9.4 C
Alexandroupoli
Πέμπτη, 4 Ιουνίου, 2020

Πληρώνουμε μισθούς 15 δις ευρώ για τον Δημόσιο Τομέα

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του Ιουνίου, οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο, δεν μειώθηκαν αλλά αυξήθηκαν – Ο κρατισμός παραμένει πανίσχυρος

Dimosioi-Ipallilo-50-Eton

Πάγια είναι η θέση της εφημερίδος μας, ότι εάν δεν μειωθεί το σπάταλο και αντιπαραγωγικό Δημόσιο, δεν πρόκειται η Ελλάδα να κάνει προκοπή.

Όμως τους “κομματικούς στρατούς” που λειτουργούν στον ευρύτερο Δημόσιο Τομέα, καμμία Κυβέρνηση δεν θέλησε να τους περιορίσει.

- Advertisement -

Καθώς λοιπόν η Ελλάδα στον έβδομο συνεχή χρόνο υπό διεθνή επιτροπεία και στον ένατο συνεχή (με εξαίρεση ένα διάστημα το 2014) σε καθεστώς ύφεσης, ο κρατισμός όχι άπλα δεν έχει υποχωρήσει σημαντικά, αλλά δείχνει ότι έχει πολύ βαθειές ρίζες στην χώρα μας.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-Ανεξάρτητων Ελλήνων τον τελευταίο ενάμιση χρόνο έχει εγκαταλείψει πλήρως την όποια προσπάθεια είχε ξεκινήσει για εξορθολογισμό του δημοσίου τομέα, με κλείσιμο ή συγχώνευση οργανισμών, απόλυση υπαλλήλων που είχαν παρανόμως μονιμοποιηθεί, και αξιολόγηση με αυστηρά κριτήρια των δημοσίων υπαλλήλων.

Παράλληλα, κάθε σκέψη για μείωση των κρατικών δαπανών έχει παραμερισθεί, και η επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων επιχειρείται με την αύξηση των έμμεσων και άμεσων φόρων, αλλά και την επιβολή νέων.

Η ανακοίνωση των επισήμων στοιχείων του Ιουνίου για το μέγεθος του προσωπικού στο Δημόσιο δεν αφήνει κανένα περιθώριο για παρερμηνείες:

Σε ορισμένες περιπτώσεις οι εργαζόμενοι (μόνιμο προσωπικό) αυξήθηκαν, όπως, επί παραδείγματι, σε Δήμους και Περιφέρειες, όπου ανέρχονται σε 82.604, έναντι 81.325 τον Ιανουάριο του 2015.

Σε άλλες περιπτώσεις παρέμειναν περίπου στα ίδια επίπεδα, όπως στην Βουλή: 1.163 υπάλληλοι, έναντι 1.167 προ 18 μηνών.

Αθροιστικά, το Δημόσιο δαπανά ετησίως περί τα 15 δισ. ευρώ ώστε να μισθοδοτεί 677.477 εργαζομένους: 564.915 μονίμους, 54.611 συμβασιούχους, 14.400 μετακλητούς και αιρετούς, 33.440 μονίμους σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου και 10.111 συμβασιούχους στα ΝΠΙΔ.

Ο κρατισμός, ωστόσο, δεν αποτυπώνεται μόνο στους αριθμούς των δημοσίων υπαλλήλων ή στο εύρος των δραστηριοτήτων που καλύπτει σήμερα το κράτος.

Έχει ευρύτερες και βαθύτερες ρίζες. Χαρακτηριστικό το ακόλουθο: Το Ποτάμι, ένα νεοπαγές σχετικώς κόμμα με ορισμένες ρηξικέλευθες απόψεις, άρχισε μια εκστρατεία «για τους εργαζόμενους που δεν πληρώνονται», όπως αναφέρει.

Με μία εκ των προτάσεων πού κατέθεσε προς υποστήριξη της εκστρατείας καλεί την Κυβέρνηση να εντάξει τους εργαζομένους «που είναι απλήρωτοι για τρεις μήνες, σε προγράμματα αντίστοιχα με αυτά του ταμείου ανεργίας ώστε να λαμβάνουν ένα “επίδομα επισφαλούς εργασίας” το οποίο θα συμψηφιστεί σταδιακά με τους μισθούς τους, όταν ξεκινήσει ξανά η μισθοδοσία τους».

Οι φορολογούμενοι πολίτες, δηλαδή, να πληρώσουν τα χρεωστούμενα – όσα και αν είναι αυτά!

Πράγματι έχουμε “τρικυμία εν κρανίω”.

Γι’ αυτό χωρίς κανένα μέτρο ενίσχυσης της επιχειρηματικότητος, χωρίς καμμία σοβαρή επένδυση στον ορίζοντα το GREXIT για την χώρα μας καραδοκεί, ενώ οι εραστές της Δραχμής χαμογελούν με νόημα και περιμένουν.

 

Σ. Κ.

ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Latest News

Ένσταση «ΑΜΑΖΟΝΩΝ» Μαΐστρου

Για την απ’ ευθείας άνοδο της ΓΑΙΑΣ Δράμας Ο...

Κρούσμα κορωνοϊού στον Έβρο

Θετικός στον COVID-19 εμφανίσθηκε συνοριοφύλακας – Ιχνηλατούνται οι επαφές του – Τεστ σε συναδέλφους του

Εισαγωγή στις σχολές Αξ/κων – Αστυφυλάκων

Προκηρύχθηκε ο Διαγωνισμός – Θα εισαχθούν 800 άτομα στις Σχολές Αστυφυλάκων και 70 στην Σχολή Αξιωματικών – Αιτήσεις μέχρι 12 Ιουνίου

ΕΤΟΙΜΕΣ ΟΙ Ε.Δ. ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΟΥΝ

Θα κάνουν το λάθος οι Τούρκοι; - Είναι δεδομένο πως η Τουρκία έχει αποφασίσει να τραβήξει το σχοινί και το θέμα είναι...

Εμμανουήλ Μινωτάκης:Ο ΤΑΓΜΑΤΑΡΧΗΣ ΠΟΥ… «ΧΑΡΙΣΕ» ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟ ΔΕΛΤΑ ΤΟΥ ΕΒΡΟΥ

Η άγνωστη ιστορία του νεαρού στρατιωτικού, εκπροσώπου της Ελλάδας στην Επιτροπή Διαχάραξης Ελληνοτουρκικών Συνόρων. Πώς αποκάλυψε την πλαστογραφία των Τούρκων. Οι παράλληλες...

More Articles Like This