9.4 C
Alexandroupoli
Κυριακή, 17 Ιανουαρίου, 2021

Θα έχουμε πλέον τέσσερις “ΥΕΝΕΔ”

“Καρτέλ” στην ενημέρωση στήνει η Κυβέρνηση – Η διαδικασία για τις Τηλεοπτικές Άδειες, είναι διαβλητή γιατί δημιουργεί ολιγοπώλειο, αντί να ανοίγει την Αγορά

Control-Room-1 Iened

Πριν από λίγες εβδομάδες ο επικεφαλής του Alpha Δημήτρης Κοντομηνάς κατά τη διάρκεια της ακρόασής του από την Εξεταστική Επιτροπή για τα οικονομικά των κομμάτων και των μέσων ενημέρωσης αναφέρθηκε στη διαδικασία με την οποία απέκτησε τηλεοπτική άδεια στην Κύπρο.

«Πήγαμε στην Κύπρο και μέσα σε 15 ημέρες πήραμε τηλεοπτική άδεια ακολουθώντας την προβλεπόμενη διαδικασία. Στην Κύπρο του ενός εκατομμυρίου κατοίκων έχουν 6 ιδιωτικά κανάλια και άλλα δύο κρατικά. Στην Ελλάδα των 11 εκατομμυρίων θα έχουμε 4 ιδιωτικά».

- Advertisement -

Κάπως έτσι η Κύπρος προσελκύοντας και όχι διώχνοντας επενδυτές κατάφερε μέσα σε λίγα χρόνια από το κούρεμα καταθέσεων του 2013 να βγει από το μνημόνιό της και φέτος να παρουσιάζει ανάπτυξη 2,7% όταν εμείς μπήκαμε αισίως στο τρίτο μνημόνιο και να είμαστε η μοναδική χώρα σε ύφεση.

Στις 30 Αυγούστου θα γίνει ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες. Πρόκειται για μία κομβική στιγμή στην προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να καθυποτάξει τα μέσα ενημέρωσης. Τα επιχειρήματα που χρησιμοποιεί ο κ. Παππάς για να κλείσει την τηλεοπτική αγορά προκηρύσσοντας 4 μόλις άδειες δεν στέκουν πουθενά. Πώς μπορεί η Κύπρος τεχνολογικά αλλά και οικονομικά να συντηρεί 6 ιδιωτικούς σταθμούς και στην Ελλάδα να μη χωρούν πάνω από τέσσερις;

Πώς γίνεται σήμερα οι τηλεθεατές να έχουν στη διάθεσή τους 8-9 ελεύθερα κανάλια και μέσα σε λίγους μήνες οι τεχνολογικές δυνατότητες της χώρας να τα περιορίζουν στα μισά;

Αντί ο ΣΥΡΙΖΑ να βάλει κανόνες σε μία αγορά η οποία κακώς λειτουργούσε χωρίς μόνιμες άδειες, θέλει να την κλείσει στα μέτρα του. Αντί να ορίσει ένα ελάχιστο (αλλά σημαντικό) τίμημα απόκτησης αδείας ώστε κάθε νέος ή παλαιός καναλάρχης να πληρώσει για να λειτουργεί όπως κάθε άλλη επιχείρηση, δημιουργεί ένα πανίσχυρο ολιγοπώλιο που για τουλάχιστον 10 έτη δεν θα φοβάται τον ανταγωνισμό και το άνοιγμα της αγοράς.

Ακόμη και το γεγονός ότι δεν υπάρχει κανένας διαχωρισμός μεταξύ των υφιστάμενων τηλεοπτικών σταθμών που έχουν υποχρεώσεις και έχουν πραγματοποιήσει σημαντικές επενδύσεις και των νέων υποψηφίων, ακούγεται ως «πριμ» για όσους θέλουν τώρα να μπουν στην αγορά, ακόμη και με χρήμα που προέρχεται από το Δημόσιο.

«Τα ψέματα τελειώνουν» τόνισε σε μία στιγμή έπαρσης ο γενικός γραμματέας Λ. Κρέτσος που έχει την ευθύνη του διαγωνισμού. Λάθος, πρόθεση της κυβέρνησης είναι «να αρχίσουν τα ψέματα» ή καλύτερα η ελεγχόμενη και προπαντός κλειστή ενημέρωση.

Η διαδικασία είναι διαβλητή από τα θεμέλιά της όταν αντί για σπάσιμο της διαπλοκής θα έχουμε το κλειστό καρτέλ της τηλεόρασης.

 

Πάνος Αμυράς

ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Latest News

Προπτυχιακά, μεταπτυχιακά και διδακτορικά προγράμματα σπουδών από την U CERT

Το Πανεπιστήμιο Frederick είναι ένα Ιδιωτικό Πανεπιστήμιο που λειτουργεί στην Κυπριακή Δημοκρατία, χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  Άρχισε τη λειτουργία...

More Articles Like This