9.4 C
Alexandroupoli
Δευτέρα, 13 Ιουλίου, 2020

Δύο νέα προγράμματα για ενίσχυση των μικρών επιχειρήσεων

Αφορούν την επιδότηση μικρών Επιχειρήσεων, για αναβάθμιση παραγωγής Μπύρας, Μπισκότων, Βουτύρου, Μακαρονιών, επεξεργασίας αρωματικών φυτών, κ.λπ. – Ποιες είναι οι επιλέξιμες δαπάνες – Στόχος η είσοδος σε νέες αγορές  

Krasi-Paragogos PsomiaΜικρές επιχειρήσεις σε κάθε γωνιά της χώρας θα ενισχυθούν οικονομικά από δύο προγράμματα του ΕΣΠΑ 2014-2020, συνολικού προϋπολογισμού 188 εκατ. ευρώ, που αναμένεται να βγουν στον «αέρα» μέσα στο φθινόπωρο.

Για την ακρίβεια, πρόκειται για τους δεύτερους κύκλους των προγραμμάτων: «Νεοφυής επιχειρηματικότητα» και «Αναβάθμιση πολύ μικρών & μικρών υφιστάμενων επιχειρήσεων με την ανάπτυξη των ικανοτήτων τους στις νέες αγορές», οι οποίοι, σύμφωνα με την ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου Ανάπτυξης, θα ανακοινωθούν μέσα στον Σεπτέμβριο.

Μικρές ζυθοποιίες, παραγωγή αλκοολούχων και μη ποτών, βερμούτ και άλλων ειδών αρωματικού κρασιού, παραγωγή βουτύρου, λίπους και λαδιού κακάου, τυρομαγιάς, φρέσκου ψωμιού, τυροπιτών, σάντουιτς και παρόμοιων ειδών, μπισκότων, παξιμαδιών, μακαρονιών, κουσκούς, κουλουριών, επεξεργασία αφεψημάτων βοτάνων κ.λπ. είναι μερικές από τις δραστηριότητες που ενισχύονται από τις παραπάνω δράσεις.

- Advertisement -

Στο πλαίσιο του δεύτερου κύκλου, ενδεχομένως υπάρξουν κάποιες αλλαγές σε προϋποθέσεις συμμετοχής, όρους κ.λπ. των προγραμμάτων, εφόσον το αρμόδιο υπουργείο Ανάπτυξης το κρίνει αναγκαίο.

Αναλυτικά τα δύο προγράμματα:

1. «Νεοφυής επιχειρηματικότητα»

Το πρόγραμμα, με προϋπολογισμό 48 εκατ. ευρώ, ενισχύει τη δημιουργία πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων, δίνοντας έμφαση σε καινοτόμα επενδυτικά σχέδια.

Απευθύνεται σε ανέργους και φυσικά πρόσωπα που ασκούν επαγγελματική δραστηριότητα, αλλά και συνεργασίες-ενώσεις αυτών.

Οι δικαιούχοι κατηγοριοποιούνται ως εξής:

– Άνεργοι, εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ κατά την υποβολή της αίτησης.

– Ατομικοί επιχειρηματίες παροχής υπηρεσιών, οι οποίοι είναι ενεργοί επιτηδευματίες χωρίς να έχουν σχέση μισθωτής εργασίας και χωρίς να λαμβάνουν σύνταξη γήρατος κατά την ημερομηνία δημοσίευσης της πρόσκλησης.

Δεν είναι επιλέξιμοι οι ατομικοί επιχειρηματίες που ασκούν εμπορική δραστηριότητα.

Σε κάθε περίπτωση οι δικαιούχοι θα πρέπει να έχουν κάνει έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας στο διάστημα από την ημερομηνία ηλεκτρονικής υποβολής του επιχειρηματικού σχεδίου έως και την καταληκτική ημερομηνία προσκόμισης των δικαιολογητικών ένταξης.

