9.4 C
Alexandroupoli
Πέμπτη, 9 Ιουλίου, 2020

ΟΙ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΙΤΕΣ ΜΕΓΑΛΟΙ ΕΥΕΡΓΕΤΕΣ

Το έτος 2017 πρέπει να ανακηρυχθεί ως έτος του Διδυμοτειχίτη Ιωάννη Μανδαλίδη και της αδελφής του Βάγιας Μανδαλίδη – Όταν το Διδυμότειχο ήταν η πρώτη πόλη του Έβρου που ηλεκτροδοτήθηκε και τα κέρδη πέρασαν με κληροδότημα στον Δήμο  

Μανδαλιδειο Μέγαρο στη Θεσσαλονίκη Η ΠΡΟΤΟΜΗ ΤΟΥ Ι. ΜΑΝΔΑΛΙΔΗ ΣΤΟ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟ 1.-ΜΑΝΔΑΛΙΔΗΣ-ΙΩΑΝΝΗΣ-ΚΑΙ-ΒΑΓΙΑO Ιωάννης Μανδαλίδης γεννήθηκε στο Διδυμότειχο το 1887 και η αδελφή του Bάγια το 1890. Γονείς τους ήταν ο Πέτρος Mανδαλίδης και η Σταματία Σίπκα. Σε πολύ μικρή ηλικία έχασαν τον πατέρα τους ο οποίος σκοτώθηκε από ένα τραγικό ατύχημα. Τα επόμενα χρόνια ο Iωάννης σπούδασε οδοντιατρική στην Κωνσταντινούπολη. Από το 1907 έως το 1916 τα δύο αδέλφια μετανάστευσαν και έζησαν στην Αμερική. Εργάστηκαν σκληρά και έκαναν μεγάλη περιουσία. Το 1917 επέστρεψαν στην Ελλάδα και εγκαταστάθηκαν στη Θεσσαλονίκη.

O Iωάννης Mανδαλίδης ασχολήθηκε με τις επιχειρήσεις και το χρηματιστήριο. Tο 1931 αγόρασε μαζί με τη Bάγια την εξαώροφη οικοδομή στην παραλία της Θεσσαλονίκης, επί της οδού Bασιλέως Kωνσταντίνου 39. Εκεί διέμεναν τα δύο αδέλφια μαζί (τα οποία δεν παντρεύτηκαν ποτέ) μέχρι το τέλος της ζωής τους.

Ο Ιωάννης Μανδαλίδης υπήρξε Μέγας Ευεργέτης για τον ελληνισμό, αλλά και για τη γενέτειρά του το Διδυμότειχο. Ενδεικτικά και προς ενημέρωση παραθέτω ένα μικρό απόσπασμα από το κείμενο της κας Αγγελικής Γ. Σακελλαρίου (εφημερίδα ¨Εν Διδυμοτείχω¨ φύλλο Αυγ 2005) : «Ο Ιωάννης Μανδαλίδης πάντα ονειρευόταν να κάνει κάτι για τη γενέτειρά του. Με την επιστροφή του σ΄ αυτήν, είδε τις ελλείψεις της πόλης και αποφάσισε αρχικά και έφτιαξε έναν σύγχρονο αλευρόμυλο. Δεύτερο έργο του είναι αυτό του ηλεκτροφωτισμού. Το δίκτυο ηλεκτροδότησης ολόκληρης της πόλης είχε μήκος 15 χλμ συνολικά. Για την εγκατάσταση των μηχανημάτων του Μύλου και του Ηλεκτροφωτισμού, έφερε τεχνίτες από την Ιταλία. Οι εγκαταστάσεις αυτές ευεργετικές και πρωτόγνωρες για την πόλη, άρχισαν να λειτουργούν από το 1924. Το Διδυμότειχο άλλαξε όψη, οι δρόμοι, τα σπίτια, φωτίστηκαν πλουσιοπάροχα. Ήταν η πρώτη πόλη του Έβρου που ηλεκτροδοτήθηκε. Τα κέρδη από τις επιχειρήσεις αυτές τελικά τα κληροδότησε στο Δήμο Διδυμοτείχου. Την διαχείριση του κληροδοτήματος ανέθεσε σε νομικό πρόσωπο ¨Το Αδερφάτο¨, με πρόεδρο τον εκάστοτε Δήμαρχο. Εκατοντάδες μαθητές της πόλης του Διδυμοτείχου σπούδασαν από την επιχορήγηση του ¨Αδερφάτου¨».

- Advertisement -

Από την ιστοσελίδα των κληροδοτημάτων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης παραθέτουμε τα παρακάτω βάσει των οποίων καταδεικνύεται η προσφορά και ευεργεσία των αδελφών Μανδαλίδη και εκτός του Διδυμοτείχου :

«O Iωάννης Mανδαλίδης πέθανε στις 26 Ιουλίου 1942, σε ηλικία 55 ετών. Mε τη δημόσια διαθήκη του, που συνέταξε στις 20 Iουλίου 1942, κληροδότησε στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης για την ίδρυση της Oδοντιατρικής Σχολής τις καταθέσεις του σε χρήματα ή χρεώγραφα και το ήμισυ εξ αδιαιρέτου της εξαώροφης οικοδομής στην παραλία της Θεσσαλονίκης, επί της οδού Bασιλέως Kωνσταντίνου 39. H Bάγια Mανδαλίδου πέθανε στις 23 Aυγούστου 1973. Mε τη δημόσια διαθήκη της άφησε στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης το ήμισυ εξ αδιαιρέτου της παραπάνω οικοδομής με σκοπό να χρησιμεύσει για την ίδρυση και εγκατάσταση ερευνητικού παραρτήματος της Oδοντιατρικής Σχολής που θα φέρει το όνομα ¨Mανδαλίδειο Kέντρο Oδοντιατρικών Eρευνών¨».

