9.4 C
Alexandroupoli
Παρασκευή, 15 Ιανουαρίου, 2021

ΟΙ ΣΥΝΤΕΧΝΙΕΣ ΔΕΝ ΑΦΗΝΟΥΝ ΝΑ ΠΡΟΚΟΨΕΙ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΜΑΣ

Ploio Solines Tap Ekfortosi Limani Aleksandroupolis 1 Ploio Solines Tap Ekfortosi Limani Aleksandroupolis 2Το Σωματείο Λιμενεργατών Αλεξ/πολης εμποδίζει την μεταφόρτωση σωλήνων υλικών και μηχανημάτων του αγωγού Αέριου TAP, αξιώνοντας να απασχοληθούν μέλη του – Η Εταιρεία θα γυρίσει στην Καβάλα;

Ploio Mixanimata TAP Ekfortosi Aleksandroupoli Ploio Solines Tap Ekfortosi Limani Aleksandroupolis 1

Από την πρώτη στιγμή της εκδόσεώς της, προ από 72 ολόκληρα χρόνια, η “Ελεύθερη Θράκη”, είχε μόνιμο στόχο την ανάπτυξη του Λιμένος της Αλεξανδρούπολης, το οποίο, όπως γράφαμε, μπορεί να ταΐσει την μισή Αλεξανδρούπολη.

Όμως αυτός ο στόχος δεν έχει ακόμα επιτευχθεί, παρά τα εκατομύρια που έχουν διατεθεί μέχρι σήμερα για την κατασκευή και εκβάθυνσή του.

- Advertisement -

Το Λιμάνι μας παρά την γεωστρατηγική σημασία που έχει, παραμένει άδειο από καράβια, γιατί υπάρχει και ένας άλλος παράγοντας στον εσωτερικό μηχανισμό του, που τα διώχνει.

Και αυτός ο μηχανισμός είναι η Συντεχνία των Λιμενεργατών, που κάθε τόσο δημιουργεί προσκόμματα, με απαιτήσεις υψηλών δικαιωμάτων φορτοεκφόρτωσης, που στρέφουν τα καράβια σε άλλα ανταγωνιστικά Λιμάνια, όπως του Πόρτο Λάγος και της Καβάλας.

Θυμίζουμε στους τακτικούς αναγνώστες μας, τα δημοσιεύματα καταγγελιών στην ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΘΡΑΚΗ, π.χ. της Ένωσης Αγροτικών Συν/σμών Ορεστιάδος, που έκανε την διακίνηση της παραγωγής σιτηρών μέσω του Πόρτο Λάγος, γιατί εδώ, παρά το γεγονός ότι στο Λιμάνι μας έχουμε τον μηχανισμό σιλό για φόρτωση του σίτου και δεν μπαίνει χέρι στην όλη διαδικασία, όπως έλεγε ο τότε Πρόεδρος του Συνεταιρισμού και μετέπειτα Δήμαρχος κ. Βαρσάμης Βαρσαμακίδης, ήταν προτιμότερο τα σιτάρια του Έβρου να μεταφέρονται στο Πόρτο Λάγος, παρά στην Αλεξανδρούπολη, λόγω υψηλών απαιτήσεων της Συντεχνίας των Λιμενεργατών.

Τις ίδιες καταγραφές, έχουμε και επί Νομαρχίας του μακαρίτη Αντώνη Κωβαίου όταν έπρεπε να μεταφερθούν αδρανή υλικά από τα Λατομεία του Έβρου, στα νησιά του Ανατ. Αιγαίου και οι Λιμενεργάτες ζητούσαν απαγορευτικά δικαιώματα φόρτωσης.

Τους έλεγε τότε ο Αντώνης Κωβαίος: “Μα βρε παιδιά, εσείς δεν πρόκειται να κουβαλήσετε στην πλάτη σας ούτε μία πέτρα. Όλα τα αδρανή υλικά θα φορτωθούν με μηχανήματα, εσείς δεν θα κουβαλήσετε. – Γιατί λοιπόν δεν κάνετε ένα σκόντο;”

Και βέβαια τα αδρανή υλικά του Έβρου κι αυτά, κατέληξαν για την μεταφορά τους στο Λιμάνι του Πόρτο Λάγος.

