9.4 C
Alexandroupoli
Πέμπτη, 1 Οκτωβρίου, 2020

ΟΙ ΘΡΑΚΙΩΤΕΣ ΨΑΡΑΔΕΣ ΚΑΤΕΒΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΣΗΜΑΙΑ

“Θα φύγουμε από την Αλεξανδρούπολη για την Αίνο, όπου θα μπορούμε να ψαρεύουμε στο Θρακικό πέλαγος χωρίς να μας ενοχλεί κανείς”

Mixanotrata-1 Mixanotrates

Αντίθετοι στο σχέδιο νόμου για την ένταξη της παράκτιας ζώνης της Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, από το Δέλτα του Έβρου μέχρι και τη Νέα Πέραμο Καβάλας, στο Ευρωπαϊκό Οικολογικό Δίκτυο NATURA 2000 είναι οι αλιείς της περιοχής.

Ο σχεδιασμός του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα σημάνει την απαγόρευση αλιείας στο Θρακικό Πέλαγος κάτω των έξι μιλίων, επομένως η αλιευτική δραστηριότητα μεταφέρεται στα διεθνή ύδατα.

- Advertisement -

Η επέκταση του Ευρωπαϊκού Οικολογικού Δικτύου NATURA 2000, από το Δέλτα του Έβρου μέχρι τη Νέα Πέραμο Καβάλας, θέτει σε κίνδυνο την επαγγελματική επιβίωση των αλιέων. Οι Θρακιώτες ψαράδες έχουν διαμηνύσει ότι, εάν περάσει η επέκταση, θα κατεβάσουν από τα αλιευτικά την ελληνική σημαία.

«Αποφασίστηκε να γίνει επέκταση των προστατευόμενων περιοχών και να συμπεριληφθούν θαλάσσιες, με αποτέλεσμα το υπουργείο Περιβάλλοντος να θέσει σε διαβούλευση περιοχές στα έξι ναυτικά μίλια από τις ακτές», αναφέρει αγανακτισμένος ο πρόεδρος του Αγροτικού Αλιευτικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης, Δημήτρης Σαρίκας, τονίζοντας «μας απαγορεύουν να αλιεύουμε στην Ελλάδα». Εάν γίνει η ένταξη στο Δίκτυο NATURA, οι αλιείς της περιφέρειας θα οδηγηθούν σε εγκατάλειψη της αλιείας. Στην Αλεξανδρούπολη δραστηριοποιούνται 200 οικογένειες. Η ενδεχόμενη απόφαση επηρεάζει ψαράδες στα λιμάνια των νομών Έβρου, Ροδόπης, Ξάνθης, Καβάλας, συμπεριλαμβανομένων των νησιών Σαμοθράκη και Θάσος.

Οι Θρακιώτες ψαράδες έχουν διαμηνύσει ότι, εάν περάσει η επέκταση, θα κατεβάσουν την ελληνική σημαία. «Όταν απαγορεύεται ν’ αλιεύουμε στα ελληνικά χωρικά ύδατα, γιατί να έχω έδρα την Αλεξανδρούπολη; Δίπλα μας είναι το λιμάνι της Αίνου κι επιπλέον θα μπορούμε να αλιεύουμε στα ελληνικά χωρικά ύδατα χωρίς να μας παρενοχλεί κανείς, όπως γίνεται τώρα με τα τουρκικά αλιευτικά».

Ο κ. Σαρίκας τονίζει ότι άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν μελέτες για τους πληθυσμούς που βρίσκονται σε κίνδυνο, αλλά η Ελλάδα δανείζεται μελέτες χωρίς έρευνα εφαρμοσμένη στα ελληνικά δεδομένα. «Αναφέρεται ότι ενέχεται κίνδυνος στη Μεσόγειο για τα δελφίνια και το υιοθετούμε. Στο Θρακικό Πέλαγος και το Βορειοανατολικό Αιγαίο οι ψαράδες σταματούν τις εργασίες τους από ζημιές που προκαλούν τα υπεράριθμα δελφίνια. Οι Ευρωπαίοι αλιείς που έφεραν όλα τα προστατευόμενα είδη σε τραγικά χαμηλό αριθμό αποζημιώνονται για τα παραπάνω, με εξαίρεση τους Έλληνες». Ακόμα, προσθέτει ότι η χελώνα mydas και η καρέτα – καρέτα ευδοκιμούν στην περιοχή και αυξάνονται, ενώ εάν κινδύνευαν θα είχαν μειωθεί. Τέλος, αναφέρει στην ypaithros.gr ότι ενημερώθηκαν για τη διαβούλευση από το Τμήμα Αλιείας την τελευταία ημέρα.

ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Latest News

Ο «Δρομέας Θράκης» επιμένει με το «Πανόραμα Στίβου»

Μετά από δύο αναβολές λόγω κακοκαιρίας… ο «ΔΡΟΜΕΑΣ ΘΡΑΚΗΣ» επιμένει και διοργανώνει...

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Φράνσις Φάνον στον IGBτης Κομοτηνής

Επισκέφθηκε το εργοτάξιο του Αγωγού Φυσικού Αερίου Ελλάδος-Βουλγαρίας, που θα ενώνει την Κομοτηνή με την πόλη της Στάρα-Ζαγόρα

Έκκληση για κατάταξη στον Αρμενικό Στρατό

Προς τους Αρμένιους νέους που ζουν στη χώρα μας – Άνοιξε κατάλογος εγγραφής εθελοντών

Κοινή δράση Δημάρχων του Ν. Έβρου

Με αφορμή την επίσκεψη της κ. Ντόρας Μπακογιάννη, Προέδρου της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής, για την ανάπτυξη της Θράκης

Αποστρατικοποίηση και πίσω το Anadolu

Αν δεν είχαμε αποσύρει την Μεραρχία από την Κύπρο το 1967, ποτέ δεν θα πατούσε την Κύπρο ο «Αττίλας» - Το 2023...

More Articles Like This