Home / Κοινωνια / Υψηλότερες κατά 10% είναι φέτος οι τιμές για τα νωπά σκόρδα

Υψηλότερες κατά 10% είναι φέτος οι τιμές για τα νωπά σκόρδα

Όμως πολύ λιγότερη είναι η παραγωγή σκόρδων λόγω των έντονων βροχοπτώσεων, που σημειώθηκαν στον Βόρειο Έβρο – Ολοκληρώνεται η συγκομιδή στην περιοχή της Νέας Βύσσας

 Skorda-Freska-1 Skorda-Freska-2 Skorda-FreskaΕλπιδοφόρο «άνοιγµα» µε τιµές που κυµαίνονται από 2 ευρώ και φτάνουν έως και τα 2,5 ευρώ το κιλό, ανάλογα µε τη συσκευασία, πραγµατοποιεί, φέτος, το νωπό σκόρδο στρώνοντας χαλί για ανάλογα καλές αποδόσεις στο χέρι του παραγωγού και στο ξερό προϊόν, που αναµένεται να βγει στην αγορά αρχές Ιουλίου.

Οι ζηµιές που σηµειώθηκαν στη φετινή παραγωγή από τις ασθένειες, οι οποίες αναπτύχθηκαν λόγω καιρού, υπολογίζονται σε ποσοστό 40%.

Την ικανοποίηση από το µέτωπο των τιµών, ωστόσο, τη µετριάζει σηµαντικά και σε κάποιες περιπτώσεις δεν µπορεί καν να την αντισταθµίσει, η ζηµιά σε ποσοστό µέχρι και 40% µεσοσταθµικά, που έχει υποστεί το προϊόν, από ασθένειες στις καλλιέργειες, συνεπεία των καιρικών συνθηκών που ευνόησαν την ανάπτυξή τους.

«Οι τιµές φέτος για το νωπό σκόρδο είναι υψηλότερες κατά περίπου 10% σε σχέση µε πέρυσι και µας δείχνουν ότι η χρονιά θα µπορούσε να πάει καλύτερα από άποψη εµπορικού ενδιαφέροντος.

Το ίδιο ισχύει και για το ξερό σκόρδο, που αναµένεται να βγει στο εµπόριο το πρώτο δεκαήµερο του Ιουλίου, για το οποίο εκτιµώ ότι η τιµή θα είναι φέτος στα 2,5 ευρώ το κιλό» τονίζει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισµού Βύσσας, Τάσος Γιακµολίδης, αλλά σπεύδει να υπογραµµίσει πως «έχουµε ωστόσο τις ζηµιές στην παραγωγή από τις ασθένειες και για πολλούς παραγωγούς η απώλεια δεν θα αντισταθµιστεί».

Όπως εξηγεί στην Agrenda ο έµπειρος συνεταιριστής, εξαιτίας του ήπιου χειµώνα και των έντονων βροχοπτώσεων την άνοιξη, δηµιουργήθηκαν ευνοϊκές συνθήκες για τις νηµατώδεις και άλλα βακτήρια µε αποτέλεσµα οι ζηµιές σε κάποια χωράφια να είναι σχεδόν ολοκληρωτικές.

«Σε ορισµένες περιπτώσεις οι παραγωγοί δεν χρειάστηκε καν να µπουν στον κόπο να συγκοµίσουν, ενώ σε ένα δικό µου χωράφι, ενώ περίµενα να πιάσω 1.500 κιλά ανά στρέµµα ξερό σκόρδο, ζήτηµα είναι αν θα συγκοµίσω 150 κιλά το στρέµµα», λέει και διευκρινίζει πως η ζηµιά µάλιστα ενδέχεται να αυξηθεί ακόµη περισσότερο, καθώς οι νηµατώδεις συνεχίζουν να προσβάλλουν το προϊόν και στο στάδιο της ξήρανσης και αποθήκευσης.

«Ο ΕΛΓΑ θα πρέπει να αποζηµιώσει αυτούς τους καλλιεργητές τουλάχιστον για τις βροχοπτώσεις και το χαλάζι, αφού για τις νηµατώδεις και τα βακτήρια δεν υπάρχει σχετική πρόβλεψη, για να µπορέσουν να σταθούν όρθιοι», τονίζει ο ίδιος.

Αναφορικά µε την εµπορία του προϊόντος, που φέτος αναµένεται να φτάσει τους 400 τόνους, συν άλλους περίπου 150 τόνους από την παραγωγή των καλλιεργητών της Λάρισας, µε τους οποίους υπάρχει συνεργασία, ο επικεφαλής των σκορδοπαραγωγών της Βύσσας µας λέει πως η διάθεσή του γίνεται κυρίως στην ελληνική αγορά, µέσω των συµφωνιών που έχει συνάψει ο συνεταιρισµός µε αλυσίδες σούπερ µάρκετ, αλλά και µέσω των κεντρικών αγορών της Αθήνας και Θεσσαλονίκης. Μικρές εξαγωγές, τέλος, γίνονται σε Κύπρο, Γερµανία, Βουλγαρία.

Η φετινή συγκοµιδή στη Βύσσα έχει ξεκινήσει από τις 2 Ιουνίου, µε µια εβδοµάδα πρωίµιση από ό,τι συνήθως, λόγω ακριβώς του ήπιου χειµώνα, και αναµένεται µέχρι το τέλος της τρέχουσας εβδοµάδας να έχει ολοκληρωθεί.

Συνολικά καλλιεργούνται στην περιοχή περίπου 2.500 – 2.700 στρέµµατα, µε τις στρεµµατικές αποδόσεις να κυµαίνονται στα 1.100 –1.200 κιλά το στρέµµα, σε ξερή µορφή και σε µια µέτρια παραγωγικά χρονιά, ενώ σε καλή χρονιά φτάνει ακόµη και τα 1.400 – 1.500 κιλά το στρέµµα. Τα κοστολόγια κυµαίνονται στα 1,30 – 1,40 ευρώ το κιλό, αλλά για φέτος αναµένεται να κινηθούν υψηλότερα, λόγω των επιπλέον εργασιών διαλογής.

Λιάμης Λεωνίδας