Στις επιλέξιμες δαπάνες συμπεριλαμβάνονται οι λειτουργικές, π.χ. ενοίκια επαγγελματικού χώρου, δαπάνες ηλεκτρισμού, σταθερής και κινητής επαγγελματικής τηλεφωνίας, ύδρευσης, θέρμανσης, λοιπές κοινόχρηστες δαπάνες κ.λπ., αλλά και οι δαπάνες προβολής, δικτύωσης και συμμετοχής σε εκθέσεις, για την προμήθεια αναλωσίμων κ.λπ.

2. «Αναβάθμιση μικρών επιχειρήσεων

Με προϋπολογισμό 140 εκατ. ευρώ το πρόγραμμα ενισχύει μικρές επιχειρήσεις όλης της χώρας που καταπιάνονται με δραστηριότητες σχετικές -μεταξύ άλλων- με την αγροδιατροφή και τη βιομηχανία τροφίμων για την ανάπτυξη των ικανοτήτων τους σε νέες αγορές.

Στις δικαιούχους συμπεριλαμβάνονται υφιστάμενες και νέες πολύ μικρές και μικρές επιχειρηθείς, οι οποίες λειτουργούν, αποκλειστικά, με μία από τις ακόλουθες μορφές:

Ανώνυμη Εταιρία, Εταιρία Περιορισμένης Ευθύνης, Ομόρρυθμη Εταιρία ή Ετερόρρυθμη Εταιρία και IKE, Ατομική Επιχείρηση, Συνεταιρισμός, Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση του ν. 4019/20Π (ΚΟΙΝΣΕΠ).

Μεταξύ άλλων, καλύπτονται δαπάνες που αφορούν σε κτιριακές υποδομές για τη λειτουργία της επιχείρησης, καθώς και για την προστασία του περιβάλλοντος και εξοικονόμηση ενέργειας, εξοπλισμός μηχανολογικός, γραφείου, μεταφορικά μέσα επαγγελματικής χρήσης, πλήρες μισθολογικό κόστος υφιστάμενου και νεοπροσλαμβανόμενου προσωπικού κ.ο.κ.

Σημειώνεται ότι ως μικρή επιχείρηση ορίζεται αυτή η οποία απασχολεί λιγότερους από 50 εργαζομένους και ο ετήσιος κύκλος εργασιών της ή το σύνολο του ετήσιου ισολογισμού της δεν υπερβαίνει τα 10 εκατ. ευρώ.

Αντίστοιχα, για να θεωρείται μια επιχείρηση πολύ μικρή το σύνολο των εργαζομένων της δεν πρέπει να υπερβαίνει τους 10 και ο ετήσιος κύκλος εργασιών-ισολογισμός τα 2 κατ. ευρώ.

Ιωάννα Φεντούρη

ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Latest News

Θετικός 10χρονος Σέρβος στην Θάσο

Βρέθηκε με κορωνοϊό, κατά την διάρκεια εγχείρησης στο Νοσοκομείο Καβάλας

Οι ιστορικοί τίτλοι κυριότητος της Αγίας Σοφίας

-1. Ο ναός αυτός ως Εκκλησία ανήκει στους Ρωμιούς  -2. Ως Μνημείο ανήκει σε...

Η ενεργειακή μετάβαση προτεραιότητα της «ΚΕΔΕ»

Έρχεται η ηλεκτροκίνηση των αυτοκινήτων – Προέχει η παραγωγή ηλεκτρισμού, με φθηνό κόστος – Η χρήση της γεωθερμίας από τον Δήμο Αλεξανδρούπολης

Έρχονται οι αποζημιώσεις για το χαλάζι

Για τις ζημίες εντός των οικιών, που προκλήθηκαν κατά την περσινή πρωτοφανή χαλαζόπτωση, σε περιοχές του Δήμου Αλεξανδρούπολης

Νέες εξαγγελίες για την… Θράκη

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προτείνει την σύσταση Διακομματικής Επιτροπής, με στόχο την Ανάδειξη και Ανάπτυξη της ακριτικής Θράκης – Ευχή και ελπίδα,...

More Articles Like This