9.4 C
Alexandroupoli
Thursday, April 18, 2024

Ο φύλαρχος και η βασίλισσα της Βρετανίας

Κάτι ανάλογο έκανε προχθές ο Κινέζος Πρωθυπουργός, όταν έβγαλε την γραβάτα του – Αλλά ο Τσίπρας μάλλον δεν το κατάλαβε

 Tsipras-Li-Ketsiangk-Xoris-GravatesΟι παλαιότεροι διπλωματικοί θα ενθυμούνται μία Ιστορία για ένα αστείο περιστατικό που είχε συμβεί με έναν Αφρικανό ηγέτη, στο Ανάκτορο του Μπάκιγχαμ.

Το περιστατικό εδιδάσκετο στους διπλωμάτες, ως υπόδειγμα διπλωματικής συμπεριφοράς. Η ακριβής Ιστορία έχει ως έξης

Στα τέλη του 19ου αιώνος, είχε κληθεί για επίσκεψη στο Ηνωμένο Βασίλειο ο ηγέτης μιας αφρικανικής χώρας, πρώην φύλαρχος.

- Advertisement -

Την ώρα λοιπόν του επισήμου δείπνου που παρέθεσε η Βασίλισσα Βικτωρία στο Ανάκτορο του Μπάκιγχαμ, συνέβη κάτι που έφερε όλους σε αμηχανία.

Το πρώτο πιάτο ήταν σούπα. Μόλις λοιπόν αυτή σερβιρίσθηκε, ol συνδαιτυμόνες ανέμεναν με ευγένεια ο δε Αφρικανός ηγέτης θεώρησε ότι έπρεπε να αρχίσει πρώτος να τρώει όμως αντί να χρησιμοποιήσει το κουτάλι του, σήκωσε ολόκληρο το πιάτο της σούπας και άρχισε να την πίνει!

Προ του θεάματος αυτού, οι συνδαιτυμόνες πάγωσαν. Κοιτούσαν ο ένας τον άλλον, μή γνωρίζοντας πως να αντιδράσουν. Τότε η Βασίλισσα Βικτωρία, χωρίς δισταγμό, έκανε την διπλωματική κίνηση. Πήρε και εκείνη το πιάτο της και άρχισε να πίνει την σούπα. Και βεβαίως την ακολούθησαν όλοι…

Αυτά συνέβησαν προ ενός και πλέον αιώνος στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ήταν η εποχή που κάθε λαός και κάθε φυλή είχε τις δικές του συνήθειες. H δε Βρετανοί, οι όποιοι είχαν τεράστια επιρροή με τις αποικίες τους, φιλοξενούσαν ηγέτες από όλον τον κόσμο και σέβονταν τα ήθη τους.

Χαρακτηριστικό είναι πώς στα περισσότερα γεύματα στο Ανάκτορο του Μπάκιγχαμ, οι καλεσμένοι φορούσαν τις επίσημες εθνικές στολές τους.

Το ίδιο φαίνεται ότι είχε συμβεί και με τον Αφρικανό ηγέτη που ήπιε την σούπα του από το πιάτο. Φορούσε και αυτός την πολύχρωμη κελεμπία του.

Μεταγενέστερα βέβαια, στην διεθνή διπλωματία άρχισε να Ισχύει αυστηρό ενδυματολογικό πρωτόκολλο.

Για παράδειγμα, στην Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών προβλέπεται υποχρεωτικώς σκούρο κοστούμι και γραβάτα και συνίσταται στους ηγέτες να αποφεύγουν τις εθνικές στολές.

Το πρωτόκολλο των Ηνωμένων Εθνών έχουν παραβιάσει κατά τα τελευταία χρόνια δυο μόνον ηγέτες.

Ο πρώην Πρόεδρος του Ιράν Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ και ο Πρωθυπουργός της Ελλάδος Αλέξης Τσίπρας. Αμφότεροι εμφανίσθηκαν και μίλησαν στην Γενική Συνέλευση χωρίς γραβάτα!

Ακόμη και ο αποβιώσας Πρόεδρος της Βενεζουέλας Ουγκό Τσάβες, τον οποίο τόσο θαύμαζε ο  ημέτερος Πρωθυπουργός, όταν μίλησε στην Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών το 2006, θεώρησε σκόπιμο να τηρήσει το πρωτόκολλο και να φορέσει λευκό πουκάμισο και κόκκινη γραβάτα.

Όμως ας επανέλθουμε στην Βασίλισσα Βικτωρία. Η κίνηση της να πιεί την σούπα της, όπως ο Αφρικανός ηγέτης, έγινε για να μην αισθανθεί εκείνος μειονεκτικά.

Κάτι ανάλογο έκανε προχθές και ο Κινέζος Πρωθυπουργός, όταν έβγαλε την γραβάτα του.

Αλλά ο κ. Τσίπρας μάλλον δεν το κατάλαβε…

Ζ.

spot_img
spot_img
Thursday, April 18, 2024

Latest News

Κως 1945: Το τελευταίο ατιμώρητο έγκλημα στην κατεχόμενη Ελλάδα

Πως κατέγραψαν οι Γερμανοί την σύλληψη Ελλήνων στο Ημερολόγιο της Μεραρχίας Εφόδου Την περίοδο της φρικτής κατοχής της πατρίδας μας,...

More Articles Like This