπουργείο κάνει τα πάντα ώστε να υπάρξει πλήρης συντονισμός της δράσης και να αποφευχθεί οποιοσδήποτε κίνδυνος μεταφοράς του προβλήματος και σε άλλες περιοχές».