Home / Κοινωνια / Ήταν δύσκολη στον Έβρο η αντιπυρική περίοδος 2016

Ήταν δύσκολη στον Έβρο η αντιπυρική περίοδος 2016

Η ξηρασία λόγω παρατεταμένης ανομβρίας και οι υψηλές θερμοκρασίες του θέρους υπήρξαν ιδιαίτερα επιβαρυντικοί παράγοντες στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών

fotia-pirosvestis canadair

Η φετινή αντιπυρική περίοδος, έφτασε στο τέλος της και η Πυρ/κή Υπηρεσία Αλεξ/πολης, (που εκπροσωπεί και τις υπόλοιπες Πυρ/κές Υπηρεσίες του Νομού Έβρου ως Διοίκηση Νομού) θεωρεί υποχρέωσή της να ευχαριστήσει δημόσια, κατ΄αρχήν όλους τους Πυροσβέστες των Υπηρεσιών του Νομού Έβρου, τους εθελοντές πυροσβέστες, τους πολίτες και αγρότες , τους υπόλοιπους φορείς – αρχές και υπηρεσίες που συνεργάστηκαν μαζί της(Τμήματα Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας και των Δήμων- Δασαρχεία του Νομού την ΕΛΑΣ και τις Ε.Δ), καθώς επίσης και τους εθελοντικούς συλλόγους και ιδιαίτερα για φέτος, αυτόν που εκπροσωπεί τον Κυνηγετικό Σύλλογο Αλεξανδρούπολης, τα μέλη των οποίων βοήθησαν ενεργά ,κυρίως στην πρόληψη αλλά και στην καταστολή όπου αυτό απαιτήθηκε κατάσβεσης πυρκαγιών καθώς και τα ΜΜΕ του Νομού μας (ηλεκτρονικά- έντυπα – τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά) για την μέγιστη συμβολή τους στην πρόληψη κατά των πυρκαγιών με την αναμετάδοση ενημερωτικών μηνυμάτων  αλλά και για την προβολή του έργου μας.

Η φετινή αντιπυρική περίοδος, ήταν μια από τις δυσκολότερες αντιπυρικές περιόδους αν όχι η δυσκολότερη της τελευταίας δεκαετίας για τον Νομό Έβρου (μετά το 2007),λόγω της παρατεταμένης ανομβρίας, της ξηρασίας των αυξημένων θερμοκρασιών και των ισχυρών ανέμων που έπνεαν καθ΄όλη την διάρκειά της περιόδου αυτής από τις αρχές Ιουνίου έως  και το τέλος σχεδόν του Οκτωβρίου.

Χαρακτηριστικό της φετινής αντιπυρικής περιόδου ήταν η απουσία βροχοπτώσεων καθ΄όλη την διάρκειά της, σε αντίθεση με άλλες περιοχές της χώρας, με αποτέλεσμα ιδιαίτερα φέτος ο Νομός Έβρου να συγκαταλέγεται μαζί με αυτόν της Αττικής, της Εύβοιας ,της Κρήτης και των νήσων του Ανατολικού Αιγαίου ως ένας από τους περισσότερο επικίνδυνους, για εκδήλωση πυρκαγιών σε όλη την Χώρα.

(Συνολικά κατά την διάρκεια της φετινής αντιπυρικής περιόδου οι ημέρες υψηλής  επικινδυνότητας στον Νομό Έβρου και την Σαμοθράκη, με βάση τον δείκτη  ήταν ( 45 ημέρες δείκτης 3 & 7 ημέρες δείκτης 4).

Οι μεγαλύτερες δασικές πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν φέτος στον Νομό Έβρου ήταν  αυτές στο Δωρικό(60 στρ) στην Αγριάνη Σουφλίου(150 στρ) και δύο πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν κατά την διάρκεια της Άσκησης ΄΄Παρμενίων ΄΄ στο πεδίο Βολής ΄΄Αετός΄΄ και κάηκαν 150 στρέμματα περίπου από την κάθε μία.

Στις υπόλοιπες δασικές πυρκαγιές λόγω της άμεσης και αποτελεσματικής επέμβασης των δυνάμεων πυρόσβεσης ,οι καιόμενες εκτάσεις περιορίσθηκαν σε πολύ μικρό αριθμό καιόμενων στρεμμάτων.

