9.4 C
Alexandroupoli
Κυριακή, 20 Σεπτεμβρίου, 2020

Εγκαταλείπουν το επάγγελμα οι κτηνοτρόφοι στην ΑΜ-Θ

Αδυνατούν να αντιμετωπίσουν φορολογία, κόστος παραγωγής, ζωονόσους και χαμηλές τιμές – Τα νέα μέτρα μας οδηγούν, λένε, σε πλήρη καταστροφή

VOSKOS-(150) voskos2Σκοτώνουν την κτηνοτροφία γιατί δε μπορύν να… χορτάσουν.

Στην Ελλάδα, που το παραγόμενο γάλα και κρέας καλύπτουν κάτω από το ήμισυ των αναγκών του πληθυσμού, θα περίμενε κάποιος να δίνονται κίνητρα ενίσχυσης της κτηνοτροφίας για να στηριχθούν οι παραγωγοί και να γνωρίζει ο καταναλωτής τι τρώει. Αντίθετα, η κτηνοτροφία φθίνει σταδιακά και αυτό αποτυπώνεται στα διαρκή πωλητήρια κοπαδιών, τα οποία δημιουργήθηκαν με αγάπη, φροντίδα και όνειρα, αλλά πωλούνται σε εξευτελιστικές τιμές.

Ανακοινώσεις του τύπου «3,60 ευρώ το κιλό εσφάγησαν αρνιά σε ορεινή περιοχή» ή «χαρίζεται το παρόν κοπάδι» είναι ενδεικτικές της οικονομικής κρίσης που χτύπησε τους κτηνοτρόφους με την αύξηση του κόστους παραγωγής, την μείωση των βοσκοτόπων, τις ζωονόσους.

- Advertisement -

Ο πρόεδρος στον Σύλλογο Κτηνοτρόφων Δράμας, Γιάννης Κιτσουκάκης, παρατηρεί από τη μία το ενδιαφέρον νέων ανθρώπων να μπουν στο επάγγελμα αναζητώντας διέξοδο και από την άλλη «κτηνοτρόφους ετών να εγκαταλείπουν το κοπάδι τους, να κλείνουν τις επιχειρήσεις τους γιατί δεν μπορούν ν’ αντεπεξέλθουν οικονομικά. Τα νέα μέτρα μας οδηγούν σε πλήρη καταστροφή και από το 2017 θα εκλείψουν τουλάχιστον 20 κοπάδια από την Δράμα».

Σοβαρή πληγή ήταν επίσης το μπλοκάρισμα λογαριασμών κτηνοτρόφων από Δήμους την τελευταία τριετία. «Παραμονές πληρωμής των επιδοτήσεων, που βοηθούν τους κτηνοτρόφους να ξεχειμωνιάσουν, κάποιοι δήμοι μπλόκαραν τους λογαριασμούς». Οι οφειλές προήλθαν από ενοίκια σε δημοτικά βοσκοτόπια. Ο κ. Κιτσουκάκης μεταφέρει ότι αναζήτησαν νομική λύση, τονίζοντας πως «είναι απαράδεκτο να μπλοκάρονται οι επιδοτήσεις».

Σημειώνει ότι αν και η κτηνοτροφία αποτελεί έναν από τους βασικούς πόρους της Δράμας, δεν έχει μέλλον. «Παίζουμε κάθε μέρα το παιχνίδι της ζωής και του θανάτου. Υπάρχουν συνάδελφοί μου που εγκατέλειψαν το επάγγελμα μετά από χρόνια αλλά και πολλοί θα το εγκαταλείψουν το 2017».

Ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης, Κώστας Δονάκης, επισημαίνει ότι λόγω των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι του Έβρου τα τελευταία χρόνια με τις ζωονόσους που αφάνισαν το ζωικό κεφάλαιο και τις μικρές αποζημιώσεις που δίνει το ΥΠΑΑΤ, δεν εισέρχονται νέοι στο επάγγελμα.

«Όταν έγινε η φέτα ΠΟΠ στην χώρα μας αυτό ενθάρρυνε τους κτηνοτρόφους να παράξουν περισσότερο γάλα και ν’ αυξήσουν το ζωικό κεφάλαιο. Χάνοντας αυτό το κεκτημένο, είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει μείωση στα αιγοπρόβατα».

Μεταφέρει με βεβαιότητα ότι σε δυο χρόνια θα έχουμε τραγική μείωση της κτηνοτροφίας και βέβαια των κτηνοτρόφων, γιατί «δεν υπάρχει καμία στήριξη από την πολιτεία και δεν δίνεται κανένα κίνητρο».

Χαρακτηριστικό της αδυναμίας τους να αντεπεξέλθουν στην κρίση είναι ότι μετά τις μεγάλες απώλειες σε ζωικό κεφάλαιο από την οζώδη δερματίτιδα στον Έβρο, δεν έγινε ανασύσταση του κεφαλαίου των βοοειδών ούτε κατά 50%.

Μαρία Αμπατζή

ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Latest News

Αναβιώνει στο δικαστήριο ο βιασμός και η δολοφονία

Της 34χρονης Ζωής Δαλακλίδου, στην Ξάνθη – Ο παρανοϊκός γείτονάς της, την βίασε και την έκαψε ζωντανή...

Άνοιξε το ρεύμα της Εγνατίας

Από την Μέστη προς Κομοτηνή, μετά την ολοκλήρωση των ασφαλτοστρώσεων Με ανακοίνωσή της, η...

Μεγάλο ενδιαφέρον για το νέο πρόγραμμα «Γέφυρα»

Η ημερίδα στο Επιμελητήριο Έβρου – Ποιοι είναι οι δικαιούχοι – Πώς μπορούν να λάβουν κρατική επιδότηση 9 μηνών

Όλοι οι Εβρίτες στο πλευρό του Φεριώτη

«Προβοκάτσια» μυρίζει η συμπλοκή Τούρκων λαθρομεταναστών με τον 32χρονο κτηνοτρόφο – Να μην επιτρέψουμε να μαραθεί ο Πατριωτισμός των Ακριτών του Έβρου...

Οι Ένοπλες Δυνάμεις ας είναι παράδειγμα για την Κυβέρνηση

Λαθρομετανάστες, νέοι, ετοιμοπόλεμοι, σε αρίστη φυσική κατάσταση, συντονίζονται μέσω τηλεφώνων – Πότε όμως θα ξυπνήσει το πολιτικό μας σύστημα;

More Articles Like This