9.4 C
Alexandroupoli
Δευτέρα, 28 Σεπτεμβρίου, 2020

Λειτουργεί το νέο Βυζαντινό Μουσείο 

Θα μεταφερθεί στο Διδυμότειχο από την Κομοτηνή η Χρυσή Κεφαλή του Αυτοκράτορα Σεπτιμίου Σεβήρου – Αργότερα τα επίσημα εγκαίνια

septimios-seviros-aytokratoras-1 septimios-seviros-aytokratoras-ksefΔεκάδες ήταν από το πρωί οι επισκέπτες που ξεναγήθηκαν στο νέο Βυζαντινό Μουσείο του Διδυμοτείχου, το οποίο ξεκίνησε να λειτουργεί από τις 12 Σεπτεμβρίου.

Τα επίσημα εγκαίνιά του θα γίνουν αργότερα, σε ημερομηνία που θα καθορίσει το υπουργείο Πολιτισμού. Τα εκθέματά του προέρχονται από την περίοδο της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, που στην περιοχή άνθισε η Πλωτινόπολη, αλλά και από τις περιόδους της βυζαντινής και οθωμανικής αυτοκρατορίας, κατά τις οποίες το Διδυμότειχο αποτέλεσε ιστορικό σημείο αναφοράς.

«Η κεντρική ιδέα του μουσείου είναι η σημασία της Θράκης και του Διδυμοτείχου στις περιόδους αυτές, ωστόσο η παρουσίαση που γίνεται έχει στοιχεία διαχρονικά», εξήγησε μιλώντας στην ΕΡΤ Ν. Ορεστιάδας η αναπληρώτρια προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Έβρου, Χρύσα Καραδήμα.

- Advertisement -

Πρόκειται για αρχιτεκτονικά γλυπτά και μαρμάρινες επιγραφές, σπαράγματα τοιχογραφιών και ψηφιδωτών από ναούς, έργα αγγειοπλαστικής και μικροτεχνίας, καθώς και νομίσματα, που προέρχονται από την ευρύτερη περιοχή της Θράκης και χρονολογούνται από τη Ρωμαϊκή έως και τη Μεταβυζαντινή Περίοδο. Σε σύντομο χρονικό διάστημα αναμένεται να προστεθεί στα εκθέματα και η χρυσή προτομή του Ρωμαίου αυτοκράτορα Σεπτίμιου Σεβήρου, η οποία προς το παρόν εκτίθεται στο μουσείο της Κομοτηνής.

vizantino-mouseio-didimoteixou

Η συγκεκριμένη προτομή βρέθηκε το 1965 στον λόφο της Αγίας Πέτρας, δηλαδή στην ρωμαϊκή Πλωτινόπολη, στη νοτιοανατολική πλευρά του Διδυμοτείχου, από στρατιώτες που συμμετείχαν σε εργασίες κατασκευής χαρακώματος. Το Βυζαντινό Μουσείο του Διδυμοτείχου ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 2005, αποπερατώθηκε το 2009 και η οργάνωση της έκθεσής του ολοκληρώθηκε στο τέλος του 2015.

Από το 2017 θα είναι έτοιμο να υλοποιήσει και τις δράσεις που σχεδιάζονται για τις επισκέψεις σχολείων.

Οι ώρες επίσκεψης είναι καθημερινά από τις 8.30 το πρωί ως τις 3 το μεσημέρι και η είσοδος για το κοινό είναι προς το παρόν ελεύθερη.

Χρυσούλα Σαμουρίδου

ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Latest News

www.elthraki.gr: Φρούδες ελπίδες για την Διακομματική της Θράκης

Δύσπιστοι οι πολίτες για το έργο που θα παράξει η Επιτροπή – Τι δήλωσαν οι ερωτηθέντες στην...

Όχι στην μετακίνηση της 7ης Μ/Κ Ταξιαρχίας από τον Προβατώνα

Το κλείσιμο του Στρατοπέδου «Δελαγραμματίκα» θα είναι καταστροφικό για την τοπική κοινωνία – Τι αναφέρει το ΨΗΦΙΣΜΑ των φορέων της περιοχής –...

H Nτόρα Μπακογιάννη ενημερώθηκε για τις δυνατότητες της Θράκης

Επισκέφθηκε τον Οργανισμό Λιμένος Αλεξ/πολης, καθώς και το Επιμελητήριο Έβρου – Συνάντηση με τους θεσμικούς φορείς

Ο Άρειος Πάγος για την Θράκη

Ευρίσκεται προ των ευθυνών του για την «Τουρκική Ένωση Ξάνθης» - η Απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου δεν είναι δεσμευτική για την Ελλάδα...

Ετοιμάζεται τώρα να… πολιτευθεί στην Ροδόπη;

Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τούρκων Δυτικής Θράκης στην Ευρώπη (ABTTF) Χαλίτ Χαμπίπ Ογλού, καταδικάζει την προσβολή στον Πρόεδρο της «Μητέρας Πατρίδας μας»...

More Articles Like This