9.4 C
Alexandroupoli
Δευτέρα, 1 Ιουνίου, 2020

26.000 ΛΟΥΚΕΤΑ ΕΦΕΡΑΝ ΤΑ CAPITAL CONTROLS

Ανάπτυξη στην χώρα δεν μπορεί να υπάρξει, όσο εξακολουθεί να απαγορεύεται η ελεύθερη διακίνηση κεφαλαίων – Πτώση εξαγωγών, αύξηση της ανεργίας και μείωση των καταθέσεων, οι τραγικές συνέπειες 

Atm-Oura-1 Atm-Oura-4 Atm-Oura-5

Στον απόηχο του Brexit, που αλλάζει ριζικά το τοπίο crclv Ευρώπη, η Ελλάδα έκλεισε ένα χρόνο από την επιβολή των capital controls.

Ο απολογισμός της «μαύρης επετείου» είναι αποθαρρυντικός για την πορεία προς την ανάπτυξη που υπόσχεται η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ.

- Advertisement -

Πριν από ακριβώς ένα χρόνο, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε ομοφώνως την εισήγηση του πρωθυπουργού για τη διενέργεια δημοψηφίσματος με ερώτημα εάν ο ελληνικός λαός αποδέχεται ή όχι την πρόταση Γιούνκερ για το νέο ελληνικό πρόγραμμα.

Οι υπουργοί, εξερχόμενοι από το Μέγαρο Μαξίμου, μιλούσαν για μια ωραία ημέρα που θα ξημέρωνε για την Ελλάδα, την ίδια ώρα που χιλιάδες πολίτες έσπευδαν στα ATM’s των τραπεζών να σηκώσουν όσα περισσότερα χρήματα μπορούσαν.

Η συνέχεια  είναι γνωστή.

Τα capital controls που σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα θα καταργούνταν την Τρίτη μετά το δημοψήφισμα, όχι μόνο παραμένουν μέχρι σήμερα, αλλά θα παραμείνουν σε ισχύ για πολύ ακόμα.

Οι χοροί που στήθηκαν στην πλατεία Συντάγματος για την πανηγυρική επικράτηση του «όχι» έχουν μείνει στη Σύγχρονη Ιστορία ως μνημείο αφέλειας και δημαγωγίας.

Το «όχι» έγινε «ναι», το τρίτο Μνημόνιο που υπέγραψε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είναι χειρότερο από τα προηγούμενα, η οικονομία που είχε αρχίσει να παίρνει τα πάνω της επί κυβέρνησης Ν.Δ., έχει ξαναβυθιστεί σε ύφεση, οι τράπεζες χρειάστηκαν νέα ανακεφαλαιοποίηση, την οποία πληρώνει ο ελληνικός λαός, και η κοινωνία βιώνει μια νέα φάση οικονομικής και κοινωνικής παρακμής.

Σύμφωνα με την Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου & Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), ο χρόνος αυτός των κεφαλαιακών ελέγχων αποτελεί «μια ακόμη θηλιά στο λαιμό της επιχειρηματικότητας,  που περιορίζει την εμπορική δραστηριότητα και θα τρομάζει τους προμηθευτές μας στο εξωτερικό».

Στις επιπτώσεις που καταγράφει η Συνομοσπονδία συμπεριλαμβάνονται 15.409 «κατεβασμένα ρολά» από την αρχή του έτους και 25.990 συνολικά μέχρι σήμερα από την επιβολή των capital controls.

Πέραν αυτών, παρατηρείται ανησυχητική μείωση της ίδρυσης νέων επιχειρήσεων κατά περίπου 3.000, σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2015.

Από τις 15.379 νέες επιχειρήσεις πέρυσι, φέτος γράφτηκαν στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ) 12.486 νέες επιχειρήσεις, έναντι 18.030 το 2014 και 20.024 το 2013.

Συνέπειες των capital controls θεωρούνται, επίσης, η πτώση των εξαγωγών κατά -11,7%, η ύφεση στο -1,3%, η αποεπένδυση -2,7%, η χρηματοδότηση -1,9%, η κατανάλωση -4,3%, η μείωση του δείκτη οικονομικού κλίματος στο 89,7, αλλά και η απώλεια έξι θέσεων (56η θέση) στη λίστα ανταγωνιστικότητας μεταξύ 61 χωρών.

«Ανάπτυξη με capital controls δεν θα έρθει στην αγορά ούτε βεβαίως και νέο χρήμα στις ελληνικές τράπεζες, όπου οι καταθέσεις έχουν μειωθεί στα 121,5 5ισ. ευρώ.

Το όραμα της “δίκαιης” ανάπτυξης δεν θα προκύψει όσο δεν υπάρχει δίκαιη φορολογία, χρηματοδότηση, απασχόληση, δημόσια διοίκηση, πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα, ρευστότατα και δίκαιο επιχειρηματικό περιβάλλον στην ελληνική αγορά», τονίζει η ΕΣΕΕ σε ανακοίνωση της, για να προσθέσει:

«Τα capital controls ήρθαν πέρυσι στις 28 Ιουνίου δυστυχώς για να μείνουν, άγνωστο πόσο.

Ενα χρόνο μετά, άπαντες οφείλουν να αναγνωρίσουν την ψυχραιμία και την ευελιξία που έδειξαν οι μικρομεσαίοι της αγοράς στην αντιμετώπιση του αρχικού σοκ, αλλά και στη μετέπειτα διαχείρισή τους, παρά τα τεράστια προβλήματα που δημιούργησαν».

Στην κυβέρνηση κάνουν ότι δεν θυμούνται για τη Θλιβερή επέτειο.

Όμως οι πολίτες ξέρουν πολύ καλά πλέον ότι ό λαϊκισμός πληρώνεται ακριβά.

Για αυτό και αποδοκιμάζει τον κ. Τσίπρα και τον ΣΫΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις.

Γιατί η συντριπτική πλειοψηφία της κοινής γνώμης κατάλαβε ότι το περιβόητο δημοψήφισμα έβλαψε την οικονομία, δίχασε χωρίς λόγο τους πολίτες και μετέτρεψε την κυβέρνηση σε πιόνι των δανειστών.

ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Latest News

Η ομορφιά της Ειρήνης

Ειρήνη άστρο λαμπερό το όμορφο καμάρι έχεις του κόσμου τα καλά

Μιλούν για «Τουρκικά» χωριά στην Δυτ. Θράκη

Σαφή διαχωρισμό κάνει ο ανεκδιήγητος Πρόεδρος της Τουρκικής Ομοσπονδίας Δυτικής Θράκης (ABTTF) κ. Χαλίτ Χαμπίμπ Ογλού – Εγκαλεί την Ελλάδα για… διακρίσεις...

Στην Αλεξανδρούπολη οι εξετάσεις συνοριοφυλάκων

Έγινε δεκτό το αίτημα από τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη – Στο Διδυμότειχο η βασική εκπαίδευση δύο μηνών Δεκτό...

Μην συνεχιστεί το λάθος του Λαμπάκη

Είναι παράλογη η απόφαση για αντιστροφή της οδού Καραϊσκάκη προς την παραλιακή – Πώς θα στρίβουν τα οχήματα, αφού στενέψανε το οδόστρωμα...

More Articles Like This