9.4 C
Alexandroupoli
Κυριακή, 27 Σεπτεμβρίου, 2020

Καταπάτηση δημοσίων εκτάσεων και στην Θράκη

Μπάχαλο επικρατεί στο Ελληνικό Δημόσιο – Μεταξύ των καταπατημένων εκτάσεων το 47% είναι κτίσματα και το 64% Αγροτικές εκτάσεις – Και το “παιχνίδι” συνεχίζεται…

 provata-voskoun-sto-livadi melissia-sto-vouno

Στοιχεία που μοιάζουν αδιανόητα κατέθεσε στη Βουλή, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης, έπειτα από ερώτημα του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Ευάγγελου Μπασιάκου. Σύμφωνα με αυτά, η καταπάτηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου φτάνει ποσοστά που ζαλίζουν, ενώ στην Αττική το σχετικό ποσοστό είναι στο 80%!

Σύμφωνα με την Περιφερειακή Δ/νση Δημόσιας Περιουσίας Μακεδονίας -Θράκης:

- Advertisement -

α) τα καταπατημένα ανταλλάξιμα ακίνητα ανέρχονται περίπου σε τετρακόσια τριάντα τρία (433).

Σας αναφέρουμε ότι τα ανταλλάξιμα ακίνητα αποτελούν ιδιαίτερη κατηγορία της ιδιωτικής περιουσίας του Δημοσίου, η οποία ρυθμίζεται από ειδικές διατάξεις για την εξαγορά των από τους αυθαιρέτους κατόχους τους, με τους όρους και τη διαδικασία που προβλέπουν οι διατάξεις του Ν. 357/1976.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία την οποία και εφαρμόζουμε, για τη διαφύλαξη της ιδιωτικής περιουσίας του Δημοσίου, η Υπηρεσία μας προβαίνει στον καθορισμό αποζημίωσης αυθαίρετης χρήσης (άρθρο 9 παρ.3 του απο 24-10-1940 Β.Δ/τος).

Δεν προβλέπεται αποβολή των αυθαιρέτων κατόχων παρά μόνο όταν είναι να αξιοποιηθεί το ακίνητο που είναι χαρακτηρισμένο είτε για χώρος πρασίνου είτε για σχολείο κλπ.

β) τα καταπατημένα  δημόσια ακίνητα τα οποία έχουν περιέλθει σε γνώση μας μέχρι σήμερα, ανέχονται περίπου σε χίλια διακόσια ογδόντα ένα (1.281).

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία των δημοσίων κτημάτων την οποία και εφαρμόσαμε στις προαναφερόμενες καταπατήσεις, τα μέτρα που προβλέπονται για τη διαφύλαξη της δημόσιας περιουσίας είναι

α) προληπτικά :περιφράξεις, αυτοψίες, τοποθέτηση πινακίδων κλπ και

β) κατασταλτικά:

-Πρωτόκολλα Αποζημίωσης Αυθαίρετης Χρήσης (άρθρο 115 ΝΔ 11/12-10-1929) -Πρωτόκολλα Διοικητικής Αποβολής (άρθρο 2ΑΝ 263/1968)

-Μηνυτήριες αναφορές στον εισαγγελέα για άσκηση ποινικής δίωξης (άρθρο 23 Ν.1539/1938).

Η προστασία τόσο των ανταλλαξίμων όσο και των δημοσίων κτημάτων της Π.Ε Θεσσαλονίκης και των αυτοτελών γραφείων αρμοδιότητάς μας δυσχεραίνεται από την έλλειψη προσωπικού. Η μη επαρκής στελέχωση τόσο σε διοικητικό προσωπικό όσο και σε τεχνικό (π.χ Α.Γ Πέλλας δεν έχει μηχανικό), έχει σαν αποτέλεσμα την μη επαρκή προστασία της δημόσιας περιουσίας.

Επιπλέον ο ελλιπής εξοπλισμός των αυτοτελών γραφείων (έλλειψη υπηρεσιακών αυτοκινήτων κλπ) δυσχεραίνει το έργο της Υπηρεσίας.

Τέλος επισημαίνουμε ότι μετά το πέρας της διαδικασίας του εθνικού κτηματολογίου (ενστάσεις κλπ), προσδοκούμε ότι θα επέλθει οριστική επίλυση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της δημόσιας περιουσίας ευ γένει.

***

Σημείωση Ε.Θ.:

Και το παιχνίδι συνεχίζεται δυστυχώς.

Από την φύτευση ελαιόδενδρων στην πλαγιά του Βουνού, μέχρι την τοποθέτηση κυψελών, εν αναμονή του χρόνου χρησικτησίας κ.λπ.

Όμως το Κράτος με τις Υπηρεσίες του (π.χ. Δασαρχεία) έχει ευθύνες;

Σ. Κ.

ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Latest News

www.elthraki.gr: Φρούδες ελπίδες για την Διακομματική της Θράκης

Δύσπιστοι οι πολίτες για το έργο που θα παράξει η Επιτροπή – Τι δήλωσαν οι ερωτηθέντες στην...

Όχι στην μετακίνηση της 7ης Μ/Κ Ταξιαρχίας από τον Προβατώνα

Το κλείσιμο του Στρατοπέδου «Δελαγραμματίκα» θα είναι καταστροφικό για την τοπική κοινωνία – Τι αναφέρει το ΨΗΦΙΣΜΑ των φορέων της περιοχής –...

H Nτόρα Μπακογιάννη ενημερώθηκε για τις δυνατότητες της Θράκης

Επισκέφθηκε τον Οργανισμό Λιμένος Αλεξ/πολης, καθώς και το Επιμελητήριο Έβρου – Συνάντηση με τους θεσμικούς φορείς

Ο Άρειος Πάγος για την Θράκη

Ευρίσκεται προ των ευθυνών του για την «Τουρκική Ένωση Ξάνθης» - η Απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου δεν είναι δεσμευτική για την Ελλάδα...

Ετοιμάζεται τώρα να… πολιτευθεί στην Ροδόπη;

Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τούρκων Δυτικής Θράκης στην Ευρώπη (ABTTF) Χαλίτ Χαμπίπ Ογλού, καταδικάζει την προσβολή στον Πρόεδρο της «Μητέρας Πατρίδας μας»...

More Articles Like This