9.4 C
Alexandroupoli
Τετάρτη, 30 Σεπτεμβρίου, 2020

Δύο νέα προγράμματα για ενίσχυση των μικρών επιχειρήσεων

Αφορούν την επιδότηση μικρών Επιχειρήσεων, για αναβάθμιση παραγωγής Μπύρας, Μπισκότων, Βουτύρου, Μακαρονιών, επεξεργασίας αρωματικών φυτών, κ.λπ. – Ποιες είναι οι επιλέξιμες δαπάνες – Στόχος η είσοδος σε νέες αγορές  

Krasi-Paragogos PsomiaΜικρές επιχειρήσεις σε κάθε γωνιά της χώρας θα ενισχυθούν οικονομικά από δύο προγράμματα του ΕΣΠΑ 2014-2020, συνολικού προϋπολογισμού 188 εκατ. ευρώ, που αναμένεται να βγουν στον «αέρα» μέσα στο φθινόπωρο.

Για την ακρίβεια, πρόκειται για τους δεύτερους κύκλους των προγραμμάτων: «Νεοφυής επιχειρηματικότητα» και «Αναβάθμιση πολύ μικρών & μικρών υφιστάμενων επιχειρήσεων με την ανάπτυξη των ικανοτήτων τους στις νέες αγορές», οι οποίοι, σύμφωνα με την ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου Ανάπτυξης, θα ανακοινωθούν μέσα στον Σεπτέμβριο.

Μικρές ζυθοποιίες, παραγωγή αλκοολούχων και μη ποτών, βερμούτ και άλλων ειδών αρωματικού κρασιού, παραγωγή βουτύρου, λίπους και λαδιού κακάου, τυρομαγιάς, φρέσκου ψωμιού, τυροπιτών, σάντουιτς και παρόμοιων ειδών, μπισκότων, παξιμαδιών, μακαρονιών, κουσκούς, κουλουριών, επεξεργασία αφεψημάτων βοτάνων κ.λπ. είναι μερικές από τις δραστηριότητες που ενισχύονται από τις παραπάνω δράσεις.

- Advertisement -

Στο πλαίσιο του δεύτερου κύκλου, ενδεχομένως υπάρξουν κάποιες αλλαγές σε προϋποθέσεις συμμετοχής, όρους κ.λπ. των προγραμμάτων, εφόσον το αρμόδιο υπουργείο Ανάπτυξης το κρίνει αναγκαίο.

Αναλυτικά τα δύο προγράμματα:

1. «Νεοφυής επιχειρηματικότητα»

Το πρόγραμμα, με προϋπολογισμό 48 εκατ. ευρώ, ενισχύει τη δημιουργία πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων, δίνοντας έμφαση σε καινοτόμα επενδυτικά σχέδια.

Απευθύνεται σε ανέργους και φυσικά πρόσωπα που ασκούν επαγγελματική δραστηριότητα, αλλά και συνεργασίες-ενώσεις αυτών.

Οι δικαιούχοι κατηγοριοποιούνται ως εξής:

– Άνεργοι, εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ κατά την υποβολή της αίτησης.

– Ατομικοί επιχειρηματίες παροχής υπηρεσιών, οι οποίοι είναι ενεργοί επιτηδευματίες χωρίς να έχουν σχέση μισθωτής εργασίας και χωρίς να λαμβάνουν σύνταξη γήρατος κατά την ημερομηνία δημοσίευσης της πρόσκλησης.

Δεν είναι επιλέξιμοι οι ατομικοί επιχειρηματίες που ασκούν εμπορική δραστηριότητα.

Σε κάθε περίπτωση οι δικαιούχοι θα πρέπει να έχουν κάνει έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας στο διάστημα από την ημερομηνία ηλεκτρονικής υποβολής του επιχειρηματικού σχεδίου έως και την καταληκτική ημερομηνία προσκόμισης των δικαιολογητικών ένταξης.

