9.4 C
Alexandroupoli
Παρασκευή, 23 Οκτωβρίου, 2020

Η πρώτη μας προμήθεια και ο Κωστής Στεφανόπουλος 

Ο τ. Δήμαρχος της Αλεξανδρούπολης κ. Τάσος Σουλακάκης, τιμά την Μνήμη του Κωστή Στεφανόπουλου, αφιερώνοντας δύο σελίδες από το βιβλίο “Στην Πόλη και στον Δήμο”

stefanopoulos-kostis-3 soulakakis-tasosΠρος τον Διευθυντή της τοπικής εφημερίδας “ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΘΡΑΚΗ” κ. Σταύρο Κονδύλη

Κατά την Δημαρχιακή μου θητεία είχα την εξαιρετική τύχη να γνωρίσω τον Κωστή Στεφανόπουλο.

Εξαίρετο πολιτικό, προσιτό, υψηλού ήθους, με εξίσου υψηλό ανθρώπινο παράγοντα, γενικής αποδοχής πέρα και πάνω από πολιτικές προτιμήσεις.

- Advertisement -

Στις συναντήσεις μας για θέματα του Δήμου μας ή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ήταν πρόθυμος και προσπαθούσε για το καλλίτερο.

Ο θάνατος του Κωστή Στεφανόπουλου αποτελεί πλήγμα και δυσαναπλήρωτο κενό στην πολιτική ζωή του τόπου μας.

Σε τέτοιες στιγμές λέγονται πάντα εγκωμιαστικά λόγια!

Προσωπικά, ως ένδειξη τιμής για τον μεγάλο πολιτικό άνδρα και… άνθρωπο παραθέτω δύο σελίδες από το Βιβλίο μου «ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΚΑΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟ» και σας παρακαλώ κύριε διευθυντά να φιλοξενηθούν στην έγκριτη Εφημερίδα σας.

Με εκτίμηση

Τάσος Σουλακάκης

***

Η πρώτη μας προμήθειας και ο Κωστής Στεφανόπουλος

Λίγους μήνες μετά την εγκατάσταση μας ως δημοτική αρχή, ο προϊστάμενος του Συνεργείου πρασίνου Νίκος Γκαϊτατζής, με πληροφόρησε ότι έχουμε μεγάλο πρόβλημα με το πότισμα των διακοσμητικών φυτών της πόλης και των δενδρυλλίων του φυτωρίου, διότι η υδροφόρα του Δήμου είναι ακινητοποιημένη λόγω παλαιότητας.

Σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε, η υδροφόρα βρέθηκε σε άθλια κατάσταση και αποφασίστηκε η αγορά καινούργιας, για το πότισμα των φυτών και το πλύσιμο των δρόμων.

Η έρευνα αγοράς που κάναμε απέδειξε ότι ο προϋπολογισμός του Δήμου δεν μπορούσε να ανταποκριθεί στις τιμές που μας δόθηκαν. Έτσι στραφήκαμε σε άλλες πιο οικονομικές λύσεις.

Σε αυτήν τη αναζήτηση ο Λευτέρης Μανδάνης με πληροφόρησε ότι στο τελωνείο υπάρχουν κατασχεμένα φορτηγά, σε καλή κατάσταση, από τα οποία μπορούμε να επιλέξουμε ένα και να το μετατρέψουμε σε υδροφόρο, με την τοποθέτηση των εκτοξευτήρων νερού και ό,τι άλλο απαιτηθεί.

Την επομένη επισκεφτήκαμε το τελωνείο και εντοπίσαμε δύο κατάλληλα φορτηγά σε πολύ καλή κατάσταση, μάρκας Μερσεντές. Το ένα για υδροφόρο και το άλλο για τα βαριά απορρίμματα.

Υποβάλλαμε το σχετικό αίτημα στο τελωνείο, το οποίο προωθήθηκε αμέσως στα αρμόδια υπουργεία Εσωτερικών, Οικονομικών και Προεδρίας για την τελική έγκριση.

Δυστυχώς οι προβλέψεις μας για σύντομη απόκτηση των αυτοκινήτων δεν επαληθεύτηκαν.

Αφού πέρασαν δυο μήνες αναμονής, αποφάσισα να κατέβω στην Αθήνα για να διαπιστώσω προσωπικά γιατί δεν προχωράει το θέμα μας.

Υπουργός Προεδρίας, με κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας, ήταν ο Κωστής Στεφανόπουλος, μετέπειτα Πρόεδρος της ΔΗΑΝΑ και αργότερα Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Παρ’ όλο που δεν είχα κλείσει ραντεβού, ο υπουργός με δέχθηκε αμέσως στο γραφείο του.

Αμέσως μετά την ανάπτυξη του προβλήματος κάλεσε τον διευθυντή του αρμόδιου τμήματος, ο οποίος του είπε ότι η καθυστέρηση οφείλονταν στο μεγάλο φόρτο εργασίας.

