9.4 C
Alexandroupoli
Παρασκευή, 15 Ιανουαρίου, 2021

Αδιαπραγμάτευτο σύμβολο το λιοντάρι της Αμφίπολης

Για την ελληνικότητα της Μακεδονίας – Αισιοδοξία της Παμμακεδονικής Ένωσης ΗΠΑ για λύση του Μακεδονικού πριν την ολοκλήρωση της θητείας του Προέδρου Ομπάμα – Υπάρχει αλλαγή στην Αμερικανική πολιτική;

homepage Kariatida

Το μνημείο της Αμφίπολης προοιωνίζει  θετικές εξελίξεις  στο ζήτημα που προέκυψε με τα Σκόπια και ίσως  θα είναι  αυτό που θα γίνει η ταφόπλακα  για τα όσα ισχυρίζονται  στο γειτονικό κρατίδιο.

Ωστόσο όμως δεν αποκλείεται το θετικό κλίμα που επικρατεί  μεσούσης της έντονης  προεκλογικής περιόδου στην Αμερική να  αποδειχθεί  για μια ακόμη φορά ρευστό.

- Advertisement -

Όμως τα στελέχη της Ομογένειας αυτή  τη φορά έχουν μια αυξημένη αισιοδοξία  και εκτιμούν ότι ο Πρόεδρος Ομπάμα  λίγο πριν ολοκληρώσει τη θητεία του το 2017 θα βάλει ένα τέλος στο Μακεδονικό  ζήτημα με αφορμή τη διαμόρφωση των νέων γεωπολιτικών συμφερόντων στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιανατολικής Ευρώπης.

Την περίοδο αυτή η ελληνική ομογένεια  της Αμερικής παράλληλα με τη συνεχή προσπάθεια και τον αγώνα που δίνει, επικεντρώνει  το ενδιαφέρον της στην Αμφίπολη, ενώ  ήδη ξεκίνησαν  οι διαδικασίες  επεξεργασίας  της φόρμουλας μέσω της οποίας αναμένεται να χρηματοδοτήσει την ανασκαφή του τύμβου Καστά.

Η  ινγκόκνιτο επίσκεψη  της Νάνσυς Μπίσκα, συντονίστριας της Παγκόσμιας Εκστρατείας Συλλογής Υπογραφών της Παμμακεδονικής ΗΠΑ,  εκτός από την ανάδειξη  του συγκεκριμένου  σκοπού, είχε  και έναν επιπλέον  στόχο, να επανεξετάσουν  από κοινού  με τον Κώστα Μελίτο ορισμένες λεπτομέρειες που αφορούσαν σε  διαδικαστικά θέματα της χρηματοδότησης.

Μεταξύ άλλων οι δυο συνομιλητές  εστίασαν   στη διαμόρφωση του τελικού πλαισίου  και στο ενδιαφέρον όσων ελλήνων επιχειρηματιών  είναι έτοιμες  να συμβάλλουν, με την προσφορά τους,  στη συνέχιση των ανασκαφών της Αμφίπολης.

Η συνεργασία  αυτή, προστίθεται  ως  συνέχεια , στις  συναντήσεις  που  είχε ο δήμαρχος Αμφίπολης με στελέχη της Ομογένειας κατά το πρόσφατο  ταξίδι του στην Αμερική , με στόχο  την αναζήτηση λύσεων  στην  περίπτωση που η  κεντρική  εξουσία  εξακολουθεί να παραμένει αδρανής.

Η Νάνσυ  Μπίσκα υπογράμμισε ότι οι  Έλληνες Ομογενείς  βρίσκονται  σε ετοιμότητα  και σε  αναμονή, αφού γνωρίζουν  πλέον ποια είναι  τα «εργαλεία» ανάπτυξης για την Αμφίπολη, στοιχεία  που αποκόμισαν  από την  ομιλία  της πρώην Γ.Γ. του ΥΠ.ΠΟ. Λίνας Μενδώνη προσκεκλημένης της Ομογένειας τον Ιούνιο του 2015. «Στηρίζουμε κάθε προσπάθεια του Κώστα Μελίτου και για μας έχει προτεραιότητα κάθε πρωτοβουλία που αναλαμβάνει για την ανάδειξη του μοναδικού  σε μέγεθος και ιστορικής αξίας  τάφου της Μακεδονίας.

Ο Δήμος Αμφίπολης κλήθηκε δυο φορές  από την Ελληνική Ομογένεια προκειμένου να ενημερωθούν οι ομογενείς  και η ανταπόκριση ήταν άμεση.  Αυτό από μόνο του δείχνει μια αγωνία και αγάπη του δημάρχου  για το τόπο του αλλά και το μνημείο»  λέει με έμφαση η Νάνσυ Μπίσκα επιρρίπτοντας παράλληλα ευθύνες στους  πολιτικούς της Ελλάδας που στέκονται απαθείς στον πολιτισμό της.

