9.4 C
Alexandroupoli
Σάββατο, 4 Απριλίου, 2020

Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ ΓΡΗΓΟΡΑ

Η οριοθέτηση της ΑΟΖ σε συμφωνία με την Αίγυπτο, απλώνει δίκτυ προστασίας της Κύπρου, από την τουρκική επιθετικότητα – Βλ. Πούτιν: “Όχι σε νέο σχέδιο Ανάν για την Κύπρο” 

Ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, προκειμένου να του εκφράσει τα συλλυπητήρια του ελληνικού λαού για την συντριβή του ρωσικού αεροσκάφους στη Μαύρη Θάλασσα, με τους δεκάδες νεκρούς, και τη δολοφονία του Ρώσου Πρέσβη στην Άγκυρα από τρομοκρατική επίθεση.

Ο Πρωθυπουργός και Ρώσος Πρόεδρος συζήτησαν ακόμη, για τις κρίσιμες περιφερειακές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Επίσης συνομίλησαν για τη σημασία του Αφιερωματικού Έτους Ελλάδας – Ρωσίας, για τις διμερείς σχέσεις και τις προοπτικές περαιτέρω ενίσχυσης τους το 2017, κυρίως στους τομείς της οικονομίας, της ενέργειας, του τουρισμού και του πολιτισμού.

Πέραν αυτού, στη συνομιλία που είχαν οι δύο άνδρες, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές συζήτησαν για γεγονός ότι Χορωδία Κόκκινου Στρατού είχε συμμετάσχει σε εκδηλώσεις Έτους Ελλάδας-Ρωσίας

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως επί τάπητος τέθηκε και το Συριακό, η επικείμενη Διάσκεψη στην Αστάνα και η αντιμετώπιση τρομοκρατίας.Επιπλέον, συζήτησαν για ρόλο Συμβουλίου Ασφαλείας ΟΗΕ σε Κυπριακό.

Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε στη συνομιλία με τον Βλαντιμίρ Πούτιν τον κρίσιμο ρόλο που έχει συνεργασία ΕΕ-Ρωσίας για αντιμετώπιση περιφερειακών προκλήσεων, γεγονός που η Ελλάδα αναδεικνύει με συνέπεια σε όλα τα διεθνή fora.

Τέλος, Τσίπρας και Πούτιν σύμφωνα με τις ίδιες πηγές συζήτησαν επίσης για τον αγωγό ρωσικού φυσικού αερίου από Τουρκία και τη δυνατότητα να προχωρήσει το έργο προς την Ευρώπη.

Την σημασία που έδωσε ο Ρώσος πρόεδρος για το Κυπριακό και τις οριοθετήσεις ΑΟΖ στην Α.Μεσόγειο την κάνει ακόμα πιο έντονη το γεγονός ότι ο Ρώσος πρόεδρος αμέσως μετά επικοινώνησε με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Abdel Fattah al-Sisi.

Ρωσία και Αίγυπτος έχουν έρθει πλέον πιο κοντά, ενώ πρόσφατα αιγυπτιακά μέσα μαζικής ενημέρωσης εμφάνισαν φωτογραφίες με ρωσικά αντιαεροπορικά/αντιβαλλιστικά συστήματα S-300VM με αιγυπτιακό καμουφλάζ. Είναι γεγονός πλέον ότι ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αλ-Σίσι παίζει «χοντρό παιχνίδι» θέλοντας να ενισχύσει την χώρα του ενόψει εξόρυξης υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ της χώρας αλλά και λόγω της ασταθούς καταστάσεως στην Τουρκία και την Συρία.

Τα αιγυπτιακά ΜΜΕ φωνάζουν πλέον για οριοθέτηση ΑΟΖ. Υπενθυμίζουμε και τις πρόσφατες κοινές αεροναυτικές ασκήσεις με την χώρα μας. Πλέον ήρθε η ώρα η Ελλάδα αποφασίσει και γρήγορα. Η κίνηση αυτή είναι σημαντική καθώς πλέον προστατεύει και την Κύπρο από την τουρκική προκλητικότητα, απλώνοντας ένα δίχτυ προστασίας.

Η Κύπρος θέλει να βάλει στο παιγχνίδι την Ρωσία και μάλιστα είναι σημαντικές και οι δηλώσεις του Ρώσου πρέσβη, όπου είπε πριν λίγες ημέρες πως η Ρωσία είναι έτοιμη να παρέμβει αν προκύψει οποιοδήποτε πρόβλημα στο νησί, εμμέσως εννοούσε ακόμα και στρατιωτικά.

 

pentapostagma.gr

Latest News

Οι ρυθμίσεις που ζητούν τα Καταστήματα Καφέ-Εστίασης της Αλεξ/πολης

Καλούνται οι Βουλευτές του Νομού Έβρου να συστρατευθούν και να βοηθήσουν Ένας χρόνος έχει περάσει από τις προεκλογικές εξαγγελίες...

4o Πακέτο μέτρων για την οικονομία

Ποιες είναι οι παρεμβάσεις της Κυβερνήσεως στην Αγορά, λόγω κορωνοϊού - Οι συμπληρωματικές δαπάνες στον Κρατικό Προϋπολογισμό ανέρχονται για Μάρτιο και Απρίλιο,...

Επιτακτική η ανάγκη ανακαίνισης του Σιδ/κου Σταθμού Πυθίου

Ο Ιστορικός Σταθμός του ΟΣΕ πρέπει να ανακαινισθεί και να επαναλειτουργήσει - Πολλαπλά τα οφέλη για τον ακριτικό Νομό μας

Πως εξαπλώθηκε η Ισπανική Γρίπη στην Αλεξ/πολη

Η πανδημία του 1918 βρήκε το τότε  Dedeagats υπό Βουλγαρική Κατοχή - Στην πόλη μας υπάρχει ακόμη το Βρετανικό Στρατιωτικό Κοιμητήριο (τα...

More Articles Like This