9.4 C
Alexandroupoli
Κυριακή, 23 Ιανουαρίου, 2022

Μια νησίδα του Έβρου είναι μοιρασμένη μεταξύ τριών (3) χωρών

Εκεί βρίσκεται το περίφημο “τριεθνές” με την τριγωνική τσιμεντένια πυραμίδα που ορίζει τα όρια Ελλάδος-Βουλγαρίας-Τουρκίας – Το μεγαλύτερο μέρος της νησίδας, ανήκει στην Τουρκία   

1 triethnes-evros

Ο ποταμός Έβρος έχει και νησίδες, η κυριότερη εκ των οποίων η Νησίδα Α΄, που βρίσκεται κοντά στα Δίκαια και είναι μοιρασμένη μεταξύ Ελλάδας, Βουλγαρίας και Τουρκίας. Στο μέσο περίπου της νησίδας βρίσκεται το «τριεθνές», δηλαδή το σημείο στο οποίο συναντώνται τα σύνορα των τριών χωρών. Αυτό σηματοδοτείται από μια τσιμεντένια τριγωνική πυραμίδα ύψους ενός μέτρου, η οποία έχει ζωγραφισμένη σε κάθε έδρα της την αντίστοιχη σημαία. Η νησίδα έχει έκταση 340 στρεμμάτων, εκ των οποίων τα 170 ανήκουν στην Τουρκία, τα 85 στην Ελλάδα και τα 85 στη Βουλγαρία.

Μόνο  στρατιώτες

- Advertisement -

Η πρόσβαση στο τριεθνές επιτρέπεται μόνο σε στρατιωτικούς, οι οποίοι φτάνουν εκεί με πλωτά στρατιωτικά μέσα. Παρ’ όλο που δεν έχει συμβεί μεθοριακό επεισόδιο στο σημείο αυτό, δεν διανοούνται οι στρατιώτες να μην είναι

οπλισμένοι κατά τις περιπολίες τους, ούτε και να μην λαμβάνουν όλα τα μέτρα προστασίας που προβλέπονται από τους κανονισμούς.

Είναι εντυπωσιακή η εικόνα των πάνοπλων στρατιωτών μέσα στην οργιώδη βλάστηση της νησίδας, που μοιάζει τροπική. Οι ίδιοι, μάλιστα, λένε αστειευόμενοι μεταξύ τους: «Πάμε για περίπολο στο Βιετνάμ», όχι μόνο γιατί η πυκνή βλάστηση και τα πράσινα νερά του ποταμού θυμίζουν χώρα της Άπω Ανατολής, αλλά και γιατί τα βράδια γίνεται πόλεμος με τα κουνούπια, τα οποία πέφτουν σαν σύννεφο επάνω σε ότι ανασαίνει.

Παρά τις δύσκολες συνθήκες, οι περισσότεροι στρατιώτες που υπηρετούν στην περιοχή έχουν χαρούμενα πρόσωπα. Οι πιο πολλοί απ’ αυτούς είναι παιδιά της διπλανής πόρτας, που για πρώτη φορά στη ζωή τους αναλαμβάνουν σοβαρή αποστολή. Εδώ βλέπουν το όριο, βλέπουν τους απέναντι και κατανοούν τον ρόλο τους. Επίσης, σφυρηλατούν τις μεταξύ τους σχέσεις και χτίζουν φιλίες που αντέχουν στον χρόνο.

Επίγειος παράδεισος

Σπουδαίο κέρδος για τα φαντάρους στον Έβρο είναι και η εμπειρία του ποταμού, ο οποίος είναι ένας επίγειος παράδεισος,  πραγματικό καταφύγιο ζώων, πουλιών και φυτών. Υπάρχουν στρατιώτες καταγόμενοι από αστικά κέντρα, που πριν υπηρετήσουν εκεί δεν είχαν δει αετούς και πελεκάνους, ούτε φίδια και ασβούς. Μπορεί να τους κουράζουν οι πολλές σκοπιές και τα περίπολα, αλλά ανταμείβονται με μαγικές εικόνες.

Εκεί αντιλαμβάνονται και το οξύμωρο της απειλής: «Θα σε στείλω στον Έβρο», που εκτοξεύουν διάφοροι μεγαλόσχημοι παράγοντες και πολιτικοί εναντίον διαφόρων κρατικών υπαλλήλων, ακόμα και τροχονόμων, που τολμούν να τους ελέγξουν για τροχαία παράβαση.

 

Ένωση Αξιωματικών Α.Μ.Θ.

ΚΕΙΜΕΝΟ-ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΖΑΦΕΙΡΟΠΟΥΛΟΣ

spot_img

ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

spot_img

Latest News

Ορεστιάδα: Μια πόλη στην αρχή της Ελλάδος

Η Νέα Ορεστιάδα είναι Ορόσημο, Ανάχωμα και Προφύλακας δύο κόσμων και δύο θρησκειών __________________________________________________________________ Γράψαμε σε άλλη ευκαιρία, ότι η πόλη...

More Articles Like This