Επίσης οι υπηρεσίες του Νομού συμμετείχαν με προσωπικό και οχήματα σε όλες τις μεγάλες δασικές πυρκαγιές, άλλων νομών της Περιφέρειας, συμπεριλαμβανομένης της μεγάλης πυρκαγιάς στην Ν. Θάσo και η συμβολή τους κατά γενική ομολογία ήταν σημαντική.

Σας γνωρίζουμε ότι:

ΣΥΝΟΛΙΚΑ στον Νομό Έβρου και την Ν.Σαμοθράκη εκδηλώθηκαν διακόσιες τριάντα δύο πυρκαγιές (232 έναντι 87 πέρυσι) και κάηκαν συνολικά Οκτώ χιλιάδες οκτακόσια ογδόντα εννέα (8.889 έναντι 1.602 πέρυσι) στρέμματα μικτής έκτασης. Δηλαδή είχαμε μεγάλη αύξηση  του αριθμού πυρκαγιών (300%) και των καιόμενων εκτάσεων(500%) περίπου. Ο μεγαλύτερος αριθμός πυρκαγιών και καιγομένων στρεμμάτων εκδηλώθηκε στον Β.Έβρο (περιοχή ευθύνης Π.Υ Ορεστιάδας και ο μικρότερος αριθμός καιγομένων στρεμμάτων στον Ν.Έβρο (περιοχή ευθύνης Π.Υ Αλεξανδρούπολης).

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ:

Α) Στην περιοχή ευθύνης της Π.Υ Αλεξανδρούπολης και του Πυρ/κού Κλιμακίου Σαμοθράκης εκδηλώθηκαν συνολικά (69) Αγροτικές &δασικές πυρκαγιές και κάηκαν (784) στρέμματα .

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΑ: Από τα παραπάνω προκύπτει ότι φέτος είχαμε τον διπλάσιο αριθμό πυρκαγιών,  σε σχέση με πέρυσι (69 έναντι 33), αλλά είχαμε  μείωση των καιόμενων εκτάσεων (784 έναντι 1.115 στρεμμάτων πέρυσι).Αυτό όμως είναι συμπτωματικό λόγω της μεγάλης περυσινής πυρκαγιάς της Ν.Σαμοθράκης όπου κάηκαν 980 στρέμματα. Εάν αφαιρέσουμε αυτή την πυρκαγιά και συγκρίνουμε, βλέπουμε ότι έχουμε αύξηση και σε καιγόμενες εκτάσεις (784 έναντι 135 στρεμμάτων πέρυσι).Παρατηρούμε λοιπόν συγκριτικά με τις προηγούμενες χρονιές, αύξηση  και του αριθμού πυρκαγιών και των καιγόμενων εκτάσεων σε ποσοστό 100% για τον αριθμό των δασικών πυρκαγιών.

Β)Στην περιοχή ευθύνης της Π.Υ Διδυμοτείχου και του Π/Κ Σουφλίου εκδηλώθηκαν συνολικά τριάντα επτά(37)  δασικές και Αγροτικές πυρκαγιές και κάηκαν (1.096)στρέμματα.

ΠΡΟΣΟΧΗ : Παρά το γεγονός ότι η φετινή αντιπυρική περίοδος έφτασε αισίως στο τέλος της, θεωρούμε καθήκον , να πούμε στους πολίτες και αγρότες του Ν.Έβρου, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, λόγω της παρατεταμένης φετινής ανομβρίας( που συνεχίζεται μέχρι και σήμερα) , όταν ανάβουν φωτιά στην ύπαιθρο για καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών, χόρτων, μπάρμπεκιου κ.λ.π  και να λαμβάνουν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα ασφάλειας (Ζώνες περιμετρικά ,ύπαρξη γεωργικών ελκυστήρων, ύπαρξη νερού καθώς και προσωπική παρουσία ), προκειμένου να μην έχουμε εκδήλωση πυρκαγιών, τους επόμενους μήνες.

Κων/νος Β.Κούκουρας

Αντιπύραρχος