9.4 C
Alexandroupoli
Σάββατο, 31 Οκτωβρίου, 2020

Σε περιπολία το υποβρύχιο  “Παπανικολής”

Θα κινείται μόνιμα έξω από τους Τουρκικούς Ναυστάθμους – Η Άγκυρα δεσμεύει όλες τις θαλάσσιες περιοχές, δυτικά του 25ου Μεσημβρινού – Πρωτοφανής ενέργεια  

ipovrixio-papanikolis-1 papanikolis-peripolia-kastelorizo-1 papanikolis-peripolia-kastelorizoΆμεση, ξεκάθαρη και ευθεία ήταν η απάντηση του ΠΝ στη τουρκική ΝΟΤΑΜ στο Καστελόριζο, αλλά και στο επεισόδιο με το ερευνητικό πλοίο RV Med Surveyor στο οποίο ενεπλάκη από ελληνικής πλευράς η φρεγάτα (F466) “Νικηφόρος Φωκάς”, κλάσης “S” και από τουρκικής η φρεγάτα TCG Gelibolu (F493). Υπενθυμίζουμε ότι η τουρκική φρεγάτα TCG Gelibolu επιχείρησε να παρενοχλήσει το ερευνητικό σκάφος RV Med Surveyor που πραγματοποιούσε έρευνες κατόπιν άδειας των ελληνικών αρχών στην περιοχή νότια από το Καστελόριζο.

Σήμερα το το ΠΝ έστειλε  δύο μονάδες του κάνοντας επίδειξη σημαίας υπενθυμίζοντας ποιος έχει την κυριαρχία στην περιοχή. Να πούμε ότι ένα ελληνικό υποβρύχιο θα πλέει μόνιμα στα ανοικτά των τουρκικών ναυστάθμων του Ακσάζ, απέναντι από τη Ρόδο και της Μερσίνας, απέναντι από την Κύπρο.

Το υποβρύχιο «Παπανικολής» Type 214 και η πυραυλάκατος La Combattante IIIB «Καβαλούδης» με βλήματα επιφανείας-επιφανείας Penguin Mk2, κατέπλευσαν σήμερα στο Καστελόριζο στέλνοντας  με αυτόν τον τρόπο το ΠΝ το δικό του μήνυμα στην Τουρκία ότι μπορεί να βρίσκεται ανά πάσα στιγμή σε όλο τον χώρο του Αιγαίου, την κυριότητα του οποίου αμφισβητεί ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν.

- Advertisement -

Tο όλο περιβάλλον ασφάλειας στο Αιγαίο και στον Εβρο θα είναι εξαιρετικά επιβαρυμένο το επόμενο δίμηνο με καθαρά τουρκική ευθύνη, καθώς η Αγκυρα προχωρά σε μία ενέργεια στην οποία δεν έχει τολμήσει να προβεί από το 1974, τουλάχιστον:

Εκτός των τεσσάρων μεγάλων περιοχών που παράνομα έχει δεσμεύσει για ασκήσεις από την 1η Ιανουάριου μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2016, δέσμευσε επιπλέον όλες τις θαλάσσιες περιοχές ανατολικά του 25ου Μεσημβρινού από την Λήμνο μέχρι την Κρήτη και όλα τα διεθνή ύδατα από την Κρήτη μέχρι το Καστελόριζο για ασκήσεις με πυρά από την 1η Νοεμβρίου έως τις 31 Δεκεμβρίου!

Επίσης έχει δεσμεύσει και αρκετές θαλάσσιες περιοχές δυτικά του 25ου Μεσημβρινού που διατρέχει την μέση του Αιγαίου, προκαλώντας “ασφυξία” σε νηsιά, όπως η Σκύρος, βασικός πυλώνας της ελληνικής αεράμυνας στο Αιγαίο, την Ανδρο, ευρύτερες περιοχές στις Κυκλάδες κλπ.

Είναι η πρώτη φορά που γίνεται κάτι τέτοιο από το 1974. Πρακτικά τα ελληνικά πλοία και τα ελληνικά αεροσκάφη δεν θα μπορούν να κινηθούν σε αυτές τις περιοχές, αφού ελλοχεύει ο κίνδυνος ατυχήματος ή πρόκλησης πυρών από την πλευρά των τουρκικών αεροναυτικών δυνάμεων.

Τόσο οι δηλώσεις του Ρ.Τ.Ερντογάν για το «άδικο» της συμφωνίας της Λωζάννης όσο και η γενικότερη στάση της Τουρκίας με συνεχείς ΝΟΤΑΜ δεσμεύοντας όλο το Αιγαίο (εντός του FIR Αθηνών και του ΕΕΧ)  και δημιουργώντας προβλήματα με παραβιάσεις και υπερπτήσεις, καταδεικνύουν ότι «φλερτάρει» με ένα θερμό επεισόδιο, πολύ πιο «θερμό» από την κρίση του Μαρτίου του ΄87 και των Ιμίων το 1996.

Ο Νοέμβριος και ο Δεκέμβριος πρόκειται να είναι μήνες με ιδιαίτερη κινητικότητα σε ότι αφορά τις τουρκικές ασκήσεις και επίφοβοι σε ότι αφορά τους τουρκικούς σχεδιασμούς.

Pronews.gr

ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Latest News

Μήνυμα στους φοιτητές του Δημοκριτείου

Απευθύνει ο Πρύτανης του Παν/μιου Θράκης, Αλέξανδρος Πολυχρονίδης, για αυστηρή τήρηση των μέτρων προφύλαξης από την πανδημία...

Αναστολή λειτουργίας των αθλητικών και πολιτιστικών χώρων-δομών του Δήμου Αλεξανδρούπολης

ΑΠΟΦΑΣΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ Ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης  Έχοντας υπόψη :   Τις διατάξεις του άρθρου...

28η Οκτωβρίου 1940: Ένα Έπος αλλά και μία πραγματικότητα

Από το 1935 είχε αρχίσει ο Ιωάννης Μεταξάς να ετοιμάζει τον Ελληνικό Στρατό – Η δημιουργία του Στρατιωτικού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης, όπου είχε...

Γιατί έβαλαν στο «πορτοκαλί» την Σαμοθράκη;

Είναι άδικο το νησί να στιγματίζεται, ενώ δεν έχουν αναφερθεί κρούσματα κορονοϊού και να πηγαίνει στο επίπεδο 3

Toσχέδιο «ΑΣΠΙΔΑ» για την φύλαξη των συνόρων του Έβρου

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δίνει 7,4 εκατ. ευρώ για την θωράκιση της παραμεθορίου περιοχής – Ποια είναι τα έξι (6) σημεία του σχεδίου...

More Articles Like This