«Οι πολιτικοί πρέπει να αναδείξουν αυτό το ταφικό συγκρότημα και είναι καιρός να αντιληφθούν τις υποχρεώσεις τους απέναντι στον ελληνικό λαό και στην ιστορία».

Η Νάνσυ Μπίσκα  δημοσιογράφος και καθηγήτρια, κατάγεται από τις Σέρρες και με αφορμή μια επίσκεψη  στη γενέτειρα της  πραγματοποίησε , το ταξίδι αστραπή στην Αμφίπολη.

Ο δήμαρχος Αμφίπολης αφού  την ξενάγησε  στις αρχαιότητες της περιοχής  συζήτησε μαζί της  εκτενέστερα  τα θέματα που απασχολούν τη δημοτική αρχή.

Κατά την παραμονή της στην Ελλάδα  η εκπρόσωπος της Ομογένειας της Αμερικής  είχε επαφές  με επιστήμονες από το χώρο της αρχαιολογίας και ενημερώθηκε διεξοδικά για την κατάσταση όπως αυτή διαμορφώνεται  πλέον μέσα  από  τις εξελίξεις  που αφορούν στην  ανασκαφή του τύμβου Καστά.

Σχολιάζονταν μάλιστα την πρόσφατη επίσκεψη του αμερικανού πρέσβη Ντέιβιντ Ντ. Πιρς στο τύμβο Καστά και την ξενάγηση του από την  Προϊσταμένη της Εφορίας Αρχαιοτήτων Σερρών Πέπη Μάλαμα, επισημαίνει:

«’Ηταν μια πολύ σημαντική επίσκεψη,  που μόνο τυχαία δεν  ήταν. Ίσως και να είναι και καθοριστική.  Τίποτα  δεν κάνουν τυχαία οι αμερικανοί.  Για να επισκεφτούν την περιοχή, τους ενδιαφέρει και μάλιστα πάρα πολύ.

Τον πρέσβη συνόδευαν επιστήμονες  και επενδυτές και το μνημείο της Αμφίπολης αδιαμφισβήτητα αποτελεί ένα πολύ ισχυρό σύμβολο που μιλάει για την ελληνικότητα της Μακεδονίας  και αυτό από μόνο του, λέει πολλά».

Η πρωτοβουλία  συγκέντρωσης υπογραφών δεν είναι μόνο έργο της Παμμακεδονικής Ένωσης ΗΠΑ αλλά ολόκληρου του ομογενειακού Ελληνισμού, υπό την αιγίδα του αρχιεπισκόπου Δημητρίου και την υποστήριξη του Τάγματος των Αχέπανς, υπογραμμίζει η εκπρόσωπος της Ελληνικής Ομογένειας σημειώνοντας.

«Υπάρχει  αλλαγή  στην αμερικανική εξωτερική πολιτική που ευνοεί αυτή τη στιγμή την ελληνική πλευρά με αφορμή την αλλαγή γεωπολιτικών συμφερόντων στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιανατολικής Ευρώπης  και είναι θαυμάσια η συγκυρία που πρέπει να αδράξει ο ελληνικός λαός, γιατί από τον λαό περιμένουμε τις αντιδράσεις, ο λαός θα αλλάξει τα πράγματα»

Μιλώντας για τη λύση του  Μακεδονικού ζητήματος εκφράζει την αισιοδοξία της  ότι το θέμα αυτό  θα κλείσει  οριστικά από τον Πρόεδρο Ομπάμα ενώ  δεν παραλείπει να αναφερθεί στον αρχαιολόγο Στήβεν Μίλλερ και στις πρωτοβουλίες που ανέλαβε.

«Η ιστορική αλήθεια έχει καταδειχθεί περίτρανα από τους 374 κορυφαίους πανεπιστημιακούς ανά τον κόσμο οι οποίοι προσυπέγραψαν σχετική επιστολή προς τον Αμερικανό πρόεδρο Ομπάμα με πρωτοβουλία του Αρχαιολόγου Στήβεν Μίλλερ macedonia-evidence.org.

Τέλος λίγο πριν επιστρέψει  στην Αμερική καλεί τους Έλληνες να υπογράψουν το διαδικτυακό ψήφισμα.

«Απευθύνουμε έκκληση στον Ελληνισμό της γενέτειρας και στον απανταχού, καθώς και στους πολίτες όλου του κόσμου να υπογράψουν προστατεύοντας όχι μόνον την ελληνική αλλά την παγκόσμια ιστορική κληρονομιά και αλήθεια».

 

Γιώργος Ροδάκογλου

ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Latest News

Αγώνας δρόμου VIRTUAL σε ζευγάρια

Το Δίκτυο Ορφέας με την υποστήριξη του ΔΡΟΜΕΑ ΘΡΑΚΗΣ και την ΝΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΗ διοργανώνουν το «COUPLES THRACE RUN» 1- ΤΡΟΠΟΣ:...

More Articles Like This