ΠΡΟΤΑΣΗ : ΤΟ 2017 ΝΑ ΑΝΑΚΗΡΥΧΘΕΙ ΩΣ ΈΤΟΣ ΤΟΥ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΙΤΗ ΜΕΓΑΛΟΥ ΕΥΕΡΓΕΤΗ ΙΩΑΝΝΗ ΜΑΝΔΑΛΙΔΗ

Ο Ιωάννης Μανδαλίδης όπως προαναφέραμε γεννήθηκε το 1887, το 2017 συμπληρώνονται 130 χρόνια από την γενέθλια ημέρα του, θα μπορούσε ο Δήμος Διδυμοτείχου σε συνεργασία με την Οδοντιατρική Σχολή του ΑΠΘ να ανακηρύξει το 2017 ως «Έτος του Διδυμοτειχίτη Μεγάλου Ευεργέτη Ιωάννη Μανδαλίδη». Στα πλαίσια αυτής της ανακήρυξης δύναται να πραγματοποιηθούν ορισμένες εκδηλώσεις – ενέργειες όπως  :

– Παρουσίαση στην οδοντιατρική σχολή του ΑΠΘ της ζωής του Ιωάννη και της Βάγιας Μανδαλίδη καθώς και της ιστορίας του Διδυμοτείχου.

– Επίσκεψη καθηγητών και φοιτητών της οδοντιατρικής σχολής του ΑΠΘ στο Διδυμότειχο όπου θα φιλοξενηθούν και θα περιηγηθούν στα αξιοθέατα της πόλης.

– Βράβευση από το Δήμο Διδυμοτείχου με αναμνηστικό και συμβολικό χρηματικό ποσό του ή των αριστευσάντων φοιτητών της οδοντιατρικής σχολής του ΑΠΘ (το ποσό μπορεί να διατεθεί από πόρους των κληροδοτημάτων του Μανδαλίδη τα οποία διαχειρίζεται ο Δήμος Διδυμοτείχου).

– Επιχορήγηση υποτροφίας σε οικονομικά αδύνατους φοιτητές  της  οδοντιατρικής σχολής του ΑΠΘ (το ποσό μπορεί να διατεθεί από πόρους των κληροδοτημάτων του Μανδαλίδη τα οποία διαχειρίζεται ο Δήμος Διδυμοτείχου).

Σε περίπτωση που πραγματοποιηθούν τα παραπάνω καθώς και άλλες προτάσεις – ενέργειες οι οποίες μπορούν να αποφασισθούν στην πορεία, τότε θα καταφέρουμε μέσω της προσωπικότητας του Ιωάννη Μανδαλίδη και της αδελφής του Βάγιας να αναδειχθεί το Διδυμότειχο σε όλο το επιστημονικό προσωπικό και τους φοιτητές του ΑΠΘ που θα εμπλακούν στις παραπάνω εκδηλώσεις – επισκέψεις, δημιουργώντας μια θετική εικόνα για την πόλη μας, πρωτίστως στους άμεσα εμπλεκομένους αλλά και σε όλο τον κόσμο που θα ενημερωθεί από τα ΜΜΕ, διαδίκτυο κλπ.

Ιωάννης Α. Σαρσάκης

(Καστροπολίτης)

ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Latest News

Σε αρσενική γάτα έκαναν επέμβαση… στείρωσης!!!

Ο κτηνίατρος δεν προβληματίσθηκε από τα γεννητικά όργανα του ταλαιπωρημένου ζωντανού;

Προσλήψεις 15 ατόμων στον Δήμο Αλεξ/πολης

Με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, για τον τομέα καθαριότητας – Τα απαιτούμενα προσόντα Ο Δήμος...

Οριστική η απόφαση του Ερντογάν για την Αγία Σοφία

Την μετατρέπει σε Τζαμί – Πράκτορας του Γκιουλέν ο Βαρθολομαίος, «Αρχι-βρωμερός» ο Ιερώνυμος, λένε τα Τουρκικά ΜΜΕ – Ψήφισμα της Ρωσικής Κάτω...

ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΑΠΟ ΚΡΟΥΣΜΑ ΣΤΗΝ ΘΑΣΟ

Θετικοί στον κορονοϊό βρέθηκαν νεαροί τουρίστες – Μεταφέρθηκαν σε Ξενοδοχείο Καραντίνας για 14 ημέρες – Ανησυχία στο νησί

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ ΤΩΡΑ ΜΕ ΦΘΗΝΑ ΔΑΝΕΙΑ

Η Τουρκία επιμένει να θέλει «τα δικά μας, δικά της» - Μόνη απάντηση στα άνομα σχέδιά της, είναι η ισχυροποίηση των Ενόπλων...

More Articles Like This