9.4 C
Alexandroupoli
Thursday, April 18, 2024

Ήρθε η ώρα να βγουν στο σφυρί τα μαχητικά F-16;

Τα παλαιότερα αεροσκάφη F-16 Block 30, πιθανόν να πουληθούν στην Βουλγαρία, προκειμένου, με τα έσοδα της πώλησης να αναβαθμισθούν τα νεώτερα ελληνικά μαχητικά

f16-block-30Μια ενέργεια του βουλγαρικού υπουργείου Άμυνας σε συνδυασμό με τις γενικότερες εξελίξεις και τα δεδομένα που υπάρχουν, εγείρουν την υποψία ότι ίσως φθάνει η ώρα για τα ελληνικά F-16 Block 30 να θυσιαστούν διά της αναβάθμισης και της πώλησής τους και με τα χρήματα που θα εξασφαλιστούν να ξεκινήσει η τόσο απαραίτητη αναβάθμιση του υπολοίπου στόλου των μαχητικών αεροσκαφών του τύπου για την Πολεμική μας Αεροπορία…

Όπως αναφέρεται σε δημοσιεύματα βουλγαρικών μέσων ενημέρωσης, το βουλγαρικό υπουργείο Άμυνας ξεκίνησε να πιέζει για την αλλαγή των κριτηρίων τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για να αξιολογηθούν οι διαθέσιμες επιλογές για το νέο μαχητικό αεροσκάφος που θα εξοπλίσει τις αεροπορικές δυνάμεις της χώρας αντικαθιστώντας τα γερασμένα σοβιετικής προέλευσης MiG-29 και θα τις καταστήσει συμβατές με τα στάνταρ των χωρών-μελών της Ατλαντικής Συμμαχίας.

Συγκεκριμένα, η αλλαγή των κριτηρίων ξεκίνησε μετά από την παραίτηση του αρχηγού της Αεροπορίας, πτεράρχου Ρουμέν Ράντεφ (αντικαταστάθηκε από τον υποπτέραρχο Τσάνκο Στόικοφ), με σκοπό να κατέλθει στον πολιτικό στίβο ως ο υποψήφιος για τον θώκο του προέδρου της Δημοκρατίας για λογαριασμό του Σοσιαλιστικού Κόμματος στις εκλογές του ερχόμενου μήνα.

- Advertisement -

Η εμπλοκή του υποψηφίου – πλέον – προέδρου της χώρας στην υπόθεση αφορά τη φερόμενη ως προτίμησή του για τη λύση των σουηδικών JAS-39 Gripen τα οποία θα ήταν ολοκαίνουργια, ενώ με τις αλλαγές που εισάγονται, ανοίγει πάλι ο δρόμος για ενδεχόμενη πρόκριση της επιλογής προμήθειας μεταχειρισμένων μαχητικών αεροσκαφών τύπου F-16, κατασκευής της αμερικανικής Lockheed Martin.

Η βασική επιλογή για τους Βουλγάρους πτεράρχους ήταν η αγορά μεταχειρισμένων μαχητικών του τύπου από την πορτογαλική Αεροπορία, μόνο που πρόλαβε και τα απέσπασε η γειτονική Ρουμανία. Κώλυμα αποτελούσε η έκταση του επιχειρησιακού βίου των αεροσκαφών, ένα κριτήριο το οποίο ευνοούσε σαφώς τη σουηδική επιλογή καθώς η βαρύτητά του είχε εκτιμηθεί – από τους φίλους του Gripen που είχαν το πάνω χέρι… – στο 25%.

Αυτό είναι το βασικό σημείο στις αλλαγές που εισήχθησαν, αφού η βαρύτητα πλέον αποτιμάται στο 5%… Και για να μη μας διαφύγει η αλλαγή, προσετέθη και ένα νέο κριτήριο, αυτό της «στρατιωτικής συνεργασίας» ανάμεσα στη Βουλγαρία και την προμηθεύτρια χώρα.

Αυτό ασφαλώς ευνοεί τις ΗΠΑ που αποτελούν πλέον τον κύριο αμυντικό εταίρο της χώρας, ενώ σημειώνουμε την έντονη δραστηριότητα σε επίπεδο διμερών συναντήσεων σε όλα τα επίπεδα που σημειώνεται με Έλληνες αξιωματούχους.

Με αυτό ως δεδομένο, σε συνδυασμό με το ότι η πώληση των παλαιότερων ελληνικών F-16 με στόχο τη χρηματοδότηση της τόσο απαραίτητης και απαράδεκτα – παρά την οικονομική κρίση – καθυστερημένης έναρξης αναβάθμισης των υπολοίπων, οδηγούμεθα στο συμπέρασμα ότι η ώρα των ελληνικών Block 30 ίσως έχει πλησιάσει πολύ…

Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί, ότι στο δημοσίευμα δεν αναφέρεται η Ελλάδα στη λίστα των υποψηφίων προμηθευτών, μια λίστα που περιέχει τις ΗΠΑ, το Ισραήλ και την Πορτογαλία εάν το μαχητικό θα είναι μεταχειρισμένα F-16, τη Σουηδία με τα Gripen και… την Ιταλία που προτείνει μεταχειρισμένα EF-2000 Eurofighter.

Το θέμα θα συζητηθεί την ερχόμενη εβδομάδα στη Σόφια που θα συνέλθει το Συμβούλιο Άμυνας στο Βουλγαρικό υπουργείο Άμυνας.

defence-point.gr

spot_img
spot_img
Thursday, April 18, 2024

Latest News

Στις 22 Απριλίου η Ολυμπιακή Φλόγα διανυκτερεύει στην Αλεξανδρούπολη

Στις 16 Απριλίου 2024 το Ολυμπιακό Φως γεννήθηκε ξανά στην Αρχαία Ολυμπία, και ξεκίνησε το ταξίδι της Ολυμπιακής Φλόγας...

More Articles Like This