Home / Κοινωνια / ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΠΟΤΕ ΝΑ ΕΠΙΤΡΕΨΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΕΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΠΟΤΕ ΝΑ ΕΠΙΤΡΕΨΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΕΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

Είναι προφανές ότι η Τουρκία του Ερντογάν ενδιαφέρεται για το Φυσικό Αέριο που υπάρχει στα Νότια της Κύπρου και ήδη έχει ζητήσει, επίσημα, μερίδιο για τους Τουρκοκυπρίους 

Ploti-Eksendra-Petrelaiou-1Anastasiadis-AkintziΤο τελευταίο χρονικό διάστημα παρατηρήθηκε μεγάλη κινητικότητα για την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος, ουσιαστικά για την επανένωση της διαιρεμένης νήσου σ’ ένα κράτος, σύμφωνα και με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ από το 1974.

Πρόσφατα, στα πλαίσια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη, οι επαφές πύκνωσαν μεταξύ των εκπροσώπων των δύο κυπριακών κοινοτήτων και της Ελλάδας και Τουρκίας, υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ και το προσωπικό ενδιαφέρον του Προέδρου των ΗΠΑ Μπ. Ομπάμα.

Βέβαια, δεν είναι η πρώτη φορά που παρουσιάζεται αυξημένο διεθνές ενδιαφέρον για την επανένωση της Κύπρου, πλην πάντοτε ο ΟΗΕ, οι ΗΠΑ και η Βρετανία, υπέκυπταν στις εκβιαστικές αξιώσεις της Τουρκίας και επιζητούσαν μία επανένωση στα μέτρα της και σε βάρος των Ελληνοκυπρίων.

Κορυφαίο παράδειγμα διεθνούς κυνισμού, ο σχέδιο επίλυσης του Κυπριακού που παρουσίασε προ ετών, ο τότε ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Αννάν, που είχε γραφτεί καθ’ υπαγόρευση της Τουρκίας και που ο τότε Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, αείμνηστος Τάσσος Παπαδόπουλος, απέρριψε με το εμπνευσμένο διάγγελμα του, καθώς στη συνέχεια και η συντριπτική πλειοψηφία των Ελληνοκυπρίων και σημαντικό ποσοστό των Τουρκοκυπρίων.

Το σχέδιο αυτό ήταν στην πραγματικότητα ανεφάρμοστο και δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει βάσει αυτού σύγχρονο κράτος, ενώ υπέκρυπτε τη γνωστή πρόθεση τής Τουρκίας να ενσωματώσει ολόκληρη, την Κύπρο. Αρκεί να υπενθυμίσω, ότι βάσει του εξωπραγματικού σχεδίου, ο τουρκικός στρατός κατοχής, από 40.000 στρατιώτες, θα παρέμενε στο νησί, ενώ η Ελληνοκυπριακή Εθνοφρουρά θα διαλυόταν.

Το σχέδιο προσέφερε στην Τουρκία «στο πιάτο» ολόκληρη την Κύπρο. Δυστυχώς, το κατάπτυστο σχέδιο, αποδέχτηκαν πλείστοι αρχηγοί ελληνικών κομμάτων, καθώς και ο νυν Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης, υποκύπτοντας στις διεθνείς πιέσεις.

Έκτοτε και πάντοτε υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, άρχισαν συνομιλίες μεταξύ των δύο κοινοτήτων και του ειδικού απεσταλμένου του ΓΓ του OHE.

Φαίνεται, ότι ο νυν Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης και ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων -ουσιαστικά των εποίκων που έστειλε η Τουρκία στο νησί από τα βάθη της Ασίας, γιατί πλείστοι Τουρκοκύπριοι το έχουν εγκαταλείψει- Μουσταφά Ακιντζί, έκαναν πολλές προόδους και διευθέτησαν αρκετά θέματα, όμως έχουν κολλήσει σε κάποια ουσιώδη, για τα οποία η Τουρκία πιέζει, ως έχουσα πάντοτε το πάνω χέρι, έναντι των Τουρκοκυπρίων.

