9.4 C
Alexandroupoli
Τρίτη, 26 Ιανουαρίου, 2021

Σε πλήρη διάλυση στο Νομό Έβρου είναι οι Υπηρεσίες Κτηνιατρικής

Κλειστά τα Κτηνιατρεία Δικαίων και Κυπρίνου, ενώ εμφανής είναι η έλλειψη προσωπικού, καταγγέλλει η Τομεακή Επιτροπή Κ.Κ.Ε. Ν. Έβρου

ozodis-dermatitida-emvolismos-3 ozodis-dermatitida-emvolismos

Σε μια από τις πιο ευάλωτες περιοχές της χώρας μας το Έβρο, που είναι πύλη εισόδου πολλών εξωτικών νοσημάτων, δυστυχώς οι κτηνιατρικές υπηρεσίες, με ευθύνη των προηγούμενων κυβερνήσεων , αλλά και της σημερινής βρίσκονται κυριολεκτικά σε πλήρη διάλυση.

– Τα κτηνιατρεία Δικαίων και Κυπρίνου παραμένουν κλειστά λόγω έλλειψης κτηνίατρου, αφήνοντας ακάλυπτους τους κτηνοτρόφους των πρώην Δήμων Κυπρίνου και Τριγώνου.

- Advertisement -

– Το τμήμα κτηνιατρικής Ορεστιάδας που συντονίζει, συνδράμει και ελέγχει και τα άλλα κτηνιατρεία δεν λειτουργεί από την 4/5/2016, επειδή ο μοναδικός κτηνίατρος και Προϊστάμενος του τμήματος καθημερινά ασκεί κρεοσκοπικό έλεγχο σε πλήρες ωράριο στα σφαγεία της Ορεστιάδας.

– Ακόμα στο Τμήμα Ορεστιάδας υπηρετεί μόνο μία υπάλληλος, η οποία διορίστηκε πριν από δυο χρόνια και μολονότι έχει την ειδικότητα τεχνολόγου γεωπονίας λόγω αναγκών τοποθετήθηκε στο τμήμα κτηνιατρικής. Προκειμένου δε να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του τμήματος αναγκάζεται και εργάζεται υπερωριακά τα απογεύματα, ακόμα και αργίες χωρίς να επιβαρύνει οικονομικά την Υπηρεσία.

– Στο Δήμο Διδυμοτείχου υπάρχει μόνο ένας κτηνίατρος.

– Στο κτηνιατρείο Αλεξανδρούπολης ένας κτηνίατρος μόνιμος, ένας με πεντάμηνο και ένας διοικητικό προσωπικό

– Στο κτηνιατρείο Φερών, υπάρχουν δύο κτηνίατροι και ένας διοικητικό προσωπικό

– Στο κτηνιατρείο Σουφλίoυ ένας κτηνίατρος και τρείς διοικητικό προσωπικό

– Όσον αφορά το διασυνοριακό κτηνιατρικό Κέντρο Εξωτικών νοσημάτων που τα εγκαίνιά του έγιναν πριν από 8 χρόνια και για το οποίο δαπανήθηκαν πολλές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, παραμένει ανενεργό, γιατί δεν διορίστηκε ποτέ το απαραίτητο εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό και εξοπλιστικά μέσα μεγάλης χρησιμότητας αλλά και μεγάλου κόστους σκουριάζουν στις κούτες αχρησιμοποίητα.

Και όλα αυτά συμβαίνουν σε μια περιοχή που πολύ πρόσφατα η κτηνοτροφία της δέχτηκε συντριπτικά πλήγματα από διάφορες ζωονόσους. Είναι δε απόλυτα δικαιολογημένες οι ανησυχίες κτηνοτρόφων και κτηνιάτρων καθώς βλέπουν να παρουσιάζονται και πάλι νέα κρούσματα σε άλλες περιοχές της χώρας μας όπως Κεντρική Μακεδονία με 6000 ήδη θανατώσεις καθώς και σε Λήμνο και Αχαΐα

Ανησυχούν ακόμα γιατί:

– Αυτή η περίοδος από τον Ιούνιο μέχρι το Σεπτέμβριο αποτελεί την πλέον επικίνδυνη χρονική στιγμή για την εμφάνιση εξωτικών νοσημάτων ( ευλογιά, αφθώδης, οζώδης δερματίτις). Και σε καμιά περίπτωση το εναπομείναν ελάχιστο προσωπικό δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί σε μια έκτακτη κατάσταση με την εμφάνιση κάποιας ζωονόσου.

– Ακόμα πρέπει να ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός των αμνοεριφίων αναπαραγωγής για το μελιταίο πυρετό. Εμβολιασμός που γίνεται σε ηλικία μέχρι 6 μηνών και αν δεν γίνει μέσα στον Ιούλιο τα ζώα θα μείνουν ανεμβολίαστα με κίνδυνο μόλυνσης των κοπαδιών αιγοπροβάτων από μελιταίο.

– Μέχρι το τέλος Αυγούστου πρέπει να γίνει ο επανεμβολιασμός όλων των ζώων με το ετήσιο εμβόλιο της οζώδους δερματίτιδας .

– Υπάρχουν ακόμα τα προγράμματα εξυγίανσης του κτηνοτροφικού κεφαλαίου που αφορούν την φυματίωση – βρουκέλλωση, σπογγώδες εγκεφαλοπάθειες, λύσσας, έλεγχος τροφίμων ζωικής προέλευσης, αδειοδότηση εγκαταστάσεων επεξεργασίας τροφίμων ζωικής προέλευσης , θέματα καθημερινής εξυπηρέτησης πολιτών, έλεγχος καταλοίπων, διεκπεραίωση της γραφειοκρατίας που αφορά την χορήγηση μηνιαίων και εξαμηνιαίων στοιχείων για όλα τα νοσήματα κλπ.

Όλα δείχνουν ότι και η σημερινή κυβέρνηση έχει εγκαταλείψει τους μικρομεσαίους κτηνοτρόφους στην τύχη τους.

Η Τομεακή Επιτροπή Έβρου του ΚΚΕ, καλεί τους κτηνοτρόφους του νομού μας να βγάλουν τα δικά τους πολιτικά συμπεράσματα.

ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Latest News

Η επίλυση διαφορών με το Δίκαιο της Θάλασσας

Το θέμα των χωρικών υδάτων είναι ξεκάθαρα αποκλειστικό δικαίωμα του παρακτίου κράτους και δεν επιδέχεται καμμία συζήτηση από τα...

More Articles Like This