9.4 C
Alexandroupoli
Σάββατο, 31 Οκτωβρίου, 2020

Κρίσιμη επίσκεψη του ΥΠΕΞ Νίκου Κοτζιά στην Τουρκία

Μεταβαίνει στις 10 Νοεμβρίου στην Αττάλεια της Τουρκίας – Θα προηγηθεί η επίσκεψη στην Βηρυτό από κοινού με τους υπουργούς Εξωτερικών της Βουλγαρίας και της Κύπρου 

kotzias-nikos-2Πέντε ημέρες πριν από την έλευση του Αμερικανού Προέδρου Μπάρακ Ομπάμα στην Αθήνα, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί στην Αττάλεια, ανταποδίδοντας την επίσκεψη του ομολόγου του Μεσούτ Τσαβούσογλου στην Κρήτη τον περασμένο Αύγουστο.

Στο επίκεντρο της επίσκεψης του Νίκου Κοτζιά στην Τουρκία στις 10 Νοεμβρίου θα βρεθούν, μεταξύ άλλων, το Κυπριακό και η προσφυγική κρίση.

Ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών, σύμφωνα με πληροφορίες του Real.gr, έχει αποστείλει στον Μ. Τσαβούσογλου κείμενο με τις θέσεις του για τη λύση του Κυπριακού, θέμα το οποίο θα απασχολήσει πρωτίστως -μαζί με το θέμα της απομείωσης του ελληνικού χρέους- την επίσκεψη Ομπάμα στην Αθήνα.

- Advertisement -

Ιδιαίτερη συζήτηση μεταξύ των δύο υπουργών Εξωτερικών αναμένεται να υπάρξει για το προσφυγικό θέμα, καθώς η Αθήνα ανησυχεί ιδιαιτέρως ότι οι οξυμένες ευρωτουρκικές σχέσεις ενδέχεται να οδηγήσουν την Άγκυρα στο «άνοιγμα» των προσφυγικών ροών, εξέλιξη που εκτιμάται ως καταστροφική για τη χώρα μας.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι η Αθήνα έχει επιλέξει το τελευταίο διάστημα να κρατήσει χαμηλούς τόνους σε θέματα παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Άγκυρα, είναι δε σημειολογικό ότι για τη σύλληψη των βουλευτών στην Τουρκία επελέγη να αντιδράσει ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης.

Στη Βηρυτό

Δυο ημέρες νωρίτερα ο Ελληνας ΥΠΕΞ θα μεταβεί στη Βηρυτό. Δεν πρόκειται για μία συνήθη διμερή επίσκεψη, καθώς ο κ. Κοτζιάς θα μεταβεί στη Βηρυτό από κοινού με τους ομόλογους του της Βουλγαρίας, κ. Daniel Mitov, και της Κύπρου, κ. Ιωάννη Κασουλίδη.

Η επιλογή της επίσκεψης στο Λίβανο, μίας χώρας-κλειδί για τη σταθερότητα όλη της Μέσης Ανατολής, όπως τονίζουν διπλωματικές πηγές, δεν είναι καθόλου τυχαία, καθώς συνδέεται άμεσα με την προώθηση της θετικής ατζέντας της Διάσκεψης της Ρόδου.

Από την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων του στις αρχές του 2015, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς είχε προειδοποιήσει εγκαίρως τους Ευρωπαίους ομολόγους για την ανάγκη άμεσης στήριξης του Λιβάνου και της Ιορδανίας στην αντιμετώπιση του προσφυγικού.

Σύμφωνα με τις ίδιες διπλωματικές πηγές:

«Η επικείμενη επίσκεψη των τριών Ευρωπαίων Υπουργών Εξωτερικών που ήταν όλοι παρόντες στη Διάσκεψη της Ρόδου είναι αφενός μία έμπρακτη έκφραση ευρωπαϊκής αλληλεγγύης προς τις λιβανικές Αρχές και ένδειξη εμπιστοσύνης για το ρόλο του Λιβάνου στην περιοχή και αφετέρου στήριξη για τις προσπάθειες του Λιβάνου στην αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος.

Ο Λίβανος είναι η χώρα με τον μεγαλύτερο πληθυσμό, σε ποσοστιαία βάση, προσφύγων στον κόσμο. Η Ελλάδα αντιτάχθηκε σθεναρά στη διακοπή της υποστήριξης που παρέχει ο Ο.Η.Ε. στις περιοχές του Λιβάνου και της Ιορδανίας, όπου φιλοξενούνται πρόσφυγες. Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών έχει κατ’ επανάληψη αναφερθεί εγκωμιαστικά στο μοντέλο του Λιβάνου, το οποίο χαρακτηρίζει ως πρότυπο θρησκευτικού και πολιτιστικού πλουραλισμού που πρέπει να διαφυλαχθεί ως κόρη οφθαλμού.

