9.4 C
Alexandroupoli
Friday, March 29, 2024

ΘΕΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΜΑΣ

“Κάλλιο αργά, παρά ποτέ” – Δημοσιεύθηκαν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως οι 4 επενδύσεις, για την ανάπτυξη του Λιμένος Αλεξανδρούπολης – Θα γίνουν με συμμετοχή ιδιωτών – Ποιος θα τις αναλάβει;

 limani-1 LIMANI-ALEX_POLHS-NEW limani“Κάλιο αργά, παρά ποτέ”

Με την Αριθ.ΠΥΣΠ/ΓΕΝ/οικ493/26-5-2016 Απόφαση του υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, ανατέθηκε στη «Διεύθυνση Προγραμματισμού Υποδομών με Σύμβαση Παραχώρησης», η προετοιμασία  τεσσάρων (4) επενδύσεων ώστε να εγκριθούν από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων – European Fund for Strategic Investments –EFSI, γνωστό και ως Ταμείο Γιούνκερ.

Με βάση τους κανονισμούς αυτού του Ταμείου, τα έργα που θα ενταχτούν σε αυτό, πρέπει  να υλοποιηθούν με μορφή ΣΔΙΤ, δηλαδή συμμετοχή ιδιωτών.

- Advertisement -

Ένα από αυτά, περιλαμβάνει τη «Mελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση, λειτουργία, συντήρηση και εκμετάλλευση του έργου του λιμένα Αλεξανδρούπολης μετά των οδικών συνδέσεων με την Εγνατία Οδό και τη βιομηχανική περιοχή Αλεξανδρούπολης και την αναβάθμιση και ηλεκτροκίνηση της σιδηροδρομικής γραμμής Αλεξανδρούπολη – Ορμένιο».

Με απλά λόγια, υποδομές που έπρεπε να έχουν γίνει εδώ και δεκαετίες από την ιδία την Πολιτεία, μέσα από το Β’ και Γ’ ΚΠΣ, ώστε να λειτουργεί πλήρως το λιμάνι μας, τώρα μέσω Σύμβασης Παραχώρησης σε ιδιώτη επενδυτή θα ολοκληρωθεί  μεγάλο μέρος των υπολειπομένων υποδομών.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ, όλο το έργο είναι συνολικού εκτιμώμενου προϋπολογισμού  276 εκατ. ευρώ.

Η απόφαση αυτή, οπωσδήποτε θετική για την ανάπτυξη του λιμανιού, καθώς η Αλεξανδρούπολη θα ενώνει εμπορευματικά την Μεσόγειο με το Μαύρη Θάλασσα, παρακάμπτοντας τα Στενά του Βοσπόρου, επισημοποιήθηκε με τη δημοσίευσή της σήμερα (12-7-2016) στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως  (ΦΕΚ 2135 Β/ 11-7-2016).

Καλή συνέχεια.

ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ  ΝΙΚΟΛΑΟΣ

Υποναύαρχος Λ.Σ (ε.α)

Αλεξανδρούπολη

***

Σημείωση Ε.Θ.:

Όπως έχουμε ξαναγράψει, το Λιμάνι μας μπορεί να ταΐσει την μισή Αλεξανδρούπολη.

Δρομολογούνται τώρα τέσσερα (4) σπουδαία επενδυτικά έργα για να εγκριθούν από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων.

Το ερώτημα είναι ποιος θα ρίξει τα 276 εκατ. ευρώ που απαιτούνται για την κατασκευή των έργων;

Και ποιος θα είναι αυτός που θα εμπλακεί στην “λειτουργία και εκμετάλλευση” του Λιμένα Αλεξανδρούπολης;

Υπάρχουν ξένοι ενδιαφερόμενοι ή μήπως είναι έτοιμοι και Έλληνες επενδυτές;

Σ.Κ. 

spot_img
Friday, March 29, 2024

Latest News

Τέλος τα κινητά τηλέφωνα μαθητών στα σχολεία !!!

Αυστηρότερα μέτρα παίρνει το Υπουργείο Παιδείας - Τα κινητά θα παραδίδονται πριν την έναρξη των μαθημάτων Νέα αυστηρότερα μέτρα για...

More Articles Like This