9.4 C
Alexandroupoli
Πέμπτη, 24 Σεπτεμβρίου, 2020

“Απαλλοτριώνουν” τις εκκλησίες στην Μικρά Ασία

Η κυβέρνηση Ερντογάν οικειοποιήθηκε αυθαίρετα έξι Ορθόδοξους Ναούς – Ο ένας είναι μάλιστα 1700 ετών – Επιδιώκεται η εξαφάνιση ιστορικών τεκμηρίων της παρουσίας των Χριστιανών

ekklisies-mikras-asias-1 ekklisies-mikras-asias-2 ekklisies-mikras-asias

Η τουρκική κυβέρνηση συνεχίζει να περιφρονεί ανενόχλητη το Διεθνές Δίκαιο, καταπατώντας βάναυσα τα θρησκευτικά δικαιώματα όλων των ορθοδόξων οι οποίοι διαβιούν επί αιώνες στα εδάφη της.

Το πιο πρόσφατο κρούσμα αφορά την απαλλοτρίωση χριστιανικών εκκλησιών από την κυβέρνηση της Άγκυρας, γεγονός που έχει προκαλέσει την αντίδραση πολλών διεθνών οργανισμών.

- Advertisement -

Σύμφωνα με την έκθεση της μη κυβερνητικής οργάνωσης World Watch Monitor, η οποία δημοσιεύτηκε σε διεθνή και εγχώρια μέσα, η τουρκική κυβέρνηση προχώρησε στην αυθαίρετη απαλλοτρίωση έξι χριστιανικών εκκλησιών στην πόλη Ντιγιάρμπακιρ, στην ανατολική Τουρκία.

Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι οι συγκεκριμένοι λατρευτικοί χώροι πέρασαν στη δικαιοδοσία του τουρκικού κράτους.

Η απαλλοτρίωση, όπως αναγράφεται στην αναφορά της οργάνωσης, έγινε υπό το πρόσχημα της ανοικοδόμησης και αποκατάστασης του ιστορικού κέντρου της πόλης, στην οποία, όπως είναι γνωστό, τους τελευταίους μήνες διεξάγονται σφοδρές και αιματηρές συγκρούσεις.

Όπως αναφέρεται στην συγκεκριμένη έκθεση, οι εναπομείναντες χριστιανοί της περιοχής (Αρμένιοι, Ασσύριοι, Χαλδαίοι και Τούρκοι) δεν έχουν πρόσβαση στους λατρευτικούς χώρους τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα λατρευτικά οικοδομήματα ανήκουν στη Συρορθόδοξη Εκκλησία, στην Καθολική Εκκλησία καθώς και σε προτεσταντική ομολογία, ενώ μερικά από αυτά έχουν ιστορία πολλών αιώνων.

Μάλιστα, η Συρορθόδοξη Εκκλησία της Παρθένου Μαρίας είναι ηλικίας 1.700 ετών!

«Όλα τα παραπάνω ενισχύουν την πεποίθηση ότι η τουρκική κυβέρνηση έχει επιδοθεί σε μια προσπάθεια γενοκτονίας της ιστορικής μνήμης» αναφέρει ο βουλευτής της Ν.Δ. Μάξιμος Χαρακόπουλος στην ερώτησή του προς τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά και προσθέτει:

«Η προσπάθεια αυτή έρχεται να ολοκληρώσει τη γενοκτονία των χριστιανών της Ανατολής κατά τις πρώτες δεκαετίες του εικοστού αιώνα».

Όλες αυτές οι ενδείξεις οδηγούν στο συμπέρασμα ότι επιδιώκεται η εξαφάνιση και των ιστορικών τεκμηρίων της παρουσίας των χριστιανών στη Μικρά Ασία, είτε αυτά είναι εκκλησίες είτε μνημεία ή ακόμη και νεκροταφεία!

Άλλωστε, όπως ήδη είναι γνωστό, εδώ και πολύ καιρό τρεις παλαιότατες βυζαντινές εκκλησίες, της Αγίας του Θεού Σοφίας στη Νίκαια της Βιθυνίας, στην Τραπεζούντα του Πόντου και την Αδριανούπολη της ανατολικής Θράκης, έχουν μετατραπεί σε ισλαμικά τεμένη, στο πλαίσιο της ίδιας βάναυσης διαστρέβλωσης της ιστορικής αλήθειας.

Με τέτοιου είδους πολιτικές ενέργειες δεν μπορεί, ασφαλώς, να ισχυρίζεται η Τουρκία ότι εφαρμόζει με συνέπεια τις αρχές ενός σύγχρονου κράτους δικαίου, όπου, μεταξύ άλλων, γίνονται σεβαστά τα ανθρώπινα δικαιώματα και η θρησκευτική ελευθερία.

Αντιθέτως, αυξάνονται οι φόβοι ότι στο μέλλον θα συμβούν και χειρότερα.

Σωτήρης Λέτσιος

ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Latest News

Στον EAST-MED προσχωρεί και η Γαλλία

Αλλάζει ριζικά το ενεργειακό παιχνίδι στην Ανατ. Μεσόγειο – Απάντηση στις προκλήσεις της Άγκυρας

Η Τουρκία έχει αναγνωρίσει την στρατικοποίηση νησιών του Αιγαίου από το… 1936!!!

Η μελέτη του Επίτιμου Αρχηγού ΓΕΝ Ναυάρχου Κοσμά Χρηστίδη – Η Τουρκία να ξεχάσει την αποστρατικοποίηση των νησιών μας

Θα είναι η τελευταία αλλαγή της ώρας;

Την Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2020, γυρίζουμε στην χειμερινή ώρα – Η Ελλάδα δεν αποφάσισε ακόμα

Οι Απόστρατοι Αξιωματικοί υπέρ του κτηνοτρόφου

Με ανακοίνωσή τους στηλιτεύουν την καταδίκη του 32χρονου από τις Φέρες – Μήπως έχει… ποινικοποιηθεί η υπεράσπιση της Πατρίδος μας; - Τιμωρία...

Για να γνωρίσουμε την ιστορία του τόπου μας

Το τζαμί - Το πρώτο Νηπιαγωγείο των Φερών - Οι Φέρες τον 17ο αιώνα

More Articles Like This