Η επίσκεψη των τριών Υπουργών Εξωτερικών στο Λίβανο πρόκειται να λάβει χώρα σε μια ιδιαίτερα σημαντική συγκυρία, καθώς η πρόσφατη εκλογή του Michel Aoun στον προεδρικό θώκο της χώρας σηματοδοτεί το τέλος μιας σοβαρής θεσμικής κρίσης που διήρκεσε περισσότερο από δύο χρόνια. Πλέον, διαμορφώνονται οι κατάλληλες συνθήκες για την έναρξη εποικοδομητικού διαλόγου, μεταξύ των εκεί πολιτικών δυνάμεων, προς όφελος του λαού του Λιβάνου.

Δεν πρέπει, επίσης, να λησμονείται ότι ο Λίβανος και η Ιορδανία ήταν οι δύο χώρες στις οποίες επεκτάθηκε το επιτυχημένο σχήμα των τριμερών συνεργασιών με Ελλάδα και Κύπρο, εντός του 2015. Το άριστο επίπεδο σχέσεων Ελλάδας και Λιβάνου αντικατοπτρίζεται ευθέως και στην πολύ καλή προσωπική χημεία του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών, κ. Κοτζιά, με τον Λιβανέζο ομόλογό του Gebran Bassil.

Η ημερήσια διάταξη των συζητήσεων που θα διεξαχθούν μεταξύ των Υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας, της Κύπρου, της Βουλγαρίας και του Λιβάνου, πέραν των πρόσφατων εξελίξεων στον τομέα της ασφάλειας και στο προσφυγικό, πρόκειται, επίσης, να επικεντρωθεί σε θέματα ενέργειας, παιδείας και πολιτισμού, ενώ συγχρόνως, προγραμματίζονται ειδικές θεματικές συζητήσεις που θα εστιασθούν σε ζητήματα νεολαίας, δικτύωσης των Πανεπιστημίων και πράσινης ενέργειας.

Ιδιαίτερα σημαντική αναμένεται να είναι, τέλος, η ανοικτή συζήτηση που θα πραγματοποιηθεί στο Πανεπιστήμιο USEK του Λιβάνου, με θέμα “Ο κεντρικός ρόλος της Ιστορίας και της Ταυτότητας στη διαμόρφωση της εξωτερικής πολιτικής”.

Η συγκεκριμένη θεματική αποκτά εξαιρετικό ενδιαφέρον, αν αναλογιστεί κανείς ότι φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη σύναψη της διαβόητης Συμφωνίας Sykes – Picot, η οποία καθόρισε σε μεγάλο βαθμό την σύγχρονη ιστορία της Μέσης Ανατολής και τη διαμόρφωση των συνόρων των κρατών της, μεταξύ των οποίων και του Λιβάνου.

Σκουρής Βασίλης

ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Latest News

Μήνυμα στους φοιτητές του Δημοκριτείου

Απευθύνει ο Πρύτανης του Παν/μιου Θράκης, Αλέξανδρος Πολυχρονίδης, για αυστηρή τήρηση των μέτρων προφύλαξης από την πανδημία...

Αναστολή λειτουργίας των αθλητικών και πολιτιστικών χώρων-δομών του Δήμου Αλεξανδρούπολης

ΑΠΟΦΑΣΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ Ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης  Έχοντας υπόψη :   Τις διατάξεις του άρθρου...

28η Οκτωβρίου 1940: Ένα Έπος αλλά και μία πραγματικότητα

Από το 1935 είχε αρχίσει ο Ιωάννης Μεταξάς να ετοιμάζει τον Ελληνικό Στρατό – Η δημιουργία του Στρατιωτικού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης, όπου είχε...

Γιατί έβαλαν στο «πορτοκαλί» την Σαμοθράκη;

Είναι άδικο το νησί να στιγματίζεται, ενώ δεν έχουν αναφερθεί κρούσματα κορονοϊού και να πηγαίνει στο επίπεδο 3

Toσχέδιο «ΑΣΠΙΔΑ» για την φύλαξη των συνόρων του Έβρου

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δίνει 7,4 εκατ. ευρώ για την θωράκιση της παραμεθορίου περιοχής – Ποια είναι τα έξι (6) σημεία του σχεδίου...

More Articles Like This