Τα θέματα για τα οποία η Τουρκία ενδιαφέρεται και θέλει να επιβάλει τις απόψεις της είναι: το εδαφικό, δηλαδή η επιστροφή εδαφών στους Ελληνοκυπρίους, η διατήρηση των εγγυήσεων των τριών δυνάμεων -Βρετανίας, Ελλάδας, Τουρκίας- βάσει της Συνθήκης τής Ζυρίχης, που τους δίνει δικαίωμα επέμβασης, η παραμονή του τουρκικού στρατού κατοχής και η εναλλαγή στην προεδρία της Κύπρου των δύο κομμάτων, που ο Μ. Ακιντζί ανέδειξε πρόσφατα σε μείζον θέμα, απειλώντας να θέσει βέτο.

Είναι προφανές, ότι η Τουρκία του Ερντογάν, ενδιαφέρεται για το φυσικό αέριο που υπάρχει στα νότια της Κύπρου και θα ήθελε να το οικειοποιηθεί αρπάζοντας ολόκληρη την Κύπρο, ενώ ήδη έχει ζητήσει επίσημα μερίδιο, τάχα για τους Τουρκοκυπρίους.

Προσωπικά δεν πιστεύω ότι η Τουρκία και ότι ο Ερντογάν, θα εγκαταλείψουν τον θανάσιμο εναγκαλισμό που έχουν επιβάλει στους Τουρκοκυπρίους, ενώ αντιλαμβάνονται ότι χωρίς την επανένωση της Κύπρου, δεν πρόκειται να λάβουν μερίδιο από το φυσικό αέριο.

Εξάλλου ο ΟΗΕ και η διεθνής κοινότητα, δεν μπόρεσαν και δεν θέλησαν να ασκήσουν αποφασιστική πίεση στην Τουρκία, από το 1974 μέχρι σήμερα, για την επανένωση της Κύπρου, ενώ το σχέδιο Κ. Αννάν, απέδειξε ότι ενδίδουν στις απαιτήσεις τής μουσουλμανικής χώρας.

Η ειδησεογραφία φέρει τον Μπ. Ομπάμα ζωηρά ενδιαφερόμενο για την επίλυση του Κυπριακού, εν όψει και του γεγονότος ότι λήγει σύντομα και η δεύτερη προεδρική θητεία του Ερωτάται όμως: θα ασκήσει την απαραίτητη πίεση και δη στον πρόεδρο Ερντογαν που φέρεται ως απόλυτος κύριος της Τουρκίας, ως Σουλτάνος και είναι απρόβλεπτος, ενώ κατηγορεί τις ΗΠΑ γιατί δεν του παραδίδουν τον μεν γάλο αντίπαλο του, τον ιεροκήρυκα Γκιουλέγ;

Και ο Ερντογάν θα συμμορφωθεί η κατά την τουρκική συνήθεια θα ζητήσει πλείστα ανταλλάγματα πού δεν μπορούν να ικανοποιηθούν;

Προσωπικά δεν πιστεύω ότι θα επέλθει με ειρηνικά μέσα η επανένωση της Κύπρου. Απλά κάποια ημέρα, που δεν είναι μακριά, οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων πού συνομιλούν φιλικά, άλλα ο ένας εξ αυτών είναι υποχείριος της Άγκυρας, θα διαπιστώσουν το αδιέξοδο και θα σταματήσουν τις συνομιλίες.

Εξάλλου από την προσφυγή στον ΟΗΕ, της τότε κυβέρνησης του Αλέξανδρου Παπάγου, μέχρι σήμερα, το Κυπριακό είναι μία ιστορία χαμένων ευκαιριών.

Τις πρώτες δεκαετίες, λόγω της προσκόλλησης του Προέδρου Μακαρίου στην εξουσία, που δεν ήθελε την ένωση με την Ελλάδα -αν και μας δόθηκε αρκετές φορές- και ίσως θα έστεργε στην ένωση τής Ελλάδας με την Κύπρο, υπό την προεδρία του, αν του προσφερόταν και μετά το 1974, λόγω της αδιαλλαξίας του τούρκικου στρατιωτικού και πολιτικού κατεστημένους.

Παναγιώτης Μποκοβός

Διδάκτωρ Οικονομικών Επιστημών,

πρώην Υφυπουργός Οικονομικών