9.4 C
Alexandroupoli
Σάββατο, 28 Μαρτίου, 2020

Καταμέτρηση αγριόγιδων στα βουνά της Ροδόπης

Στο Δάσος Φρακτού του Εθνικού Πάρκου της οροσειράς Ροδόπης, καταγράφηκαν σε συνεργασία με Βουλγάρους εθελοντές, πάνω από 150 διαφορετικά άτομα που ζουν διάσπαρτα στα βουνά

Το τριήμερο 10 έως 12 Δεκεμβρίου 2016 πραγματοποιήθηκε, κατόπιν πρωτοβουλίας του Φορέα Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης (ΦΔΟΡ) και πρόσκλησης προς ειδικούς και έμπειρους επιστήμονες, η προγραμματισμένη αποστολή καταμέτρησης του υπο-πληθυσμού του βαλκανικού αγριόγιδου (Rupicapra rupicapra subsp. balcanica) στο Δάσος του Φρακτού στο Εθνικό Πάρκο της Οροσειράς Ροδόπης (ΕΠΟΡ).

Ο σχεδιασμός και η καθοδήγηση της εφαρμογής της μεθόδου καταμέτρησης του εν λόγω είδους έγινε από τον ειδικό στη βιολογία και οικολογία του αγριόγιδου, βιολόγο Δρ. Χαρητάκη Παπαϊωάννου. Η εφαρμογή της μεθόδου έγινε από δεκαμελή ομάδα που συγκροτούνταν, εκτός από τον κ. Παπαϊωάννου, και από άλλους έμπειρους στο πεδίο εθελοντές της Οργάνωσης «Αγριόγιδο στα Βουνά- Balkan Chamois Society» από την Ελλάδα και από τη Βουλγαρία (βιολόγοι, δασολόγοι, δασοπόνοι κ.τ.λ.) καθώς και από στελέχη του Φορέα Διαχείρισης της Οροσειράς Ροδόπης.

Το σύνολο της περιοχής του Δάσους του Φρακτού σκαναρίστηκε οπτικώς επιμελώς τις  τρεις αυτές ημέρες και καταγράφηκαν συνολικά γύρω στα  150 διαφορετικά άτομα αγριόγιδου, τα οποία βρίσκονταν διάσπαρτα -μεμονωμένα ή σε μικρές ομάδες- σε διάφορες θέσεις. Το σύνολο των καταμετρηθέντων διαφορετικών ατόμων κατατάχτηκε σε 4 κατηγορίες ηλικίας/ φύλου (αρσενικά/ θηλυκά/ χρονιάρικα/ μικρά) σύμφωνα με συγκεκριμένο επιστημονικό πρωτόκολλο.

Στην Ελλάδα σήμερα υπάρχουν γύρω στα 1200 με 1600 αγριόγιδα, τα οποία συγκροτούν περίπου 20-25 μικρούς, διάσπαρτους και απομονωμένους πληθυσμούς στην ενδοχώρα. Η κατάσταση του κάθε πληθυσμού ποικίλει ανάλογα με τις εκεί επικρατούσες συνθήκες και συνήθως ο ανθρώπινος παράγοντας παίζει καταλυτικό ρόλο στην εξέλιξη –θετική ή αρνητική- ενός πληθυσμού αγριόγιδου. Αρκετοί πληθυσμοί παρουσιάζουν μικρές αυξομοιώσεις από χρονιά σε χρονιά, ενώ ορισμένοι αισθητή μείωση ή αύξηση. Στην ευρύτερη περιοχή του Δάσους του Φρακτού ενδιαιτάται ένας από τους τέσσερις καλύτερους πληθυσμούς του είδους στη χώρα μας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν ακόμα περιθώρια βελτίωσης.

Η συγκεκριμένη δράση αποτελεί συνέχεια της παρακολούθησης του πληθυσμού του αγριόγιδου στο πλαίσιο του έργου “Εποπτεία και παρακολούθηση της κατάστασης διατήρησης των ειδών θηλαστικών κοινοτικού ενδιαφέροντος του ΕΠΟΡ” που ολοκληρώθηκε το 2015 και τροφοδότησε την 3η Έκθεση Αναφοράς ως υποχρέωση της Ελλάδος -σαν χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης- αναφορικά με την κατάσταση διατήρησης των Τύπων Οικοτόπων και των Ειδών κοινοτικού ενδιαφέροντος.

Η συνεργασία στο πεδίο μεταξύ των στελεχών του Φορέα Διαχείρισης του ΕΠΟΡ και των Ελλήνων και Βούλγαρων εθελοντών του Συλλόγου «Αγριόγιδο στα Βουνά- Balkan Chamois Society» ήταν ιδιαίτερα εποικοδομητική και αποδοτική και –όπως όλα δείχνουν- θα συνεχιστεί και στο μέλλον.

Latest News

Οργανώνεται το Κέντρο Υγείας της Σαμοθράκης

Λαμβάνονται τα απαραίτητα προστατευτικά μέτρα - Δημιουργήθηκε σημείο διαλογής ασθενών, σε Στρατιωτική Σκηνή, για την αντιμετώπιση κρουσμάτων...

ΔΗΜΟΠΡΑΤΕΙΤΑΙ Η ΠΑΡΑΛΙΑΚΗ ΣΥΝΔΕΣΗ ΡΟΔΟΠΗΣ ΜΕ ΕΒΡΟ

Το οδικό έργο από την Μαρώνεια θα κοστίσει 12,4 εκατ. ευρώ - Στις 6 Μαΐου 2020, ο Διαγωνισμός - Από που θα...

Ζητείται η στήριξη όλων των επιχειρήσεων του Έβρου

Και των εργαζομένων που απασχολούνται σ’ αυτές - Επιστολή του Προέδρου Επιμελητηρίου Έβρου, στον Υπουργό Ανάπτυξης κ....

«Όταν βάζεις την Ελληνική Σημαία στα Πομακοχώρια»

Η εξομολόγηση μιας Πομάκας που εναντιώνεται στο Τουρκικό Προξενείο «Με κοροϊδεύετε ότι κάνω ορθογραφικά...

Ο πρώτος νεκρός Εβρίτης

Έχασε τη μάχη ο 61χρονος Φεριώτης που νοσηλευόταν στο Νοσ/μείο Αλεξανδρούπολης - Στα 12 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα 

More Articles Like This