9.4 C
Alexandroupoli
Κυριακή, 20 Σεπτεμβρίου, 2020

Χωρίς ξένες επενδύσεις ανάπτυξη δεν γίνεται

Τι αναφέρει η μηνιαία Έκθεση της Alpha Bank – Σε πλήρη κατάρρευση οι οικοδομές, που αποτελούσαν την ατμομηχανή της Ελληνικής οικονομίας 

Atm-Oura-4 Atm-Oura-3Η ανάκαμψη της οικονομίας θα στηριχθεί στις επενδύσεις, οι οποίες μπορούν, να προέλθουν από την προσέλκυση κεφαλαίων εκ του εξωτερικού, επισημαίνει η Alpha Bank στο εβδομαδιαίο οικονομικό δελτίο της.

Οι βασικοί παράγοντες που διαμορφώνουν την υποτονική ζήτηση της ελληνικής οικονομίας, που είναι oι αυξημένες φορολογικές επιβαρύνσεις και η ανθεκτικότητα του τουρισμού, όπως σημειώνεται στην έκθεση, δεν αναμένεται να μεταβληθούν δραματικά κατά το επόμενο έτος.

Η ταχύτητα της αναμενόμενης εξόδου εκ της ύφεσης στο δεύτερο εξάμηνο του 2016, σύμφωνα με την Alpha Bank, θα  εξαρτηθεί από τη δυνατότητα της χώρας να κινητοποιήσει εθνικούς πόρους και διεθνή κεφάλαια προς τον τομέα των επενδύσεων.

- Advertisement -

Αναλύοντας η τράπεζα την εξέλιξη της επενδυτικής δαπάνης, δηλαδή τις επενδύσεις σε κατοικίες, τις δημόσιες επενδύσεις και τις υπόλοιπες ιδιωτικές, εξαιρουμένων των κατοικιών, υπογραμμίζει την πλήρη κατάρρευση των επενδύσεων σε κατοικίες, που αποτελούσαν ιστορικά μία από τις ατμομηχανές του ελληνικού μοντέλου..

Όμως «η μεγάλη ανεργία, σε συνδυασμό με τη μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος και την υψηλή σε σχέση με το παρελθόν φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας, περιορίζει τις δυνατότητες ανάκαμψης των επενδύσεων σε κατοικίες σε σύντομο χρονικό διάστημα», συμπεραίνει η μελέτη.

Η περιστολή των δημοσίων επενδύσεων στα χρόνια της κρίσεως αποτέλεσε συχνά πρόσθετο μηχανισμό «ύστατης προσφυγής» για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων και τον περιορισμό των ελλειμμάτων».

Παρά την σχετική σταθεροποίηση τους τα τελευταία χρόνια, τα περιθώρια ουσιαστικής ανάκαμψής τους είναι περιορισμένα, δεδομένων των δημοσιονομικών στόχων που προβλέπει το νέο πρόγραμμα προσαρμογής.

«Κατά συνέπεια, οι ιδιωτικές επενδύσεις παγίου κεφαλαίου έκτος κατοικιών συνιστούν το βασικό πεδίο όπου μπορεί να διαμορφωθεί ισχυρή δυναμική ανάκαμψης στην παρούσα φάση», καταλήγει το άρθρο.

Κατά την Alpha Bank, «η εξάλειψη της αβεβαιότητας και η επιστροφή της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία είναι κομβικής σημασίας για την προσέλκυση κεφαλαίων από το εξωτερικό».

Ειδικά για τους κεφαλαιακούς ελέγχους επισημαίνει ότι: «η περαιτέρω χαλαρότητα των capital controls και η  επιτάχυνση της διαδικασίας για την δεύτερη αξιολόγηση, που θα ξεκινήσει το  φθινόπωρο, μπορεί να τονώσουν το οικονομικό κλίμα».

Η προαναφερόμενη εξέλιξη, σε συνδυασμό με την τρέχουσα χαλαρή νομισματική πολιτική διευκολύνσεως που ακολουθεί η ΕΚΤ, επιδρά θετικά στην δυνατότητα του τραπεζικού συστήματος να στη ρίξει τον ιδιωτικό τομέα, καταλήγει η έκθεση.

ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Latest News

Αναβιώνει στο δικαστήριο ο βιασμός και η δολοφονία

Της 34χρονης Ζωής Δαλακλίδου, στην Ξάνθη – Ο παρανοϊκός γείτονάς της, την βίασε και την έκαψε ζωντανή...

Άνοιξε το ρεύμα της Εγνατίας

Από την Μέστη προς Κομοτηνή, μετά την ολοκλήρωση των ασφαλτοστρώσεων Με ανακοίνωσή της, η...

Μεγάλο ενδιαφέρον για το νέο πρόγραμμα «Γέφυρα»

Η ημερίδα στο Επιμελητήριο Έβρου – Ποιοι είναι οι δικαιούχοι – Πώς μπορούν να λάβουν κρατική επιδότηση 9 μηνών

Όλοι οι Εβρίτες στο πλευρό του Φεριώτη

«Προβοκάτσια» μυρίζει η συμπλοκή Τούρκων λαθρομεταναστών με τον 32χρονο κτηνοτρόφο – Να μην επιτρέψουμε να μαραθεί ο Πατριωτισμός των Ακριτών του Έβρου...

Οι Ένοπλες Δυνάμεις ας είναι παράδειγμα για την Κυβέρνηση

Λαθρομετανάστες, νέοι, ετοιμοπόλεμοι, σε αρίστη φυσική κατάσταση, συντονίζονται μέσω τηλεφώνων – Πότε όμως θα ξυπνήσει το πολιτικό μας σύστημα;

More Articles Like This