Ο Υπουργός με τη γνωστή του ευγένεια αλλά και την αυστηρότητα που τον διακρίνει είπε στον διευθυντή: «Σύμφωνοι, αλλά οι ειδικές περιπτώσεις, όπως αυτή τον ακριτικού δήμου Αλεξανδρουπόλεως, πρέπει να αντιμετωπίζονται κατά προτεραιότητα. Πέραν αυτού με την αξιοποίηση των παλαιών αυτοκινήτων του τελωνείου, το δημόσιο ωφελείται, αποφεύγοντας τη δαπάνη εισαγωγής καινούργιων αυτοκινήτων. Σας παρακαλώ λοιπόν να φέρετε τώρα την απόφαση παραχώρησης των δύο αυτοκινήτων και να την παραδώσετε στον κύριο Δήμαρχο, ο οποίος θα περιμένει στο γραφείο μου».

Πράγματι η απόφαση παραχώρησης των δυο αυτοκινήτων ήρθε σε δέκα λεπτά.

Αυτά τα απίστευτα που συνέβησαν ήταν ένα μάθημα πολιτικής συμπεριφοράς για μένα. Θεωρώ δε μεγάλη εύνοια της τύχης τη συνάντηση αυτή και ιδιαίτερα χρήσιμη τη συζήτηση που είχα με έναν υψηλού πολιτικού ήθους άνδρα.

Εκείνο που κρατώ, σημειώνω και τονίζω από τη σπάνια εκείνη εμπειρία είναι η φράση του:

«Η εικόνα που σήμερα είδατε κύριε δήμαρχε, αποτελεί αυθεντικό δείγμα του τρόπου λειτουργίας τον ελληνικού κράτους, την οποία αν δεν καταφέρουμε να την αλλάξουμε, η πορεία μας θα είναι προβληματική!».

Το καλοκαίρι του 1996, υποδέχθηκα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο στην Κομοτηνή, με την ιδιότητα του Περιφερειακού Διευθυντή Ροδόπης και αναπληρωτή Περιφερειάρχη.

Του υπενθύμισα το γεγονός, το θυμήθηκε και γέλασε με σημασία.

Στο τελωνείο της Αλεξανδρούπολης η διαδικασία παράδοσης των αυτοκινήτων ήταν τυπική και σύντομη. Από εκεί τα μεταφέραμε στο μηχανουργείο του Ζήση Καμπακάκη, στο δρόμο προς τον Απαλό.

Σε 25 μέρες ο Ζήσης παρέδωσε στο δήμο μας την υδροφόρα και το φορτηγό για τα βαριά απορρίμματα. Βαμμένα όπως ήταν έμοιαζαν για καινούργια.

Ο Ζήσης Ταμπακάκης υποσχέθηκε ότι θα πληρώσουμε μόνο για υλικά και τα μεροκάματα και κράτησε την υπόσχεσή του.

Έτσι το κόστος μετατροπής τους ήταν πολύ μικρό, ιδιαίτερα σε σχέση με το κόστος αγοράς καινούργιων αυτοκινήτων, που ήταν υπέρογκο.

Σήμερα 30 χρόνια μετά παρατηρώ ότι το φορτηγό προσφέρει ακόμητις υπηρεσίες του, ενώ και η υδροφόρα υποθέτω ότι ακόμη χρησιμοποιείται στο πότισμα των φυτών.

Με ανέξοδο τρόπο επίσης προμηθευτήκαμε και το πρώτο επιβατικό δημαρχιακό αυτοκίνητο μάρκας Μερσεντές (έτος κατασκευής 1979), που μας το προσέφερε δωρεάν ο συμπολίτης και φίλος μου Χρήστος Μπακιρτζής, μετανάστης – έμπορος αυτοκινήτων στη Στουτγκάρδη Γερμανίας.

Το κόστος για το Δήμο μας ήταν η μεταφορά του από την Στουτκάρδη στην Αλεξανδρούπολη οδικώς, από μένα και τον Μανδάνη. Το αυτοκίνητο χρησιμοποιήθηκε μόνο για μετακινήσεις εκτός πόλης και για επίσημες τελετές.

Τάσος Σουλακάκης

ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Latest News

Ποιος θα μας προστατέψει από τα κουνούπια;

Το κακό παράγινε – Ακόμα και μέσα στον Οκτώβριο, μας τρώνε τα κουνούπια – Καμιά δικαιολογία για...

«Την Πατρίδα ουκ ελάττω παραδώσω…»

Ο όρκος των Αρχαίων Αθηναίων Εφήβων «Οὐ καταισχυνῶ τά ὅπλα τά ἱερά, οὐδ’ ἐγκαταλείψω...

Η Βουλγαρία απειλεί με πόλεμο τα Σκόπια

«Θα στείλουμε το μηχανοκίνητο σύνταγμα και θα γκρεμίσουμε τα Μακεδονικά ψευτοαγάλματα» - Παραποιείται η Βουλγαρική ιστορία

Ο φτωχός το θύμα

Σ' όλον τον κόσμο δυστυχώς  ο φτωχός είναι το θύμα  γιατί...

More Articles Like This