Επόμενο λοιπόν το Λιμάνι Αλεξανδρούπολης να μένει άδειο από πλοία.

Τώρα όμως, σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΘΡΑΚΗΣ, αντιμετωπίζουμε άλλο ένα παρόμοιο φαινόμενο. Πρόκειται για την εκφόρτωση μηχανημάτων του Αγωγού Φυσικού Αέριου TAP.

Αρχικά στους σχεδιασμούς της Εταιρείας ορίσθηκε μόνο το Λιμάνι της Καβάλας για την εκφόρτωση των υλικών κατασκευής του Αγωγού.

Χρειάσθηκαν οι παραστάσεις και πιέσεις των τοπικών παραγόντων προς την Εταιρεία, ώστε τα φορτία για την κατασκευή του τμήματος του Αγωγού, από τους Κήπους μέχρι την Καβάλα, να κατέβουν στο Λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, για να έχει και ο τόπος μας κάποιο όφελος για την τοπική Αγορά.

Η Εταιρεία του Αγωγού συμφώνησε και ήρθαν τα πρώτα πλοία στην Αλεξανδρούπολη.

Έτσι λοιπόν ο TAP εκμίσθωσε έκταση 40 στρεμμάτων μέσα στην Χερσαία Ζώνη του Λιμένος, τα περιέφραξε, και προχώρησε σε συμφωνία με ιδιώτη για την μεταφόρτωση των σωλήνων, μηχανημάτων κ.λπ.

Ο ίδιος, πέραν των εξειδικευμένων χειριστών των γερανών που διαθέτει, προσέλαβε και γύρω στα 200 άτομα ακόμα, ώστε η διαδικασία της μεταφόρτωσης των υλικών του Αγωγού να γίνει και έγκαιρα και με όλους τους κανόνες Ασφάλειας.

Και εδώ αρχίζουν τα γνωστά παράλογα:

Η Συντεχνία Λιμενεργατών αντιδρά, αξιώνει να προσληφθούν από τον Εργολάβο τα δικά της παιδιά, να απολυθούν δηλαδή οι ιδιώτες εργαζόμενοι που προσελήφθησαν, ενώ με διαμαρτυρίες προς την Διοίκηση του Οργανισμού Λιμένος Αλεξ/πολης (ΟΛΑ) και προς το Λιμεναρχείο, ζήτησε όπως μαθαίνουμε, την απαγόρευση εισόδου στο Λιμάνι των Γερανών του ιδιώτη εργολάβου.

Δεν επεκτεινόμαστε σε περισσότερες λεπτομέρειες.

Θα επανέλθουμε εάν χρειασθεί.

Απλούστατα καταγράφουμε ότι σύμφωνα με πληροφορίες, η Εταιρεία του Αγωγού TAP, βλέποντας την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, σκέφτεται σοβαρά, να εγκαταλείψει το Λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και να συνεχίσει την εκφόρτωση σωλήνων και υλικών, από το Λιμάνι της Καβάλας, όπου τα πάντα, όλες οι διαδικασίες κ.λπ., τακτοποιήθηκαν μέσα σε 24 ώρες.

Ίσως γιατί εκεί, τα συμφέροντα του τόπου τίθενται υπεράνω των συμφερόντων των Συντεχνιών.

 

Σ.Κ.

ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Latest News

Αγώνας δρόμου VIRTUAL σε ζευγάρια

Το Δίκτυο Ορφέας με την υποστήριξη του ΔΡΟΜΕΑ ΘΡΑΚΗΣ και την ΝΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΗ διοργανώνουν το «COUPLES THRACE RUN» 1- ΤΡΟΠΟΣ:...

More Articles Like This