Ποιοι ενοχλούνται από τις δηλώσεις του Μητροπολίτη Χίου κ.κ. Μάρκου – Αλλοιώνεται η πληθυσμιακή σύνθεση του Ανατολικού Αιγαίου
Συντονισμένη επίθεση δέχεται ο Μητροπολίτης Χίου κ.κ. Μάρκος, ο όποιος κατά το τελευταίο του κήρυγμα, εξέφρασε την αγωνία του για τα νησί και τους κατοίκους του, εξ αιτίας του μεταναστευτικού, επισημαίνοντας ότι αυτοί πού καταλήγουν στις ακτές του είναι ως επί το πλείστον λαθρομετανάστες και όχι πρόσφυγες., Κυβέρνησις και Αντιπολίτευσης φαίνονται ενοχλημένες επίσης, εξ αιτίας του γεγονότος ότι ο Μητροπολίτης Μάρκος επέκρινε την πολιτική ηγεσία για την έγκριση της δημιουργίας μουσουλμανικού τεμένους στον Βοτανικό, χρησιμοποιώντας την έκφραση «οι πολιτικοί μας έχουν κατεβάσει τα παντελόνια και προσκυνούν», κάλεσε δε τον κόσμο να βροντοφωνάξει την αντίθεση του προς τους βουλευτές πού ψήφισαν υπέρ του τζαμιού.
Την ενόχληση τους κατέστησαν εμφανή οι δύο βουλευτές της Χίου, Ανδρέας Μιχαηλίδης του ΣΥΡΙΖΑ και Νότης Μηταράκης της ΝΔ, οι όποιοι είχαν αμφότεροι υπερψηφίσει την δημιουργία τεμένους.
Απάντηση στις επικρίσεις έδωσαν κύκλοι της Μητροπόλεως οι οποίοι υπενθύμισαν τις πληροφορίες των ανδρών του Λιμενικού Σώματος, που απεκάλυπταν ότι μόλις ένας στους τέσσερις που φθάνουν στα νησιά είναι πρόσφυγας, ενώ οι υπόλοιποι είναι οικονομικοί μετανάστες.
Και προσέθεσαν: «Όταν μιλάει το Λιμενικό και λέει πώς στους 1.950 πού εντοπίστηκαν να προσπαθούν να φτάσουν στην Ελλάδα το διάστημα Ιουλίου-Αυγούστου, μόνο οι 500 ήταν Σύριοι, πρόκειται για στατιστική.
Στην αγωνία του Μητροπολίτη να μιλήσει για το πρόβλημα αλλοίωσης της πληθυσμιακής σύνθεσης του ανατολικού Αιγαίου κάποιοι θέλουν να βλέπουν ρατσισμό».
Οι ίδιοι κύκλοι ανεφέρθησαν στο έργο του Μητροπολίτου υπέρ των προσφύγων, τονίζοντας ότι υπήρξε ο πρώτος Ιεράρχης που άνοιξε έως και ναούς τής Χίου για να φιλοξενηθεί το αρχικό κύμα των δοκιμαζόμενων αυτών ανθρώπων, ενώ είχε δώσει εντολή να διατεθούν χώροι των ενοριών για την σίτιση τους, παραλλήλως με προσφορές σε πακέτα και τρόφιμα πού έκανε.
Υπεγράμμισαν δε τα ακόλουθα: «Κάποιοι εργολαβικά έχουν αναλάβει υπερασπιστές των μεταναστών, λησμονώντας τους ντόπιους πληθυσμούς και τα μεγάλα προβλήματα τους.
Η κατάσταση στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου απλά δεν πάει άλλο. Αγωνία εκφράζει ο Μητροπολίτης κι όχι μίσος».
Ο ίδιος ό Μητροπολίτης Μάρκος ηρκέσθη να σχολιάσει με ένα απόσπασμα από το κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο: «Πας όστις ομολογήσει εν εμοί έμπροσθεν των ανθρώπων, ομολογήσω καγώ εν αύτώ έμπροσθεν του πατρός μου του εν ουρανοίς. όστις δ’ αν αρνήσηται με έμπροσθεν των ανθρώπων, αρνήσομαι αυτόν κάγω έμπροσθεν του πατρός μου του εν ουρανοίς».