9.4 C
Alexandroupoli
Friday, March 29, 2024

Στους λογαριασμούς των τευτλοπαραγωγών 1,5 εκατ. ευρώ

Πιστώθηκαν έναντι των οφειλομένων για την πρώτη ύλη, που παρέδωσαν την προηγούμενη καλλιεργητική περίοδο στην ΕΒΖ

TEFTLA teftla_forthgo

Πιστώθηκαν έναντι των οφειλομένων για την πρώτη ύλη, που παρέδωσαν την προηγούμενη καλλιεργητική περίοδο στην ΕΒΖ Στους λογαριασμούς των τευτλοπαραγωγών πιστώθηκε από την Τρίτη 21 Ιουνίου συνολικό ποσό της τάξης των 1,5 εκατ. ευρώ, έναντι των οφειλομένων για την πρώτη ύλη που παρέδωσαν την προηγούμενη καλλιεργητική περίοδο στην Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, επιβεβαιώνοντας πλήρως δημοσίευμα της Agrenda.

Οι διοικούντες τη βιομηχανία δεσμεύτηκαν ότι μόλις εκταμιευτούν τα 5 εκατ. ευρώ, από την πρώτη δόση χρηματοδότησης, θα δοθούν στο σύνολό τους για να εξοφληθούν οι παραγωγοί.

- Advertisement -

Τα χρήματα αυτά προήλθαν από τα ταμειακά διαθέσιμα της ζαχαροβιομηχανίας και η διάθεσή τους αποφασίστηκε από τη διοίκηση της επιχείρησης προκειμένου να δείξει ότι αναγνωρίζει την υπομονή που κάνουν οι παραγωγοί μια και η καθυστέρηση στην εξόφλησή τους ξεπερνά τους 7 μήνες και δεν έχει ιστορικό προηγούμενο.

Για τα υπόλοιπα περίπου 5,5 εκατ. Ευρώ που απομένουν ανεξόφλητα, νωρίτερα το πρωί της Τρίτης 21 Ιουνίου, πραγματοποιήθηκε συνάντηση αντιπροσωπείας των τευτλοπαραγωγών από τη Λάρισα, το Πλατύ, τις Σέρρες και την Ορεστιάδα με τη διοίκηση της ΕΒΖ ΑΕ -παρουσία του προέδρου Χρήστου Ρώσσιου και του Διευθύνοντος Συμβούλου Παντελή Μάνη- και το θέμα αναλύθηκε σε όλες του τις διαστάσεις.

Για τη συγκεκριμένη συνάντηση σε ανακοίνωσή της η διοίκηση της ΕΒΖ ΑΕ αναφέρει ότι: «Έγινε συνάντηση της Διοίκησης της Ε.Β.Ζ. Α.Ε. με εκπροσώπους των τευτλοκαλλιεργητών από Θεσσαλία, Μακεδονία και Θράκη.

Κατά την συζήτηση διαπιστώθηκε η θέληση όλων των μερών να υποστηριχτεί η τευτλοκαλλιέργεια στην Ελλάδα. Οι παραγωγοί εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τις ενέργειες της Διοίκησης προς την κατεύθυνση της στήριξης της καλλιέργειας και για την προσπάθεια που καταβάλει να εξοφληθούν οι καλλιεργητές για την παραγωγή του 2015.

Επίσης συμφωνήθηκε να προχωρήσουν σε ενέργειες για την εκμετάλλευση όλων των δυνατοτήτων που παρέχει η νέα Κ.Α.Π. ώστε να ενισχυθεί η καλλιέργεια σακχαρότευτλων με στόχο το 2017 να καλλιεργηθούν από 100.000 στρέμματα τουλάχιστον.

Κοινή πεποίθηση όλων είναι ότι τα αρμόδια Υπουργεία, η Διοίκηση της ΕΒΖ και οι παραγωγοί, προχωρούν από κοινού για να επαναφέρουν την τευτλοκαλλιέργεια στην Ελλάδα στη θέση που είχε πριν το 2005».

* Η ανακοίνωση των παραγωγών

Σε δική τους ανακοίνωση οι παραγωγοί αναφέρουν ότι οι διοικούντες τη βιομηχανία δεσμεύτηκαν πως μόλις διευθετηθούν οι λεπτομέρειες που εκκρεμούν και εκταμιευτεί το ποσό των 5 εκατ. ευρώ, από την πρώτη δόση χρηματοδότησης, που θα απελευθερώσει η πιστώτρια τράπεζα, θα δοθεί στο σύνολό του για να εξοφληθούν οι παραγωγοί. Ειδικότερα, στην ανακοίνωσή τους επισημαίνεται:

«Στη συνάντηση εκπροσώπων ομάδων παραγωγών τευτλοκαλλιεργητών από τη Λάρισα, το Πλατύ, τις Σέρρες και την Ορεστιάδα με τη διοίκηση της ΕΒΖ, στις 21 Ιουνίου, στα γραφεία της εταιρείας, διαπιστώθηκε ότι η καθυστέρηση της εξόφλησης των απαιτήσεών τους για την καλλιεργητική περίοδο του 2015, οφείλεται στην καθυστέρηση στην εκταμίευση του ποσού των 5 εκατ. Ευρώ από την τράπεζα Πειραιώς για τη χρηματοδότηση της ΕΒΖ ΑΕ.

Οι διοικούντες την εταιρεία κ. Π. Μάνης και Χ. Ρώσσιος, διαβεβαίωσαν τους εκπροσώπους των παραγωγών ότι το σύνολο του εν λόγω ποσού θα διατεθεί για την εξόφληση των παραγωγών, η καθυστέρηση της οποίας τους οδήγησε σε οικονομικό αδιέξοδο, με συνέπεια να αδυνατούν να εκπληρώσουν δικές τους υποχρεώσεις προς τρίτους, συμπεριλαμβανομένης και της Τράπεζας Πειραιώς, στην οποία έχουν ανεξόφλητες οφειλές».

 

Λεωνίδας Λιάμης  

spot_img
Friday, March 29, 2024

Latest News

Τέλος τα κινητά τηλέφωνα μαθητών στα σχολεία !!!

Αυστηρότερα μέτρα παίρνει το Υπουργείο Παιδείας - Τα κινητά θα παραδίδονται πριν την έναρξη των μαθημάτων Νέα αυστηρότερα μέτρα για...

More Articles Like This