Αυξάνονται οι απειλές στα εθνικά μας σύνορα – Τα “βρήκαν” Τουρκία και Ισραήλ – Τι σημαίνει αυτή η εξέλιξη
Κοινός παρονομαστής στην πολιτική όλων των κομμάτων της Τουρκίας είναι οι διεκδικήσεις εις βάρος της Ελλάδος.
Η νέα Κυβέρνηση Μπιναλί Γιλδιρίμ συνεχίζει την αμφισβήτηση θαλασσίου και εναερίου χοίρου στο ελληνικό αρχιπέλαγος.
Το αντιπολιτευόμενο Ρεπουμπλικανικό (κεμαλικό) κόμμα, σε πρόσφατη συνεδρίαση της τουρκικής Εθνοσυνελεύσεως, υπεστήριξε, ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι η Ελλάς έχει κατακτήσει δια της βίας νησιά του ανατολικού Αιγαίου.
Όλοι δε οι μηχανισμοί της Άγκυρας (πολιτικοί και οικονομικοί) έχουν αποδυθεί στην προσπάθεια εκτουρκισμού της μουσουλμανικής μειονότητος στην Θράκη, την οποία επιδιώκουν να αυτονομήσουν όσο το δυνατόν πιο σύντομα.
Είναι βέβαιο, δε, ότι οι ισχυρισμοί περί «γκρίζων ζωνών» και η αμφισβήτηση της οριογραμμής στο Αιγαίο προδιαγράφουν απώτερα σχέδια και για τα νησιά.
Και η αρχή πρέπει να αναμένεται στα Δωδεκάνησα, όπου υπάρχει μικρός αριθμός μουσουλμάνων, καθώς και κάποια τεμένη, τα οποία η ελληνική Πολιτεία (ορθώς) σέβεται ως πολιτιστικά και θρησκευτικά μνημεία.
Σε αυτές τις απειλές έρχεται να προστεθεί και η Αλβανική αμφισβήτηση της υφισταμένης οριογραμμής στην θάλασσα.
Αφού τα Τίρανα ακύρωσαν την διμερή συμφωνία οριοθετήσεως υφαλοκρηπίδος με την Ελλάδα, τώρα προαναγγέλλουν την συγκρότηση επιτροπής που θα «μελετήσει» την οριοθέτηση των συνόρων με την Ελλάδα.
Και όλα αυτά ενώ είναι σε εξέλιξη οι διεκδικήσεις των Τσάμηδων, οι οποίοι έχουν προσφύγει δικαστικώς και ζητούν να καταδικασθεί η Ελλάς και να τους «επιστρέψει» περιουσίες στην Θεσπρωτία.
Τις ενέργειες αυτές στηρίζει απροκάλυπτος η αλβανική κυβέρνησις, η οποία, την ίδια στιγμή, προβαίνει παρανόμως σε κατασχέσεις των περιουσιών Βορειοηπειρωτών.
Στην δίνη αυτών των εξελίξεων αποδεικνύεται από τα πράγματα ότι δεν έχουμε την ετοιμότητα να ανταποκριθούμε σε δύσκολες καταστάσεις, ούτε την ευελιξία να εκμεταλλευθούμε τις ευκαιρίες που εμφανίζονται.
Τις τελευταίες ημέρες υπήρξαν δηλώσεις στο Τελ Αβίβ και στην Άγκυρα για την κυοφορούμενη επαναπροσέγγιση Τουρκίας- Ισραήλ. Αν και είναι βέβαιο ότι όσο κυριαρχεί ο ισλαμιστής Ερντογάν μια τέτοια προσέγγιση δεν θα οδηγήσει στις θερμές σχέσεις που κάποτε είχαν οι δύο χώρες.
Όμως η εξέλιξη αυτή πρέπει να μας κάνει να αναρωτηθούμε αν θεμελιώσαμε επαρκώς την τριμερή με την Κύπρο και το Ισραήλ, και σε ποιο βαθμό μπορούμε να εφησυχάζουμε όσον άφορα στα νότια σύνορα μας!
-Ε-