Στις επιλέξιμες δαπάνες συμπεριλαμβάνονται οι λειτουργικές, π.χ. ενοίκια επαγγελματικού χώρου, δαπάνες ηλεκτρισμού, σταθερής και κινητής επαγγελματικής τηλεφωνίας, ύδρευσης, θέρμανσης, λοιπές κοινόχρηστες δαπάνες κ.λπ., αλλά και οι δαπάνες προβολής, δικτύωσης και συμμετοχής σε εκθέσεις, για την προμήθεια αναλωσίμων κ.λπ.

2. «Αναβάθμιση μικρών επιχειρήσεων

Με προϋπολογισμό 140 εκατ. ευρώ το πρόγραμμα ενισχύει μικρές επιχειρήσεις όλης της χώρας που καταπιάνονται με δραστηριότητες σχετικές -μεταξύ άλλων- με την αγροδιατροφή και τη βιομηχανία τροφίμων για την ανάπτυξη των ικανοτήτων τους σε νέες αγορές.

Στις δικαιούχους συμπεριλαμβάνονται υφιστάμενες και νέες πολύ μικρές και μικρές επιχειρηθείς, οι οποίες λειτουργούν, αποκλειστικά, με μία από τις ακόλουθες μορφές:

Ανώνυμη Εταιρία, Εταιρία Περιορισμένης Ευθύνης, Ομόρρυθμη Εταιρία ή Ετερόρρυθμη Εταιρία και IKE, Ατομική Επιχείρηση, Συνεταιρισμός, Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση του ν. 4019/20Π (ΚΟΙΝΣΕΠ).

Μεταξύ άλλων, καλύπτονται δαπάνες που αφορούν σε κτιριακές υποδομές για τη λειτουργία της επιχείρησης, καθώς και για την προστασία του περιβάλλοντος και εξοικονόμηση ενέργειας, εξοπλισμός μηχανολογικός, γραφείου, μεταφορικά μέσα επαγγελματικής χρήσης, πλήρες μισθολογικό κόστος υφιστάμενου και νεοπροσλαμβανόμενου προσωπικού κ.ο.κ.

Σημειώνεται ότι ως μικρή επιχείρηση ορίζεται αυτή η οποία απασχολεί λιγότερους από 50 εργαζομένους και ο ετήσιος κύκλος εργασιών της ή το σύνολο του ετήσιου ισολογισμού της δεν υπερβαίνει τα 10 εκατ. ευρώ.

Αντίστοιχα, για να θεωρείται μια επιχείρηση πολύ μικρή το σύνολο των εργαζομένων της δεν πρέπει να υπερβαίνει τους 10 και ο ετήσιος κύκλος εργασιών-ισολογισμός τα 2 κατ. ευρώ.

Ιωάννα Φεντούρη

ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Latest News

Ο «Δρομέας Θράκης» επιμένει με το «Πανόραμα Στίβου»

Μετά από δύο αναβολές λόγω κακοκαιρίας… ο «ΔΡΟΜΕΑΣ ΘΡΑΚΗΣ» επιμένει και διοργανώνει...

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Φράνσις Φάνον στον IGBτης Κομοτηνής

Επισκέφθηκε το εργοτάξιο του Αγωγού Φυσικού Αερίου Ελλάδος-Βουλγαρίας, που θα ενώνει την Κομοτηνή με την πόλη της Στάρα-Ζαγόρα

Έκκληση για κατάταξη στον Αρμενικό Στρατό

Προς τους Αρμένιους νέους που ζουν στη χώρα μας – Άνοιξε κατάλογος εγγραφής εθελοντών

Κοινή δράση Δημάρχων του Ν. Έβρου

Με αφορμή την επίσκεψη της κ. Ντόρας Μπακογιάννη, Προέδρου της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής, για την ανάπτυξη της Θράκης

Αποστρατικοποίηση και πίσω το Anadolu

Αν δεν είχαμε αποσύρει την Μεραρχία από την Κύπρο το 1967, ποτέ δεν θα πατούσε την Κύπρο ο «Αττίλας» - Το 2023...

More Articles Like This